Piaţa Mehala, o… shaorma cu „de toate” (GALERIE FOTO)

mehala

Unul dintre cele mai căutate cartiere din Timișoara, Mehala, se transformă total în weekend. Dacă în timpul săptămânii zona din jurul pieţei este aproape goală, fără maşini parcate anapoda, fără gălăgie, cu mai puţin miros de mici, la sfârşitul săptămânii, piaţa devine una dintre cele mai aglomerate din urbe.

Maşini vândute alandala

Deşi piaţa este renumită şi pentru târgul de maşini iar, teoretic, comercianţii nu ar avea voie să comercializeze autovehicule în afara spaţiului îngrădit, vehicule scoase la vânzare ocupă aproape toate locurile de parcare din preajma pieţei. Tocmai de aceea, muşteriii sunt nevoiţi să căute un loc liber, pe străduţele din jurul pieţei, pe zonele verzi şi, uneori, chiar blochează accesul altor autovehicule în curţile private.

Sunt însă şi câteva locuri ocupate. E vorba despre cele din faţa sediului poliţiei din piaţă, unde, cu o bandă galbenă, sunt rezervate mai multe locuri. În rest, majoritatea autovehiculelor din zonă sunt ale comercianţilor de la tarabe sau cele scoase la vânzare. Câteodată (probabil în funcţie de cine e pe tură), poliţiştii pun atenţionări şi chiar amenzi pentru parcare neregulamentară pe parbrizele unor maşini oprite prea aproape de intersecţie sau pe trecerile pentru pietoni.

De altfel, e o practică a şoferilor care găsesc cu greu un loc să îşi oprească vehiculele pe trecerile pentru pietoni ori pe pistele destinate bicicliştilor. Piaţa este atât de aglomerată în weekend – chiar dacă vremea nu e prea frumoasă – încât nici bicicliştii nu găsesc loc să-şi lase vehiculele pe două roţi. S-a transformat într-un obicei faptul că un gard al unei curţi de vizavi de intrarea în piaţă să fie sprijin pentru biciclete şi, tototadă, un coeficient în plus de siguranţă, acestea fiind legate bine cu lanţuri de zăbrele.

Pietonii, pe carosabil

Dacă vorbim de piaţa Mehala, un alt obicei este legat de aceasta: circulaţia pietonilor. La fel de haotică precum a maşinilor, circulaţia pietonilor îngreunează traficul. Dacă unul dintre trotuare este ocupat de maşinile parcate anapoda, pietonii nu se înghesuie să traverseze, pentru a circula în siguranţă. Prin urmare, obişnuiesc să meargă pe carosabil punându-se singuri în pericol şi, întinzând şi mai tare nervii şoferilor.

Mâncarea stradală, „cea mai bună din oraş”

Se spune că nu poţi trece prin Mehala fără să mănânci măcar un mic. Fiecare vizitator al pieţei are însă preferinţe. Unora le sunt pe plac anumiţi mici, făcuţi la unele tarabe, alţii preferă langoşii sau meniurile la ofertă. Cert este că în Mehala cu greu treci fără să guşti ceva, pentru că din orice parte a pieţei tot ajunge câte o aromă îmbietoare.

Celebrii bucatări Anthony Bourdain sau Andrew Zimmern (care au câte o emisiune unde se prezintă cele mai ciudate mâncăruri stradale din lume) ar fi cu siguranţă încântaţi de atmosfera din Mehala. Ar găsi aici borcane cu miere lângă piese de maşină second-hand, miez nucă printre haine la mâna a doua sau ciocolata Cipiripi alături de unelte folosite în pescărie. Cu siguranţă, cele două vedete ar fi fermecate de aerul retro al pieţei şi de aromele apetisante care răzbat printre mesele pline cu de toate. Fără îndoială, un minus ar putea fi consemnat în ceea ce priveşte locurile de parcare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *