Paradoxul momentului: Referendum iniţiat de Iohannis ca să ajungă Cioloş preşedinte?

iohannis si ciolos

Intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum pe tema justiţiei chiar în ziua alegerilor pentru Parlamentul European provoacă multă agitaţie pe scena politică.

Ca să scurtăm speculaţiile, totul se rezumă la o întrebare simplă: cine pierde şi cine câştigă de pe urma acestui referendum?

CITEȘTE ȘI: Liliana Savu, interpretă de muzică populară bănățeană, grav accident rutier. Soțul ei a murit

În mod normal, cel care propune un astfel de exerciţiu electoral ar trebui să fie avantajat, că doar nu se apucă cineva să-şi taie singuri aripile. În cazul de faţă, Iohannis vine cu o temă prin care doreşte să lovească în PSD, justiţia fiind un domeniu extrem de vulnerabil pentru social-democraţi, cel puţin în ultmii doi ani.

Automat, dacă iasă rău PSD, au de câştigat partidele din opoziţie, respectiv PNL şi Alianţa USR-Plus.

La prima vedere, totul pare simplu, iar intenţia lui Iohannis este cât se poate de justificată din punct de vedere al simpatizanţilor săi. Numai că lucrurile sunt mult mai complicate şi referendumul lui Iohannis, dacă se va concretiza, ar putea avea efect de bumerang pentru preşedinte, în cazul în care nu este gestionat cum trebuie.

CITEȘTE ȘI: Într-o comună timișeană vor începe lucrările la canalizare

Tema justiţiei a fost aproape acaparată de cei de la USR-Plus, prin urmare această alianţă ar fi principala beneficiară a organizării unui asemenea referendum. Or, cum în sondaje USR-Plus le suflă liberalilor în ceafă, e foarte posibil ca referendumul care le vine ca o mănuşă să fie arma cu care pot devansa PNL.

Atunci, poate să înceapă nebunia. Automat, Dacian Cioloş, cap de listă al USR-Plus la europarlamentare, devine principalul candidat de pe zona de dreapta la alegerile prezidenţiale. Asta înseamnă că Iohannis iese din ecuaţia prezidenţialelor, pentru că două săbii nu pot încăpea în aceeaşi teacă a opoziţiei faţă de PSD. În concluzie, referendumul iniţiat de Klaus Iohannis ar putea să se întoarcă chiar împotriva lui… Klaus Iohannis!

E limpede că preşedintele României ştie acest lucru şi astfel se şi explică declaraţia sa oarecum confuză: „sunt aproape hotărât”.

Or, un om politic trebuie să transmită siguranţă şi fermitate, nu indecizie şi confuzie, aşa cum este mesajul preşedintelui.

Iohannis a ales însă să îşi asume critici din această perspectivă, cu scopul de a-şi asigura, pe lângă PNL, şi susţinerea USR-Plus la alegerile din toamnă.

Practic, expresia „aproape hotărât” este un melanj între o tragere de timp şi o invitare la negocieri, ţinta finală fiind un nou mandat la Cotroceni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *