Pericolul din farfurie, în sezonul cald. Toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă, explică dr. Adelina Marinescu, medic specialist infecționist la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Pericolul din farfurie în sezonul cald. Toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă, explică dr. Adelina Marinescu, medic specialist infecționist la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Pericolul din farfurie în sezonul cald. Toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă, explică dr. Adelina Marinescu, medic specialist infecționist la Spitalul Victor Babeș Timișoara

Toxiinfecțiile alimentare sunt afecțiuni de tip acut sau subacut, care apar fie sub formă de cazuri izolate, fie, cel mai adesea, sub forma unor îmbolnăviri în masă, ale unui număr mare de persoane, care au consumat același aliment, contaminat cu același germene sau toxină.

Debutul bolii este brusc și se caracterizează prin tulburări gastrointestinale și fenomene de intoxicație generală. Epidemiile izbucnesc, de obicei, în sezonul cald, apariția lor fiind favorizată de nerespectarea regulilor de igienă alimentară. Depistarea și scoaterea din consum a alimentelor contaminate au ca urmare stoparea epidemiei. .

„Toxiinfecțiile alimentare apar în urma consumului de alimente contaminate cu bacterii patogene sau toxinele acestora, virusuri sau paraziti. În prezent, se consideră că primii cinci germeni implicați în apariția toxiinfecțiilor alimentare sunt: Norovirus, Salmonella spp., Clostridium perfringens, Campylobacter și Staphylococcus aureus.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Internațional Studențesc ISWinT, la Timișoara

Patologia apare cel mai frecvent în sezonul cald, temperaturile ridicate favorizând multiplicarea bacteriilor patogene din alimente.

Simptomele apar după mai multe ore de la ingestia alimentelor contaminate și pot fi: crampe abdominale, diaree, greață, vărsături, febră, cefalee, stare de oboseală.

Frecvent implicate în apariția toxiinfecțiilor alimentare sunt: laptele și derivatele din lapte, inclusiv preparatele din cofetărie (care pot fi contaminate cu Salmonella spp., Staphylococcus aureus, etc.); ouăle (mai ales cele de rață) și preparatele din ouă (creme, maioneză, etc.) contaminate cu Salmonella spp.; alimentele vegetale de tipul orez fiert și păstrat mult timp la temperatura camerei (Bacillus cereus), cartofi, fasole, mazăre; carnea și preparatele din carne (mezeluri, tocături) contaminate cu Salmonella spp, Staphylococcus aureus, clostridii.

Toxiinfecția alimentară cu Norovirus se transmite ușor în spațiile aglomerate, unde pot apărea adevarate focare prin consumul de alimente sau băuturi contaminate și/sau prin atingerea unor suprafețe sau obiecte contaminate.

Roluri importante în contaminarea alimentelor proaspete sau prelucrate le au lipsa de igienă a personalului care manipulează aceste produse, vesela și ustensilele de bucătărie, depozitarea alimentelor în condiții necorespunzătoare, dar și vectorii (muște, gândaci, rozătoare)”, a explicat dr. Adelina Marinescu, medic specialist infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „VictorBabeș” Timișoara.

Potrivit acesteia, toxiinfecțiile alimentare pot fi prevenite prin respectarea normelor de igienă privind prepararea, prelucrarea, păstrarea și manipularea produselor alimentare.

Este importantă spălarea mâinilor ori de câte ori este nevoie, prepararea alimentelor la temperaturi suficient de înalte pentru a distruge microorganismele patogene, precum și refrigerarea acestora în condiții optime.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *