O comună timișeană, campioană la atragerea fondurilor europene

pietroasa 1

Comuna timișeană Pietroasa a atras din fonduri europene sume ce echivalează cu încasările la bugetul local pentru 60 de ani. ”De mai bine de zece ani am întocmit proiecte pentru accesarea fondurilor europene.

Suma totală este de 2,5 milioane de euro. Suntem o comună cu un număr mic de locuitori, de sub 1.100 de persoane, iar încasările la bugetul local din taxe și impozite sunt de până în 200.000 de lei (puțin peste 40.000 de euro – n.r.) anual”, a precizat Serafin Vasi, contabil la primăria locală.

Potrivit primarului Ioan Simoc (foto), din bani europeni a fost modernizat drumul de la Pietroasa la Fărășești, în lungime de 6,3 kilometri, precum și aproape toate străzile din comună.

De asemenea, a fost realizat un after-school, frecventat de 40 de copii din ciclul primar.

În plus, au fost amenajate un parc și o parcare în centrul de comună și s-au achiziționat mai multe utilaje pentru diverse lucrări pe drumurile publice și pentru îngrijirea spațiilor verzi.

CITEȘTE ȘI: A vrut să-și pună capăt zilelor pentru că statul i-a luat un copil, dar el abandonase bebelușul pe pragul ușii străbunicii sale

Totodată, a fost cumpărat și un microbuz, fiind achiziționate și costume populare dar și alte dotări necesare la căminul cultural din Pietroasa.

”În comună mai sunt patru străzi neasfaltate, dintre care două în Pietroasa și tot atâtea în Crivina de Sus, pentru care avem deja un proiect, sperăm eligibil.

Recent, am semnat contractul pentru încă un milion de euro din fonduri europene, fiindu-ne aprobată investiția privind reabilitarea clădirilor căminelor culturale din toare cele patru sate: Pietroasa, Crivina de Sus, Poeni și Fărășești”, a declarat Ioan Simoc.

CITEȘTE ȘI: Paradisul imobiliar s-a mutat la Dumbrăviţa

În prezent, din fonduri proprii, în localitatea Crivina de Sus este amenajat un teren de sport cu suprafață sintetică și instalație de nocturnă, pentru acest proiect fiind alocați în jur de 150.000 de lei.

”Am demarat procedurile pentru obținerea finanțării în vederea realizării sistemului de canalizare în localitatea Pietroasa, unde avem 72 de gospodării.

Sperăm ca lucrările efective să înceapă în vara anului viitor, iar în trei ani să poată fi finalizate. De asemenea, suntem în discuții privind introducerea în localitate a internetului de mare viteză și extinderea rețelei până în tabăra de la Poieni Strâmbu”, a spus primarul.

Îmbătrânirea, singura… problemă

Cea mai acută problemă cu care se confruntă comuna Pietroasa este cea a scăderii populației și a tendinței de îmbătrânire a acesteia.

Datele arată că, în 1990, numărul locuitorilor era de 1.374, în prezent aceasta fiind de 1.022, dintre care un sfert sunt persoane de peste 65 de ani.

CITEȘTE ȘI; Tupeu maxim la Timișoara. Un șofer s-a dus cu mașina în parc, apoi s-a așezat pe bancă, la umbră, pentru a bea un suc. Foto

Motivul principal îl reprezintă scăderea natalității, înregistrându-se o naștere la trei-patru decese. ”Spre exemplu, în satul Poieni, în urmă cu un secol erau 143 de gospodării, iar într-o casă stăteau trei generații.

În prezent, numărul locuințelor s-a înjumătățit, fiind de doar 71 de clădiri locuite.

Acum, pe toată comuna avem 170 de copii și tineri până în 18 ani. La noi, locuri de muncă nu sunt decât în domeniul forestier, alte surse de venituri putând proveni din agricultură și creșterea animalelor în gospodărie.

Dintre locuitori, doar șase au plecat definitiv în străinătate, iar 25 lucrează pentru temporar peste hotare”, a precizat Ioan Simoc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *