„Nu poţi pretinde un învăţământ de calitate, dacă nu construieşti şcoli şi grădiniţe”, declară Marius Dugulescu, candidatul PMP la Primăria Timişoarei

dugulescu 2

– Educaţia figurează ca domeniu de prioritate naţională. Cu toate acestea, cel puţin în Timişoara, percepţia publică arată un grad mare de nemulţumire faţă de calitatea învăţământului…

– Aşa este. Timişorenii au avut parte de promisiuni, li s-au prezentat proiecte frumos ambalate, dar când a fost vorba să vedem ceva concret, s-a aşternut tăcerea. Iar când mă refer la tăcere am în vedere lipsa totală a unor investiţii de anvergură în domeniul educaţional.

Nu am auzit să se construiască nicio şcoală, nic o grădiniţă, ca să nu mai vorbim de promovarea sau încurajarea unor oferte de învăţământ alternative. Mai mult, s-a încetăţenit tot mai mult ideea că şcolile şi grădiniţele de stat funcţionează ca nişte entităţi private, finanţate în special prin efortul părinţilor. Din păcate, s-a creat o stare de spirit păguboasă şi periculoasă, aceea că părinţii trebuie să suporte absolut toate cheltuielile, pentru că Primăria nu face nimic.

Aşa ceva este de nepermis

– La ce fel de cheltuieli vă referiţi?

– La tot ce presupune derularea normală a procesului de învăţământ. Dacă se zugrăveşte şcoala sau grădiniţa, trebuie să plătească părinţii.

Se schimbă pardoseala sau se cumpără perdele, tot părinţii sunt cei care achită costurile. La fel şi în privinţa materialelor didactice, fie că vorbim de papetărie şi creioane la grădiniţe, fie că ne referim la table inteligente la şcoli. Peste tot se cere fondul şcolii, fondul clasei şi tot felul de astfel de găselniţe prin care părinţii trebuie să dea bani. Nu e deloc normal, pentru că vorbim de unităţi şcolare de stat, unde accesul la educaţie se face în mod gratuit.

Din păcate, acest lucru a ajuns să fie doar o teorie.

– De ce în Timişoara s-a ajuns la o polarizare a învăţământului, în sensul că există câteva şcoli foarte căutate, iar la altele nu prea merge nimeni?

– Tocmai din cauza lipsei unor investiţii şi a unei viziuni unitare, a unui proiect educaţional integrat. Este normal ca părinţii să caute să-şi dea copiii la cele mai bune şcoli, dar nu e deloc în regulă ceea ce se întâmplă acum cu vizele de flotant.

În fiecare cartier trebuie să existe şcoli apreciate şi căutate de părinţi, dar acest lucru nu se poate face fără investiţii ample, gândite unitar. Fiecare şcoală ar trebui să se impună printr-o anumită componentă: una are bazin de înot, alta are sală de baschet foarte dotată, la altele sunt cercuri de calculatoare, de dansuri, de aplicaţii practice, astfel încât să răspundă celor mai diverse nevoi ale copiilor. Constituția garatează dreptul la educație, iar Partidul Mișcarea Populară dorește să le redea cetățenilor drepturile fundamentale. Vreau să facem din sistemul educațional unul de înalt nivel și la Timișoara, unul care să genereze elite și să fie recunoscut la nivel internațional. (P)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “„Nu poţi pretinde un învăţământ de calitate, dacă nu construieşti şcoli şi grădiniţe”, declară Marius Dugulescu, candidatul PMP la Primăria Timişoarei

  1. Pai voi, pedeleii ati inchis scoli pe vremea regimului basescu-boc. Ati transformat copii de 6-7 ani, in clasa I, in navetisti. In loc sa faca 5-10 minute pe jos pina la scoala, au fost nevoiti sa faca naveta cu microbuze, 10-15 kilometri. Nenorocitilor. Acum dupa ce vi-ati pus masca pe figura si v-ati transformat in liberali, mai vreti si voturi din partea cetatenilor? Sper sa o incasati ca lumea de data aceasta si sa obtineti sub 1%. La alegerile din toamna, sper sa luati exemplul pntcd-lui si sa nu mai prindeti vreun loc in parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *