Nebunie maximă pe piaţa muncii din judeţul Timiş! Tot mai multe persoane din diverse zone ale ţării sosesc aici în căutarea unui job

Directiva pentru salariile minime în UE, aviz favorabil în Comisia pentru ocuparea forței de muncă

Nebunie maximă pe piaţa muncii din judeţul Timiş! Tot mai multe persoane din diverse zone ale ţării sosesc aici în căutarea unui loc de muncă, fiind atrase de ofertele firmelor care caută personal. Fenomenul este vizibil chiar şi la o simplă scanare a autoturismelor care circulă prin Timişoara, unde se remarcă foarte numere de Mehedinţi, Gorj şi Hunedoara.

Afluenţa persoanelor din alte judeţe a avut efect nu doar pe piaţa muncii, ci a influenţat şi sectorul imobiliar: cu greu se mai găsesc spre închiriere garsoniere sub 150 de euro pe lună. Cei care vin în Timişoara ori sunt cupluri, ori se grupează, pentru a suporta mai uşor costurile de locuit.

pavel kasaiÎn ceea ce priveşte sectoarele spre care se îndreaptă cetăţenii din alte judeţe, s-a format chiar o stratificare socio-geografică, una destul de interesantă. Astfel, după cum a declarat Pavel Kasai, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, tinerii din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud vin să lucreze în construcţii.

Cei din Mehedinţi şi Gorj, mai nou chiar şi din judeţul Argeş, optează pentru întreprinderi mici şi mijlocii, în timp ce moldovenii formează o altă categorie interesantă, fiind considerată o populaţie de tranzit. Majoritatea stau doar câte două-trei luni, îşi cheamă mai mulţi prieteni sau rude, după care pleacă în străinătate.

În aceste condiţii, asistăm la o fluctuaţie extraordinară, cu migrări dintr-o parte şi dintr-alta şi cu o ofertă tot mai bogată de locuri de muncă. Conform lui Pavel Kasai, fluctuaţia lunară este 12.000 de persoane, care intră şi ies din sistem. Dintre acestea, aproximativ 4.000 pleacă la alte firme, circa 800 ies la pensie, iar restul optează pentru un job în străinătate.

Şomajul este sub unu la sută şi, din păcate, cei aflaţi în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş nu se înghesuie la joburile oferite, preferând să încaseze ajutorul de şomaj şi să presteze muncă la negru.

Pentru a acoperi golul lăsat de cei 12.000 de angajaţi care pleacă din sistem, firmele fac eforturi aproape disperate, trimiţând emisari prin judeţele menţionate. Interesul este uriaş, pentru că există companii care dacă şi-ar întrerupe şi parţial activitatea, ar suferi pierderi de ordinul zecilor de mii de lei pe zi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Nebunie maximă pe piaţa muncii din judeţul Timiş! Tot mai multe persoane din diverse zone ale ţării sosesc aici în căutarea unui job

  1. se repeta istoria aproape la indigo:in anii 60-80 tot la fel veneau in Timisoara muncitori de prin toata tara nu erau multinationale dar erau marile intreprinderi de stat la care am muncit cu totii,am primit cumparat sau construit locuinte si uite asa ne-am facut banateni. unii sau intors la origini dupa pensionare si au vandut locuintele de la oras pe bani frumosi,altii le-au pierdut la CARITAS sau banci dar cei mai destepti le-au lasat la copii si nepoti si au plecat de unde au venit in tinerete.eu am venit in Timisoara in 1967 si am ramas.

  2. Prost care habar nu știe ca își vede viitorul în fata și ăla nu al lui al nepoților lui cine gând sa vadă ca nu pleacă doar Moldova ci tineretul tarii o sa fie doar ciuma roșie 5milioane de pensionari cu găleți și mici a și șomerii cu Newumarck și o sa strige în cor PSD mai vino sa ne-o tragi :)) ♡și pe margine vreo 6milioane de țiganii făcând galerie și spărgând semințe sau făcând filme porno pe morminte și vreo 4mil de unguri care rad de se astupa uni chiar murind de bucurie văzând atâția prosti și corupți și etc. …..Nu îți cer sa fac minuni peste noapte tu ăla de sus dar sa Îți iubești Tara și restul va veni de la sine .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *