O boală gravă se poate transmite de la om la animal. Ce spune un specialist timişorean

vaci 3

O boală gravă infecto-contagioasă ar putea fi transmisă de la om la animal, fapt ce alarmează atât crescătorii, cât și autoritățile sanitare veterinare. Este vorba de infecţia tuberculoasă, care se întâlneşte la toate speciile de mamifere şi păsări, dar pierderile economice cele mai importante se înregistrează la bovine.

Există mai multe tipuri de bacili care pot transmite boala și care nu sunt strict specifici. Omul se poate îmbolnăvi de tuberculoză cu bacilul specific de tip uman, dar şi cu cel bovin. La acesta din urmă sunt receptive bovinele, dar și omul. O remarcă importantă este aceea că boala se transmite şi invers, prin urmare tuberculoza umană cu Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) se poate transmite la animale. Astfel, omul bolnav poate transmite microbul prin intermediul sputei, urinei sau al fecalelor contaminate.

”În județul Timiș, de patru ani, nu mai avem TBC la bovine. În momentul de față, problema se pune ca animalele să nu se îmbolnăvească de la om”, a declarat Adrian Radu Popa, director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.

În situația în care afecțiunea ar afecta animalele, s-ar naște o nouă cale de trasmitere a bolii la om, cea prin consumul de preparate și lapte de vacă de la animale cu mastită tuberculoasă.

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș – compartimentul Promovarea Sănătăţii, în anul 2016, țara noastră a înregistrat cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE). Este vorba despre aproximativ 20 la sută dintre cazurile de tuberculoză raportate în UE în condițiile în care deține doar patru la sută din populația Uniunii.

În România, anual, sunt diagnosticate 16.000 de cazuri, majoritatea în rândul populației tinere și active, și sunt înregistrate 1.100 de decese. Analiza situației tuberculozei de anul trecut arată că în Timiș în 2014 au fost înregistrate 581 de cazuri, dintre care 488 nou-depistate, plasând județul nostru între primele din țară în ceea ce privește incidența bolii.

Conform specialiștilor, printre grupurile populaționale vulnerabile se numără comunitățile rurale, persoanele cu venituri reduse și consumatorii de alcool, adică o parte dintre cei care se ocupă cu creșterea și îngrijirea bovinelor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *