Pericole de sezon. Sfaturile profesorului timișorean Emilian Popovici

Medicamentele pentru slăbit - bune sau rele? Explicațiile medicului timișorean Emilian Popovici

Pericole de sezon. Sfaturile profesorului timișorean Emilian Popovici.

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut de la sub 500 de cazuri noi raportate pe săptămână, în urmă cu două luni, la peste 11.000 în prezent.

Cu toate acestea, specialiștii consideră că nu ne vom confrunta cu ceea ce a fost în anii trecuți.

Prof. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreședintele Asociației Române de Epidemiologie și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara susține că există o subvariantă Covid cu numeroase mutații care circulă, dar gravitatea infecției este mult mai mică.

CITEȘTE ȘI: Timișul, ”argint” la numărul de prosumatori

Potrivit specialistului, nu există date certe despre o posibilă pandemie, în timp ce, în laboratoare este în lucru vaccinul BA.2.86 (pentru virusul cu peste 30 de mutații, căruia i se mai spune „Pirola”), eficient împotriva virusului aflat în circulație în prezent.

„Simptomele sunt aceleași ca la toată familia Omicron, nu s-a modificat nimic. Sunt simptome de viroză: dureri articulare, dureri de cap, dureri retro-orbitale, curge nasul, stare de oboseală.

Eventual, în funcție de sensibilitățile fiecăruia, pot să apară insomnii, tuse, simptome care nu se întâlnesc identic la toate persoanele.

Față de Covid-19 este diferit faptul că formele bolii sunt de o gravitate scăzută și nu mai avem ca simptom dispariția gustului și al mirosului”, susține prof. dr. Emilian Damian Popovici.

Potrivit specialistului, diferențierea față de gripă sau alt virus respirator, care toamna sunt destul de frecvente, se face prin testare.

Testele rapide existente pe piață sunt valabile, ele pot arăta dacă pacientul este infectat cu Covid, cu condiția ca aceste teste să fie făcute corect.

Măsurile de protecție recomandate includ hidratare, administrarea de vitamine ca vitamina C, D3 împreună cu zinc, repaus câteva zile și evitarea modificărilor bruște de temperatură.

De asemenea, este indicată o alimentație bogată în vitamine, legume, fructe naturale, evitarea alcoolului și tutunului. „Măsurile bine de respectat sunt toate cele din pandemie, minus izolarea în masă.

Adică spălarea mâinilor, purtarea măștii în locuri aglomerate, dezinfectarea, distanțarea de persoane care prezintă simptome de răceală.

Recomand legătura cu medicul de familie pentru recomandări suplimentare sau pentru ca să vadă medicul care este evoluția.

Dacă simptomele se înrăutățesc, atunci trebuie luată legătura cu spitalul și continuată terapia în spital, sub supraveghere”, spune prof. dr. Emilian Damian Popovici.

De asemenea, este recomandat vaccinul antigripal pentru toate categoriile de vârstă, dar mai ales pentru vârsta a treia și pentru cei cu boli asociate, cu precizarea că vaccinul antigripal nu previne virozele, nici infecția cu Covid, ci doar gripa.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămânii).

Simptomele specifice gripei sunt febră, frisoane, tuse, durere de gât, nas înfundat, dureri musculare sau articulare, dureri de cap, oboseală.

Unele persoane pot avea doar simptome ușoare în timp ce la altele pot apărea complicații, precum pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare.

Vaccinul gripal este compensat pentru persoanele în vârstă de peste 45 de ani.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Pericole de sezon. Sfaturile profesorului timișorean Emilian Popovici

  1. Într-o zi, speram cu toată inima că am scăpat de amenințarea COVID-19. Cu doar câteva zile în urmă, m-am trezit cu simptome severe de răceală, iar teama m-a cuprins. Așa că am decis să nu mai stau pe gânduri și să fac un test COVID-19 pentru a-mi verifica starea de sănătate. Cu inima bătând puternic, am așteptat rezultatul, sperând că va fi negativ. Și, într-un final, am primit vestea mult așteptată – testul a ieșit negativ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *