Timișul, ”argint” la numărul de prosumatori.
Goana după energie regenerabilă se poticnește uneori în propriul său avânt.
În țara noastră, care și-a dobândit independența energetică reală în conjuctura internațională a ultimilor ani, creșterea semnificativă a numărului de prosumatori a contribuit la depășirea capacității de consum, situație tot mai greu gestionabilă la nivelul sistemului energetic național.
CITEȘTE ȘI: Restaurantul „Marele zid chinezesc” din Timișoara, închis de Protecția Consumatorilor. Ce au găsit comisarii OPC (foto)
Concret, cei circa 80 de mii de prosumatori înregistrați până la jumătatea acestui an (estimativ, la începutul lunii septembrie, numărul lor a atins suta de mii), aduceau în sistem un plus de aproape o mie de megawați, cifra având tendința să se dubleze până la sfârșitul anului, chiar și fără a lua în calcul programele de subvenții AFM și Casa Verde.
În profil teritorial, prosumatorii sunt relativ omogen distribuiți pe regiuni, însă în interiorul regiunilor se pot constata discrepanțe semnificative. Astfel, dacă județul Timiș se clasa cu cei 4.590 de prosumatori ai săi pe locul secund, după Ilfov (6.530), celălalt județ bănățean, Caraș-Severinul, abia înregistra 604. Aradul (3.073) și Hunedoara (1.555) erau, în ceea ce le privește, mult mai aproape de media națională.
Totuși, regiunea Vest resimte o presiune moderată asupra infrastructurii energetice, ajutată și de contextul creșterii prognozate a consumului, dar și de amplificarea interconexiunilor cu sistemele energetice ale țărilor vecine, potențiale importatoare ale electricității românești.
Chiar și așa, autoritățile care gestionează sistemul energetic național invocă tot mai des perspectiva de a impune o serie de măsuri de corecție, precum limitarea capacității autorizate spre instalare pentru anumite categorii de prosumatori sau instituirea obligației prosumatorilor de a contribui financiar la investițiile pentru consolidarea rețelelor energetice din gestionarea operatorului Transelectrica.