Personalul din învățământ poate propune comercianți pentru folosirea primei didactice

Personalul din învățământ poate propune comercianți pentru folosirea primei didactice

Personalul din învățământ poate propune comercianți pentru folosirea primei didactice

Ministerul Educației a publicat o serie de răspunsuri cu privire la cele anumite întrebări adresate de beneficiarii primei de carieră didactică în legătură cu primirea și utilizarea acesteia.

Una dintre situațiile semnalate îi vizează pe comercianții agreați pentru cheltuirea primei de carieră didactică, profesorii arătându-și nemulțumirea față de lista restrânsă a acestora, făcută publică la finalul săptămânii trecute.

Ministerul Educației transmite că ”nu va exista o listă finală”, aceasta urmând a fi actualizată permanent și ”orice comerciant care își exprimă intenția poate fi introdus pe listă.”

Totodată, personalul angajat din învățământ poate face propuneri privind comercianții care ar trebui introduși pe listă, având în vedere utilitatea produselor oferite de aceștia privind zona didactică sau poate prețul mai mic.

Propuneriile beneficiarilor pot fi transmise la adresa: [email protected].

Cei 1.500 de lei reprezentând prima de carieră didactică, virați în două tranșe -1.050 de lei, respectiv 450 de lei – pot fi cheltuiți și pentru o singură achiziție, pentru una dintre cele trei categorii definite prin OUG 58/2023: cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora, cheltuieli pentru echipamente IT, cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.
Banii nu pot fi utilizați în comun cu alte persoane, chiar dacă e vorba de soț/soție sau o rudă care beneficiază, de asemenea, de prima didactică, justificarea achizițiilor făcându-se la nivel individual.

Achiziționarea unui produs (bun sau curs) cu o valoare mai mare de 1.500 lei se poate face prin achitarea diferenței din veniturile proprii, pe o singură factură.

Studiile universitare de licență, master, doctorat, cursurile postuniversitare, inclusiv a celor de reconversie profesională sunt considerate eligibile pentru a fi plătite cu prima de carieră didactică. ”Documentul justificativ pentru acest tip de studii îl va constitui adeverința de înscriere în anul de studiu pentru care se face decontul.

Ulterior, vor fi puse la dispoziție documente care atestă absolvirea anului de studiu pentru care se face decontul. Se lucrează pentru identificarea unei soluții tehnice în vederea înrolării CCD-urilor în sistemul de plăți”, transmite ministerul.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Județean Timiș demarează achiziția a 27 de microbuze școlare electrice

Materialele consumabile și elementele de birotică pentru susținerea activității didactice pot fi achiziționate doar în limita a 30% din valoarea primei de carieră didactică.

Prima de carieră didactică poate fi cheltuită până la 31 august 2024, acordându-se, conform precizărilor ministerului, inclusiv persoanelor care au activat în sistemul de învățământ în anul școlar 2022-2023, dar în momentul de față nu mai au un contract în vigoare.

Sumele neutilizate vor fi indisponibilizate la sfârșitul anului școlar. Cardul electronic este valabil pe toată durata de desfășurare a programului, urmând a fi încărcat anual, în luna octombrie, până în anul școlar/universitar 2026-2027.

Justificarea celor 30% (din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice), respectiv suma de 450 de lei, se realizează pe baza unei declarații pe proprie răspundere, cu mențiunea că se poate verifica eligibilitatea cheltuielilor.

Achizițiile pot fi realizate atât fizic, din magazine, cât și online, cu dovada plății.

Corecția datelor beneficiarilor (inclusiv lista persoanelor eligibile care nu au primit cardurile) se face de unitatea de învățământ anagajatoare, urmând ca, prin intermediul inspectoratelor școlare, aceasta să fie trimisă către Ministerul Educației.

Informații legate de utilizarea cardului, PIN, suma disponibilă, pierderea cardului, tranzacții respinse etc. pot fi obținute la telefonul 021.207.27.27.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Personalul din învățământ poate propune comercianți pentru folosirea primei didactice

  1. Sunt profesor de Educatie muzicala. Mi-as dori sa cumpar cu acesti bani, material didactic, adica instrumente muzicale de la magazinul Muzica, Bucuresti, sau materiale audio-video. Instrumente muzicale se gasesc si la magazine online, ca emag. In alte magazine nu gasesc, si altceva nu ma intereseaza.De-a lungul timpului am achizitionat…..tot felul de carti de specialitate….daca ne por recomanda altceva…..
    Eu voiam un telefon pt auditii, ca am unul….spart…vechi, neperformant….dar nu se poate…. Si daca nu se poate, voi returna cardul unitatii de invatamant.

  2. Propun ca si comerciant Thomann romania si mcmusic pentru noi profesorii de muzica pentru aparatura care ne ajută in derularea activității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *