Pericol de boli grave în comunitățile de copii din judeţul Timiş

elevi 6

Vacanța se apropie de final, ceea ce înseamnă că și perioada lipsită de griji a elevilor, dar și a părinților este aproape să se încheie.

Pe lângă preocupările ce țin de achiziționarea rechizitelor pentru școală, intervin și cele legate de sănătatea copiilor. În mai puțin de o lună, creșele, grădinițele și școlile își vor deschide porțile, iar intrarea în comunitate a copiilor favorizează aparița unor boli transmisibile. Cea mai acută problemă este cea a mâinilor murdare, dar acoperirea vaccinală scăzută în județul Timiș anunță și alte pericole.

Două focare de hepatită A

În perioada de vacanță, medicii timișeni au înregistrat mai multe cazuri de hepatită A, cunoscută ca ”boala mâinilor murdare”. ”Au fost două focare lângă Timișoara.

CITEŞTE ŞI: Destinație turistică la doi pași de Timișoara: Veliko Gradiște

A pornit de la unul-două cazuri și s-a extins. A fost vorba de copii nevaccinați. În mod aparte, în prezent, avem un caz de hepatită acută A la o pacientă de 60 de ani, o femeie curată și civilizată”, a precizat medicul Virgil Musta purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Rujeola rămâne de actualitate

Până la începutul acestei luni, rujeola a cauzat în România 59 de decese, din cele 14.854 de îmbolnăviri confirmate prin analize de laborator (29 fiind cazuri noi). Partea de vest a țării a fost cea mai afectată de epidemie, înregistrându-se 99,01 cazuri la 100.000 de locuitori.

În cifre, este vorba de aproximativ 1.500 de persoane, dintre care opt și-au pierdut viața. Acoperirea vaccinală în județul Timiș a scăzut în ultimii ani, de la 83 la sută în 2013, la sub 70 de procente în 2015, în condițiile în care Ogranizația Mondială a Sănătății a stabilit un target de 95 la sută, atenționând că scăderea acesteia sub pragul de 80 la sută crește riscul apariției unei epidemii.

CITEŞTE ŞI: O timişoreancă a ajuns la Arad, unde dormea pe o bancă! Povestea frumoasei fete care nu mai vrea să se întoarcă acasă

Cu toate campaniile suplimentare de vaccinare, statistica DSP Timiș nu arată decât o ameliorare relativă a situației. Acoperirea vaccinală pentru copiii cu vârsta de un an este de 83,5 la sută, în timp ce la cinci ani, de doar 72,5 la sută. În prima jumătate a acestui an, din 6.751 de copii catagrafiați, au fost vaccinați 5.249.

Lipsă de interes pentru prevenția principalei cauze de deces la vârste mici

Peste o treime dintre copiii timișeni nu au fost vaccinați împotriva infecției cu Streptococcus pneumoniae, pricipala cauză la nivel mondial a deceselor survenite la vârste fragede. Mai exact, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, în acest an, din 8.507 de micuți catagrafiați, doar 5.352 au fost vaccinați.

Vaccinul pneumococic prin care sunt prevenite boli cum ar fi otitele, pneumoniile, meningitele, a fost introdus anul trecut în Programul Naţional de Vaccinare, urmând să fie administrat copiilor la două, patru și 11 luni. Încă de acum zece ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat introducerea vaccinurilor pneumococice în programele de imunizare, recomandare care a fost urmată şi de România, vaccinul fiind introdus în Programul Naţional de Vaccinare în anul 2013, cu menţiunea că va fi introdus efectiv în funcţie de fondurile disponibile, lucru care s-a întâmplat anul trecut. În prezent, în farmacia DSP Timiș, stocul de acest vaccin se ridică la 9.555 de doze.

În România, în funcţie de perioada de timp la care ne raportăm datele arată că infecţiile respiratorii reprezintă fie prima, fie a doua cauză a deceselor la copii mai mici de un an.

Pericol de îmbolnăvire

Deși, după introducerea vaccinării, unele boli au fost eradicate, iar altele nu mai sunt atât de frecvente, pericolul de îmbolnăvire încă persistă, fiind favorizat și de libera circulație a persoanelor în alte state. Spre exeplu, anul trecut, în Timiș a fost înregistrat un caz de tetanos la un copil. De asemenea, Analiza evoluției bolilor transmisibile aflate în supraveghere (raport pentru anul 2016), publicat în octombrie 2017, arată că în Timiș s-au înregistrat și cazuri de rubeolă și tuse convulsivă, boli prevenibile prin vaccinare.

Totodată, conform raportului, în județul nostru nu au fost raportate reacții adverse postvaccinare. În ciuda acestui fapt, părinții nu dau importanța cuvenită acțiunilor de imunizare a celor mici. Potrivit reprezentanților DSP Timiș, cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează la vaccinurile administrate în maternitate: cel împotriva hepatitei B și cel contra tuberculozei.

În cazul vaccinului hexavelent – care oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, bolilor determinate de Haemophilus Influenzae și hepatitei B – în prima jumătate a acestui an, acesta a fost administrat la doar 6.945 de copii din cei 8.309 catagrafiați. De precizat că, în farmacia DSP Timiș, stocul de vaccin hexavalent este de 5.036 de doze. Și în cazul Tetraximului – contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive şi poliomielitei – nu au fost vaccinați 3.132 de copii din cei catagrafiați, însă stocul de produs este epuizat.

Un elev din două clase prezintă probleme de sănătate

Anul trecut, la începerea de an școlar, trialul epidemiologic a arătat că un elev din două clase avea probleme de sănătate. Mai grav este că au fost depistați copii infectați cu streptococul beta hemolitic, care poate provoca scarlatina, una dintre cele mai de temut boli eruptive infectocontagioase specifice copilăriei, din cauza complicațiilor grave pe care le implică (pneumonie, artrită, infecții ale urechii, afecțiuni renale, probleme la nivelul inimii, articulațiilor, pielii sau creierului). În plus, s-au depistat zeci de cazuri de păduchi și câteva de râie.

”DSP Timiș menține activitatea de monitorizare, control și informare referitor la vaccinare și beneficiile acesteia prin intermediul prezenței și intervenției constante în teritoriu a echipelor de epidemiologi, prin relația directă instituită cu medicii de familie, prin verificări ale modului de păstrare al vaccinului, al registrelor de vaccinare și al modului de îndepărtare și neutralizare a deșeurilor medicale.

De asemenea, DSP Timiș recomandă promovarea vaccinării de către medicii de familie, prezentarea părinților cu copiii la doctor la primele simptome de boală, vaccinarea obligatorie conform vârstei copilului, evitarea automedicației, respectarea strictă a regulilor de igienă și evitarea consumului de fructe și legume nespălate”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *