Preţurile apartamentelor din Timişoara continuă să crească. La cât a ajuns metrul pătrat

Locuinţele sunt tot mai scumpe în Timişoara

Cu toate că volumul tranzacţiilor urmează un trend descendent – care e drept că nu-i foarte abrupt, dar e relativ constant în ultimii doi ani, pe piaţa rezidenţială preţurile continuă să crească. Timişoara nu face notă discordantă cu celelalte mari oraşe, preţurile locuinţelor majorându-se aici cu 0,5 la sută în cursul lunii septembrie, creştere foarte apropiată de media naţională de 0,6 la sută.

Astfel, în capitala Banatului, potrivit monitorizării realizate de portalul imobiliare.ro, în cursul lunii trecute proprietarii de unităţi locative şi-au mărit pretenţiile până la o medie de 1.250 de euro pe metru pătrat, după ce în august ceruseră circa 1.244 de euro/mp.

Un fapt care ar putea constitui un indiciu al supraîncălzirii pieţei imobiliare este, însă, că în timp ce proprietarii de apartamente vechi din Timişoara – categorie care constituie, de altfel, grosul ofertelor – au majorat preţurile de strigare cu aproximativ 0,9 la sută, vânzătorii de apartamente noi şi-au diminuat pretenţiile financiare cu 0,8 la sută.

Pentru rigoare, analiza portalului specializat indică, la locuiinţele vechi, un avans de la 1.246 de euro pe metru pătrat în august, la 1.257 de euro/mp în septembrie, în timp ce la apartamentele noi s-a înregistrat un recul de la 1.236 la 1.226 de euro/mp.

Evoluţii contradictorii în celelalte mari oraşe

La nivelul marilor oraşe ale ţării, scumpirile proprietăţilor rezidenţiale au fost, în septembrie, în medie de 0,6 la sută, comparativ cu august, lună în care, trebuie spus, s-au înregistrat creşteri de preţuri mult mai substanţiale, de circa 1,2 la sută faţă de iulie.

Conform datelor imobiliare.ro, preţul pe metru pătrat a crescut în septembrie până la o medie naţională de, 1.272 de euro pe metru pătrat, față de 1.264 de euro/mp în august.

Bucureştiul conduce în topul naţonal al scumpirilor, pretențiile vânzătorilor majorându-se cu 1,8 la sută în luna septembrie, ajungând la o medie de 1.376 de euro pe metru pătrat (față de 1.352 în august). Spre deosebire de tendința din ultima perioadă, cea mai semnificativă creștere a fost consemnată, de data aceasta, pe segmentul apartamentelor vechi din Capitală, acestea apreciindu-se cu 2,3 la sută, de la 1.282 la 1.312 euro pe metru pătrat.

Pe de altă parte, locuinţele noi din Bucureşti s-au scumpit cu 1,4 la sută, putând fi achiziționate acum în medie cu 1.426 de euro pe metru pătrat (față de 1.406 euro/mp în luna precedentă).

Constanța este municipiul în care s-au consemnat avansuri la fel de mari ca în Capitală, vânzătorii de locuințe din orașul de la malul mării majorându-şi preţurile de strigare cu 1,8 la sută în luna septembrie. Astfel, metrul pătrat locuibil a ajuns să coste 1.171 de euro, față de 1.150 de euro în luna anterioară.

În Cluj-Napoca, marja de creștere a prețurilor s-a situat, în septembrie, la egalitate cu cea consemnată la nivel național, fiind vorba despre un plus de 0,6 procente la 20 septembrie, comparativ cu 31 august, respectiv 1.640 de euro pe metru pătrat, față de 1.631 de euro/mp.

La Braşov, în schimb, locuinţele s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,9 la sută, de la 1.146 la 1.136 de euro pe metru pătrat. Tendinţa de scădere a fost mult mai accentuată la Iaşi, unde preţul mediu a coborât cu 2,7 la sută în septembrie, comparativ cu august, respectiv la 1.045 de euro/mp, față de 1.074 euro/mp.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Preţurile apartamentelor din Timişoara continuă să crească. La cât a ajuns metrul pătrat

  1. Păi dacă în RO sînt foarte mulți oameni ,, destepti ,, care acceptă aceste preturi , doar sa poata spune că sînt proprietari , dar nu se gîndesc că vor fi proprietari doar peste,cel puțin 30 de ani , cind vor achita creditul , pina atunci proprietar este banca , de ce nu scrieti prețul apartamentelor din celelalte tari europene , pentru comparatie , sau ce procent se achita cu plata integrală,si cine spune că prețul crește , agențiile imobiliare care sînt interesate sau o entitate independentă cum ar fi logic .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *