Destinație turistică la doi pași de Timișoara: Veliko Gradiște

Tot mai mulți români, mai ales din zona de vest a țării, descoperă cu plăcere o nouă destinație de weekend sau de vacanță, la doar două ore de Timișoara.

Situată la 137 de kilometri de Timișoara și la doar 114 de Belgrad, la poalele Carpaților, acolo unde râul Pek se varsă în Dunăre, pitoreasca localitate Veliko Gradişte este, mai presus de toate, un orăşel cochet tradiţional, cu străzi largi și o multitudine de grădini cu flori, peluze veșnic verzi și terase frumos aranjate.

CITEŞTE ŞI: O timişoreancă a ajuns la Arad, unde dormea pe o bancă! Povestea frumoasei fete care nu mai vrea să se întoarcă acasă

Malul Dunării, bazarul vechi, stațiunea turistică Lacul de Argint (Srebrno Jezero) cu pădurile de salcâm alb constituie, cum spun cei din Veliko Gradişte, o sărbătoare pentru ochi, un balsam pentru suflet și o fabrică de sănătate.

În lungime de 14 kilometri, Lacul de Argint, unul dintre cele mai mari lacuri din Serbia, și-a luat numele de la licărirea argintie a reflexiilor apei pure filtrate de solul nisipos.

Zona Veliko Grădişte și Lacul de Argint oferă vizitatorilor multiple posibilități de vizitare și agrement, plaje dotate la standarde moderne pentru sporturi nautice și acvatice, resorturi cu tot confortul, hoteluri și pensiuni, restaurante și baruri, terenuri de golf și de tenis, aquapark, camping și multe altele.

Tot aici se găsește cel mai mare campus sportiv de pregătire pentru baschetul profesionist, simbol al sportului cel mai popular în Serbia.

Zona este și un loc de pornire în plimbări cu barca și croaziere pe lac și pe Dunăre, cicloturism sau simple drumeții.

De aici se poate pleca spre cetatea medievală Ram din apropiere, spre mănăstirile ortodoxe cu o istorie impresionantă, precum și într-o incursiune de pescuit sportiv.

CITEŞTE ŞI: Povestea din spatele fotografiei virale cu jandarmul care stă pe scaun după protestul din Piaţa Victoriei

Cei care doresc să ajungă la Veliko Gradiște de la Timișoara, trebuie să se îndrepte spre Moravița.

Treceți granița spre Vârșeț apoi urmați drumul 18 în direcția Bela Crkva (Biserica Albă) până la Crvena Crkva (Biserica Roșie), unde intrați la dreapta în direcția Banatska Palanka (Palanca Bănățeană).

CITEŞTE ŞI: O femeie beată şi-a continuat drumul după ce a ucis un bărbat cu maşina. Corpul neînsufleţit a fost găsit pe scaunul din dreapta

La Banatska Palanka veți ajunge în punctul în care Canalul Dunăre-Tisa-Dunăre se varsă în Dunăre.

Acolo se urcă pe bac (skela) cu tot cu autoturism, pentru a trece Dunărea până la cetatea milenară a Ram-ului. De la Ram vă îndreptați în direcția Veliko Gradiște și ajungeți în câteva minute în mirificul peisaj al stațiunii Lacul de Argint.

 

Foto: pinterest.co.uk, gost.rs

4 Comments
Tatucu Aurelian 28/08/2018
daca sa organizeaza revelioane? sint interesat. multumesc!
nicolae 19/08/2018
BELA CRKVA SAU PE ROMANESTE BISERICA ALBA INAINTE DA 89 ERA UN PUNCT DE REPER SPRE LIBERTATE JIVELY SERBIA
Mark 18/08/2018
Un articol inept scris pe fugă din care cititorul afla aproape nimic.
Marius Urzica 18/08/2018
Asta înseamnă doi pași pentru tine?! Te teleportezi cumva?