O afacere de mare risc: locuințe pe banii clienților, fără nici o garanție! Ce se mai aude despre “ţeapa Radisson”

blocuri noi

În căutarea unui cămin care să le ofere un confort diferit față de cel întâlnit în blocurile înălțate în epoca socialistă, din ce în ce mai mulți timișoreni încep să se orienteze către locuințele din blocurile construite, după Revoluție, de diverse firme.

Ofertele pe acest segment sunt tentante (design modern, suprafețe generoase, locuri de parcare etc.), dar, cu mici excepții, în mai toate cazurile clienților li se cer plăți în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe. Practic, firmele construiesc blocurile cu banii încasați de la viitorii proprietari, darea apartamentelor în folosință efectuându-se la o dată ulterioară.

Dezvoltatorii imobiliari încheie contracte în fața unui notar, în care se stipulează că, în caz de nefinalizare a construcției, sumele încasate se restituie clienților. Pe hârtie sună bine, dar câți dintre aceștia știu că, în caz de faliment sau insolvență a firmei care realizează construcția, banii sunt foarte greu de recuperat, dacă nu chiar imposibil?

Legislația în vigoare nu avantajează deloc clienții păgubiți, numiți, din punct de vedere juridic, creditori cirografari (adică neprivilegiați). De exemplu, după declararea insolvenţei sau falimentului unei firme, toți creditorii se pot înscrie la masa credală în ordinea următoare: angajații, statul, banca (cei mai mulți dezvoltatori imobiliari au credite la instituțiile bancare), iar mai apoi clienții păgubiți.

Plata se face în această ordine, existând riscul ca banii să nu ajungă pentru toți creditorii. În plus, recuperarea datoriilor este o procedură extrem de anevoioasă, care durează ani în șir pe calea instanței, după care mai trec câțiva ani până la valorificarea bunurilor debitorului, în cazul în care acestea mai există.

În urmă cu zece ani, o astfel de firmă din Timișoara (Radisson) a lăsat pe drumuri sute de păgubiți ce s-au aventurat să cumpere locuințe pe care societatea respectivă nu le-a mai putut construi. ”Țeapa Radisson” a adus un prejudiciu de circa trei milioane de euro păgubiților și nici astăzi nu a fost recuperat.

Avocatul Florin Kovacs, reprezentantul legal al multora dintre cei țepuiți de firma Radisson, a declarat că, după ce a reușit redeschiderea cazului (clasat, inițial, de DNA) și obținerea unor condamnări definitive pentru cei implicați în această afacere, în momentul de față dosarul se află în faza de identificare a bunurilor care ar putea fi executate silit.

”Mulți dintre clienții mei au luat împrumuturi pentru a putea cumpăra apartamentele promise de inculpați, însă nu și-au recuperat încă banii. Executorii judecătorești caută acum să identifice eventualele bunuri pe care le mai au inculpații, pentru că aceștia au vândut cam tot ce aveau. Din păcate, statul român n-a făcut nimic ca să conserve bunurile inculpaților asupra cărora trebuia instituit încă de la început un sechestru”, a explicat avocatul timișorean.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O afacere de mare risc: locuințe pe banii clienților, fără nici o garanție! Ce se mai aude despre “ţeapa Radisson”

  1. E plina tara de hoti, numiti oameni de afaceri. Nu cumparati pana nu vedeti si verificati locuintele, unele sunt asa de prost construite incat te trezesti cu tencuiala sau bucati din pereti cazuta in mijlocul casei, instalatia sanitara si electrica subdimensionate realizate din materiale ieftine din china. Asa ca mare atentie de la cine cumparati…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *