Administrația Fritz a lăsat fără bani Liceul cu Program Sportiv “Banatul”, singurul de profil din vestul țării

Administrația Fritz a lăsat fără bani Liceul cu Program Sportiv “Banatul”, singurul de profil din vestul țării

Administrația Fritz a lăsat fără bani Liceul cu Program Sportiv “Banatul”, singurul de profil din vestul țării

Situația este dramatică din punct de vedere financiar, și nu numai, la Liceul cu Program Sportiv „Banatul” din Timișoara. Instituția de învățământ mai are în conturi exact 1 leu și 60 de bani…

Pare incredibil, dar s-a ajuns la fundul sacului, după ce administrația orașului a lăsat fără finanțare liceul. Astfel, începând de săptămâna viitoare, profesorii și antrenorii nu vor mai putea ține antrenamente cu elevii, dar nici nu vor mai putea plăti arbitrajele și deplasările, în consecință, echipele liceului timișorean nu vor mai putea participa la competiții.

“Primăria Timișoara nu a mai alocat bani pentru competițiile la care participă elevii noștri sportivi. E vorba de 800 de elevi și luați în considerare că “Banatul” este singurul liceu specializat cu profil sportiv din vestul României, unde vin copii din 5-6 județe, inclusiv din Bihor și Mehedinți. Probabil că pentru competițiile din acest weekend se vor mai găsi bani, dar de săptămâna viitoare vom fi obligați să ne retragem din toate competițiile, la toate sporturile. Este singura instituție de profil în care copiii fac sport de performanță gratuit. Ce poate însemna asta în viitorul imediat și pe termen mediu? Copiii vor merge să se antreneze și să joace la alte cluburi și, implicit, vor merge la alte școli și licee și vor renunța și la cursurile liceului sportiv, adică am putea rămâne fără elevi și fără obiect de activitate”, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, unul dintre profesorii-antrenori de la Liceul cu Program Sportiv „Banatul”.

De altfel, la ultima rectificare bugetară, din 26 septembrie 2023, propusă de către Primăria Timișoara și aprobată de către consilierii locali, nu a fost alocată nici o sumă pentru activitățile sportive sau petru liceul cu profil sportiv.

Profesorii, antrenorii, elevii și părinții acestora au ridicat și alte probleme care țin de managementul şcolii, dar mai ales de lipsa de interes și implicare a administrației Fritz în finanțarea activităților instituției. De exemplu, dotările din sala de forță sunt insuficiente și sunt mai degrabă antichități. Cu greu a fost pus gazon sintetic pe terenul mixt, care este supraaglomerat și nu ajunge pentru toate grupele de sportivi. Din cauza aglomerației, multe grupe sunt nevoite să se antreneze de la ora 7 dimineața.

În plus, la terenul de rugby, părinții au reclamat faptul că elevii nu se mai pot antrena seara, după ce șefii din primărie au hotărât să facă economie la curent, în fapt să oprească instalația de iluminare nocturnă, după ora 19.

Directoarea liceului sportiv recunoaște că instituția se află într-un impas financiar, dar spune că este “în negocieri” cu primăria și încă speră că se vor aloca fonduri. “Într-adevărat, nu ne-au fost alocați bani la rectificare. Suntem în negocieri cu primăria și așteptăm următoarea rectificare unde se vor aloca bani pentru sport. Asta nu înseamnă că gata, închidem porțile. Da, participarea la competiții presupune chelutieli. Dacă nu primim bani, probabil că va trebui să ne retragem, dar nu e nimic sigur și încă ne punem speranțe că lucrurile se vor rezolva”, a declarat prof. Ramona Roman, directoarea Liceului cu Program Sportiv “Banatul” Timişoara.

În timp ce pentru susţinerea sportului Primăria Timişoara spune că nu are bani, găseşte sute de mii de euro pentru a fi „tocaţi” pe parade multicolore, închirieri de schele industriale (Schela cu flori din Piaţa Victoriei) şi alte „minuni” cu pretext artistic, precum şi pentru vizite de „diplomaţie culturală” în diferite state.

O soluție ar putea exista, totuși, pentru salvarea situației de la Liceul Sportiv “Banatul”. Și asta chiar la proxima rectificare bugetară, pentru acoperirea nevoilor financiare imediate și pentru ieșirea din criză. Viceprimarul Cosmin Tabără își ia chiar și un angajament, de a aloca un buget specific pentru liceul cu profil sportiv, chiar dacă, spune edilul, nu se bucură de susținerea colegilor.

Școlile reprezintă și trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice administrație. Pentru a beneficia de o educație eficientă este nevoie de susținerea financiară a întregului sistem. La fel și în cazul Liceului Banatul, unde activitatea competițională trebuie să beneficieze de aportul UAT-ului. Anul trecut am reușit să impun susținerea cu materialele didactice pentru orele de sport, anul acesta este puțin mai greu, nu am o susținere din partea colegilor, dar nu cedez.
Pentru a reveni la situația susținerii competițiilor sportive, dar nu numai, ci de participare la competiții școlare, trebuie să existe o bugetare specifică, lucru pe care mă angajez să fie inclusă încă de anul viitor, iar în funcție de specificul școlii, al nivelului de competiție, să existe posibilitatea susținerii speciale”, a declarat, pentru Renașterea bănățeană, viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără.

CITEŞTE ŞI: Personalul din învățământ poate propune comercianți pentru folosirea primei didactice


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Administrația Fritz a lăsat fără bani Liceul cu Program Sportiv “Banatul”, singurul de profil din vestul țării

  1. Pt administrația Fritz sportul de performanta trebuie sa moara; sa și ia toți copiii trotinete și casti și este suficient; aceasta este viziunea sănătoasă a dlui primar și a consilierilor acestui oraș; dezgustător
    Un copil din patru este obez in țara asta dar noi suntem atat de obtuzi și infatuați ….
    Acesti incompetenți habar nu au de rezultatele frumoase ale copiilor sportivi ai acestui judet, rezultate sportive cât și școlare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *