Neplata TVA-ului va deveni, în anumite condiții, infracțiune

ANAF a publicat un ghid dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile şi imobile

Neplata TVA-ului va deveni, în anumite condiții, infracțiune.

Președintele României a promulgat, vineri, 19 mai 2023, legea prin care fraudele transfrontaliere (inclusiv tentativele de fraudare) prin care bugetul Uniunii Europene este „văduvit” de cel puțin zece milioane de euro vor fi considerate infracțiuni pentru care făptașii vor risca între șapte și cincisprezece ani de închisoare.

Legea vizează, mai precis, transpunerea la noi a Directivei europene 1.371/2017, ce este supranumită Directiva PIF. Ca să se aplice, documentul semnat de șeful statului mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI: Greva din învățământ continuă până la soluționarea revendicărilor. În unele școli din Timiș, absențele elevilor au fost notate în catalog

În esență, anumite fapte prin care se evită, integral sau parțial, plata TVA-ului vor fi considerate infracțiuni, făcând referire la scheme frauduloase transfrontaliere. Însă inclusiv tentativele de fraudare vor fi pedepsite. Din moment ce România este în mare întârziere cu transpunerea Directivei PIF, legea a trecut rapid prin procesul de legiferare, conform avocatnet.ro.

Astfel, în Legea evaziunii o să fie introdus un articol complet nou care o să prevadă următoarele:

„(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului Uniunii Europene, prin:

  1. a) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
  2. b) nedivulgarea de informații privind TVA, atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;
  3. c) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

(2) Tentativa la infracțiunea prevăzută la alin. (1) se pedepsește.”

În cadrul unei conferințe organizate, săptămâna trecută, de EY România, s-a discutat inclusiv despre măsurile prin care Fiscul poate crește încasările de TVA. Dincolo de proiectele majore de digitalizare a relației cu contribuabilii, a fost adusă în discuție și transpunerea Directivei PIF.

„Am o problemă și la conformarea la plată la TVA. Pentru că am observat că din totalul impozitelor care rămân în arierate și care nu se achită TVA-ul are ponderea cea mai mare. Dacă companiile deja își plătesc tot ce înseamnă – sau încep să plătească mai mult pe partea asta de – contribuții, impozit pe profit, impozit pe dividende, am văzut că, dacă ar fi să alegi ce impozit să nu plătești dacă nu-ți ajung banii, întotdeauna este TVA-ul.

Și aici avem o discuție cu Ministerul de Finanțe, pentru că există o directivă europeană care prevede – și pe care trebuie s-o implementăm și noi – ca neplata TVA-ului să devină infracțiune. Nu prea convine la nimeni, nu sună foarte plăcut, dar este Directiva PIF, care prevede foarte clar ca neplata TVA-ului să devină infracțiune. Clar va da un semnal către cei care preferă să nu achite TVA-ul, în contrapondere cu alte tipuri de impozite, că lucrurile nu sunt în regulă”, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.

Desigur, așa cum reiese din lege, nu orice neplată a TVA-ului va putea fi pedepsită, ci este vorba de fraudele transfrontaliere (inclusiv tentativele) prin care bugetul Uniunii Europene este „văduvit” de cel puțin zece milioane de euro.

Dintr-o opinie remisă de Camera Consultanților Fiscali către Ministerul Finanțelor, reiese că legea are anumite probleme „tehnice” ce ar trebui rezolvate pentru aplicarea sa corectă în practică. Chestiunile expuse de fiscaliști sunt prezentate pe larg în documentul de aici. Din moment ce actul a trecut de parlamentari cam în aceeași formă inițiată de Ministerul Finanțelor, pare că nici guvernanții, nici parlamentarii n-au ținut cont de observațiile primite.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *