Pădurile din Caraș-Severin, rase de furtuni. A fost afectată o suprafață de peste 300 de hectare din situl UNESCO Izvoarele Nerei

Pădurile din Caraș-Severin, rase de furtuni. A fost afectată o suprafață de peste 300 de hectare din situl UNESCO Izvoarele Nerei

Pădurile din Caraș-Severin, rase de furtuni. A fost afectată o suprafață de peste 300 de hectare din situl UNESCO Izvoarele Nerei

Cele mai însemnate pagube în fondul forestier proprietate publică a statului din Caraș-Severin au fost semnalate pe raza ocoalelor silvice Nera, Mehadia, Anina și Reșița, unde vântul a rupt și a doborât mii de arbori, scrie resita.ro.

Câteva ore de vânt puternic au fost suficiente pentru a pune la pământ arbori pe o suprafață de peste 2.600 de hectare de păduri din fondul forestier administrat de Regia Națională Romsilva prin Direcția Silvică Caraș-Severin.

Potrivit reprezentanților instituției, în urma fenomenelor meteorologice periculoase – cod roșu de vânt puternic, ploi torențiale și grindină – care s-au manifestat în intervalul 13 iulie, ora 23.00 – 14 iulie, ora 03.00, și în data de 19 iulie, ora 22.00, s-au produs doborâturi și rupturi cauzate de vânt în fonduri forestiere proprietate publică a statului din cadrul a patru ocoale silvice: Mehadia, Anina, Nera și Reșița.

CITEȘTE ȘI: Soția primarului din Dumbrăvița și consilierul lui personal, cooperativă de afaceri imobiliare

„Până la această dată, au fost identificate doborâturi și rupturi de vânt pe o suprafață de aproximativ 2.662 de hectare, fiind estimat volum de masă lemnoasă afectată de doborâturi și rupturi de vânt de 267.000 metri cubi, din care în masă (pe întreaga suprafață), o suprafață de 423,2 hectare cu 212.200 metri cubi”, a precizat directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, Ion Tabugan.

Cea mai mare suprafață afectată este pe raza Ocolului Silvic Nera – 1.635 hectare, cu un volum estimat de 196.500 mc.

Pe raza Ocolului Silvic Mehadia, sunt raportate doborâturi și rupturi de vânt pe o suprafață de 910 hectare, cu un volum estimat de 55.900 mc, la Ocolul Silvic Anina a fost afectată o suprafață de 113 hectare, cu 14.700 mc volum estimat, iar la Ocolul Silvic Reșița – o suprafață de 4 hectare, cu un volum estimat de 400 mc.

Mare parte din suprafețele afectate de furtună sunt incluse în zone de protecție integrală, pe raza unor parcuri naționale.

Astfel, la Ocolul Silvic Nera, 1.382 de hectare, cu volumul estimat de 192.000 de mc, sunt incluse în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și în Catalogul Național al Pădurilor virgine/cvasivirgine din România.

Din suprafața inclusă în zona de protecție integrală, 329,5 hectare, cu volumul estimat de 186.400 mc, este în situl UNESCO Izvoarele Nerei. Iar la Ocolul Silvic Anina, din totalul suprafeței afectate, o suprafață de 40,5 hectare, cu volumul estimat de 2.900 mc, este inclusă în zona de protecție integrală a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

„La nivelul acestor ocoale silvice au fost constituite echipe de teren care verifică toate suprafețele afectate, urmând a se proceda în regim de urgență la punerea în valoare și obținerea aprobărilor necesare recoltării acestor produse accidentale”, a precizat directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *