Tot mai mulți reprezentanți ai firmelor bat drumurile rurale din județ în căutarea forței de muncă. Dacă în unele localități nu mai au ce ”peria”, în altele sunt persoane care nu vor să muncească.
”Noi avem 31 de dosare pe Legea 416. Când vin angajatorii în comună îi convocăm pe toți. Care nu vine se trezește cu dosarul suspendat o lună”, spune Marcel Muia, primarul comunei Chevereșu Mare. Sunt însă persoane care nu vor să muncească, preferă să trăiască pe baza ajutorului social.
”Am avut angajatori care au venit și s-au rugat de oameni să meargă la muncă. Ba chiar s-au oferit să schimbe și programul de lucru, dacă nu voiau să înceapă de la 6, să spunem, pentru că era prea dimineață. Puteau începe de la ora 9. Important era să meargă la lucru”, spune primarul.
O situație aparte se regăsește în Sânpetru Mare (foto). Acolo puțini sunt cei care nu au de lucru, însă există și câteva cazuri deosebite. Este vorba despre persoane care nu au școală, ceea ce reprezintă un impediment pentru angajatori. Aceștia nu pot angaja persoane fără patru clase absolvite. În urmă cu câțiva ani, la Sânpetru s-au realizat cursuri ”școală după școală”, acestea fiind de un real succes.
”Vrem să realizăm împreună cu inspectoratul școlar o nouă serie de cursuri. Au fost câteva firme care au angajat și persoane cu mai puține clase, pentru că le mai califică la locul de muncă. Însă avem și 15-20 de oameni fără școală care vor neapărat să lucreze, dar nu îi primește nimeni. Acum suntem în tratative cu o firmă de curățenie să vedem ce se poate face”, spune primarul din Sânpetru Mare, Viorel Popovici.
Firmele care vin în comună le propun viitorilor angajați oferte de nerefuzat, de la plata dublă pentru orele de muncă lucrate în weekend-uri, la transport gratuit, bonuri de masă, dar și diverse bonusuri.