Medicul Cristian Oancea trage un semnal de alarmă: Poluarea, unul dintre factorii principali de risc ai BPOC, a treia cauză de deces

Medicul Cristian Oancea trage un semnal de alarmă: Poluarea, unul dintre factorii principali de risc ai BPOC, a treia cauză de deces

Poluarea, unul dintre factorii principali de risc ai BPOC, a treia cauză de deces. Managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara atrage atenția asupra gravității bolii

BPOC, boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel global, deseori asociată cu complicații cardiovasculare.

Societatea Română de Pneumologie (SRP) trage un semnal de alarmă cu privire la impactul negativ major al acestei patologii asupra vieții pacienților și a întregului sistem de sănătate din România.

România cheltuie anual aproximativ 220 milioane de lei pentru 81.000 de cazuri de spitalizare, continuă și de zi. Această sumă reprezintă 1% din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Peste 30% dintre cazurile cu diagnostic principal de BPOC, luate în evidență la nivel de spital, s-au prezentat cu o exacerbare acută.

Poluarea reprezintă unul dintre factorii principali de risc ai BPOC. „Ceea ce respirăm influențează sănătatea noastră.

Din păcate, atât la nivel mondial, cât și în România, problemele de calitatea aerului sunt în creștere.

OMS arată că dintre decesele premature legate de poluarea aerului, peste 50% sunt cauzate de maladiile ce afectează plămânul, iar dintre acestea, 40% sunt relaționate cu BPOC.

poluare 16

Costul limitării schimbărilor climatice azi este mult mai mic comparativ cu abordarea consecințelor în viitor.” declară prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, directorul Școlii de Pregătire Postuniversitară a Societății Române de Pneumologie.

CITEȘTE ȘI: Întreruperi de apă în Timişoara, presiune scăzută la Giroc, Chişoda şi Boldur

Prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara atrage atenția asupra gravității bolii și a importanței prioritizării reale a BPOC de către autorități, pacienți, medici: „BPOC este a treia cauză de deces la nivel mondial, iar unul din patru pacienți cu această afecțiune sunt diagnosticați cu cancer pulmonar.

Afecțiunea este introdusă în Strategia Națională de Sănătate până în 2030, însă pacienții din România care trăiesc cu această boală gravă au nevoie să fie prioritizați în mod real prin acțiuni concrete de politici publice care să îmbunătățească managementul bolii”.

Reprezentanții asociaților pacienților cu afecțiuni cronice se alătură apelului de prioritizare a BPOC pe agenda de sănătate publică în România.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Medicul Cristian Oancea trage un semnal de alarmă: Poluarea, unul dintre factorii principali de risc ai BPOC, a treia cauză de deces

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *