Planuri pentru restaurarea bisericii de la Crivina de Sus

crivina 1

Asociația Peisagiștilor din România, în colaborare cu Filiala teritorială vest și Mitropolia Banatului, a organizat recent, la Crivina de Sus, în jurul celei mai vechi biserici de lemn din zona etnografică a Făgetului, un atelier multidisciplinar şi un workshop de restaurare a străvechiului lăcaş de cult cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Monument istoric amplasat într-o regiune pitorească, acesta reprezintă o construcţie de referință pentru arhitectura vernaculară, de o importanţă majoră pentru comunitatea acelor vremuri, dar şi pentru patrimoniul naţional actual. Protejarea de urgență prin acoperire, restaurarea propriu-zisă, utilizarea și reintegrarea bisericii în viața comunității sunt dezideratele unui grup divers de oameni din diferite zone ale țării, compus din arhitecți, peisagiști și antropologi, care, timp de cinci ani, s-a coagulat în jurul valorii de biserică istorică din lemn, formând, împreună cu părintele paroh Ionel Cotocea, o echipă interdisciplinară care caută soluții pentru salvarea acestui valoros patrimoniu bănățean. În ultimii cinci ani, la Crivina de Sus s-au desfășurat diverse ateliere interdisciplinare care și-au propus să studieze biserica din mai multe perspective (releveu tradițional, fotogrametric și fișe pentru fiecare element din lemn al bisericii, studierea arhivelor, studii de parament și ale stratului pictural, expertiza biologică și structurală, analiza dendro-cronologică, interviuri în comunitate).

Anul acesta, workshopul s-a axat pe aducerea laolaltă a întregii echipe de restaurare (arhitect, istoric, inginer rezistență, biolog, meșter dulgher-restaurator), pentru a evalua stadiul amplului proiect de restaurare, pentru a discuta rezultatele obținute până în prezent și pentru a trasa direcțiile strategice concrete pentru reabilitarea bisericii de lemn, planificată pentru anul viitor.
Alături de această echipă interdisciplinară, la Crivina de Sus a fost prezent și ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, care a vorbit studenților și specialiștilor în restaurare despre importanța protejării bisericii de lemn, întrucât aceasta este „martorul viu” al creștinilor de pe aceste meleaguri, apreciind, totodată, dragostea și efortul lor pentru „casa lui Dumnezeu”.
crivina 2
„Pardoseala aceasta nu este uzată de altceva, decât de genunchii credincioșilor care s-au rugat aici atâtea secole. Dacă atingem aceste bârne, am observa că ele sunt umede, nu de umezeala de afară, ci de lacrimile credincioșilor vărsate aici. Gândiți-vă prin câte necazuri au trecut credincioșii din această localitate, timp de atâtea secole. Să ne gândim numai la cele două Războaie Mondiale! Câți feciori au plecat pe front din satul acesta și n-au mai venit! Au fost așteptați să-și doarmă somnul de veci la streașina acestei biserici, dar nu s-au mai întors.

Atunci, în această biserică, o mamă a lăcrimat în fața unei sfinte icoane, întrucât știa că fiul ei nu se mai întoarce. De aceea, în acest spațiu nu putem avea alt comportament, decât acela al unei mari responsabilități spirituale față de înaintașii noștri. Mă bucur că, în aceste zile, am ajuns și eu aici! Deși am urcat pe acest deal, am coborât câteva trepte în istoria neamului nostru românesc, creștin-ortodox. Dumnezeu să vă ajute, să faceți cât mai cunoscute aceste locuri, unde omul s-a întâlnit cu Dumnezeu! Aici, în acest loc, a pășit și Hristos de atâtea ori, la fiecare Liturghie”, a subliniat Chiriarhul.

Pe parcursul anilor, graţie eforturilor acestei echipe interdisciplinare s-a realizat drenarea zonei mlăștinoase de pe principala cale de acces înspre biserică, pietruirea drumului și curățarea canalelor de scurgere a apelor din apropierea acesteia. Totodată, lăcaşul de cult a fost acoperit provizoriu cu o membrană tensionată, menită să protejeze monumentul de intemperii și să ofere timpul necesar restaurării propriu-zise. De asemenea, s-au început analizele și studiile în vederea realizării proiectului tehnic de restaurare. Lucrările au presupus realizarea unui releveu de detaliu și o scanare 3D a bisericii, cu inventarierea și descrierea tuturor zonelor degradate, dar și efectuarea unor teste de fundare la fața locului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *