Pe urmele lui Reinhold Messner

Librăria Humanitas din strada Eugeniu de Savoya nr. 6 din Timişoara va găzdui marţi, 12 februarie, la ora 18, un dialog despre lumea alpinismului, între Horia Colibăşanu şi Robert Şerban, pornind de la volumul „Dincolo de limită” de Reinhold Messner, a cărui autobiografie, scrisă împreună cu Thomas Hüetlin, a fost publicată recent la Editura Humanitas, în traducerea lui Eugen Popa.

Reinhold Messner (foto) a mers de la bun început mai departe decât ceilalţi. La 20 de ani se număra printre cei mai buni alpiniști din Europa. Este considerat astăzi ultimul mare explorator al timpurilor noastre. Ce anume îi dă aripi acestui om care învinge în tot ce-și propune să facă? De unde găsește mereu puterea de a se redescoperi? În această carte, Reinhold Messner vorbeşte despre ținuturile natale din Tirolul de Sud, despre familia lui, despre prietenie şi egoism, despre eşec şi despre instinctul lui de a face întotdeauna ce e corect.

Reinhold Messner este cel dintâi alpinist care a urcat pe toți cei 14 optmiari, cu echipament minimal și fără mască de oxigen. A traversat pe jos Antarctica și Groenlanda, Tibetul și deșerturile Gobi și Taklamakan. A atins primul vârf montan la vârsta de cinci ani şi a fost primul om care a urcat singur pe Everest.

În prima lui expediție pe un optmiar, Nanga Parbat, și-a pierdut fratele. I-au fost amputate şase degete de la picioare ca urmare a degerăturilor. Apare de nouă ori în Cartea Recordurilor şi este, de asemenea, cel dintâi alpinist care a escaladat cei mai înalți munți de pe toate cele şapte continente.

0 Comments

No Comment.