Porumbul și floarea-soarelui, pârjolite de secetă în Banat

Dezastru în agricultura timișeană. Culturile sunt grav afectate de secetă

Au trecut doar vreo trei săptămâni de la ședința de guvern în care premierul Mihai Tudose menționa că 2017 va fi un an cu producții-record la câteva culturi, iar ministrul agriculturii, Petre Daea, a confirmat. „Ne-a ajutat şi natura, şi se pare că o să avem cele mai mari producţii pe câteva articole, practic, la grâu, floarea-soarelui, sunt producţii-record, domnule Daea, nu?”, a spus premierul Mihai Tudose, în 4 august.

„Domnule prim-ministru, nu vă contrazic, ci vă confirm prin date pe care le vom acumula peste câteva zile şi pe care o să le aduc în guvern pentru a se cunoaşte exact”, a răspuns Petre Daea.

Realitatea din teren – cel puțin în Banat – bate discuțiile de la guvern. Cât vezi cu ochii, spre nordul județului Timiș, către Sânandrei și Orțișoara, lanurile de porumb și floarea-soarelui arată pârjolite rău. Porumbul e uscat de-a binelea și destul de scund, iar știuleții sunt atât de mici, încât cu greu îi găsești pe tulpină. Cât despre floarea-soarelui, aceasta are o culoare neagră de parcă ar fi scăpat dintr-un incendiu. Semințele se disting cu greu pe florile complet uscate.

Agricultorii din zona Orțișoarei par resemnați cu producția nu prea bună pe care o vor obține în acest an la cele două culturi. Ministrul Daea s-a lăudat, recent, cu creșterea numărului de hectare irigate la nivel național: „Suprafaţa contractată pentru irigaţii a ajuns la 666.629 de hectare, de aproape şase ori mai mare decât anul trecut, şi au fost realizate udări pe 268.000 de hectare, în general la culturile care sunt încă în vegetaţie, dar şi la culturile duble”.

Pe la Orțișoara nu s-a auzit de irigații, oamenii rămânând la mila naturii, ca pe vremuri. „Era un singur om care iriga, dar el cultiva legume și le vindea la piață, la Timișoara. Și-a făcut singur o instalație de udat, cu un motor vechi de Dacie, dar acum nu o mai are”, povestește un localnic.

Ar exista posibilitatea ca fermierii să primească apă gratuit de la Ministerul Agriculturii, dar această facilitate implică nu doar canale de irigații funcționale, ci și organizare și ceva efort suplimentar. Condițiile de caniculă care au afectat, în general, partea de vest a țării în lunile iulie și august nu puteau fi depășite – cred unii specialiști – nici măcar cu ajutorul irigațiilor.

Oamenii așteaptă acum să vină toamna și să se declanșeze evaluarea culturilor, pentru a putea primi, eventual, despăgubiri de la minister. Deocamdată, condițiile din agricultura bănățeană rămân cam la fel cu cele din secolul trecut: dacă plouă când și cât trebuie, se face producție, iar dacă nu, se așteaptă un alt an, mai bun.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Porumbul și floarea-soarelui, pârjolite de secetă în Banat

  1. Dragi ,,agricultori” : după ’89 (când a început jaful național), sistemul de irigații, din România, a fost senzațional !!! Unde a dispărut ?!? Aaaa, îmi amintesc cum, toți, v-ați ,,înfruptat”, din el ! Țevi, motoare, dale beton, absolut tot, ați luat !!! Acum, plângeți …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *