Banatul montan, între glorie și decădere

Aplicație mobilă de prezentare a atracțiilor turistice din Băile Herculane

Faimoasă în vremuri demult apuse, zona montană a Banatului de astăzi oferă o priveliște dezolantă, principalele puncte de atracție turistică, și nu numai, aflându-se într-o stare avansată de degradare. Nu doar banii au constituit motivul pentru care această parte a României a ajuns în paragină, ci și lipsa de interes a autorităților centrale și locale…

 

Sanatoriul din Marila, pe jumătate închis

Înființată în secolul al XIX-lea, la inițiativa unui medic german, într-o zonă puternic ozonificată din Munții Aninei, Marila oferea condiții excelente de tratament pentru bolnavii care sufereau de boli pulmonare. Aici veneau să se trateze pacienți din toată Europa, îndeosebi nobili austro-ungari, britanici și chiar ruși, care erau cazați în vile luxoase. La începutul anilor 1900, a fost construit și un sanatoriu, instituție care a asigurat, de-a lungul vremii, asistenţa medicală pentru numeroşi pacienţi cu tuberculoză.

marila

Impresionantul edificiu este astăzi în paragină. Statul român a refuzat să aloce fonduri pentru reabilitarea clădirii, cu toate demersurile efectuate de autoritățile locale.

”Anul acesta încercăm să reabilităm acoperișul, dar pentru repararea lui în întregime nu avem bani”, a declarat Lorena Nicoleta Ion, viceprimarul localității Oravița (oraș în administrația căruia a fost trecut sanatoriul).

În prezent, din cele șase paliere, funcționale sunt doar primele trei, restul fiind închise. Majoritatea pacienților internați sunt foști mineri care s-au îmbolnăvit în timp ce lucrau în minele din Anina.

 

Băile Herculane, în… amurg

Despre stațiunea Băile Herculane au curs multe râuri de cerneală. Eforturile jurnaliștilor de a atrage atenția asupra acestei perle a Banatului, căzută și ea în dizgrație, s-au dovedit a fi zadarnice. În urmă cu două milenii, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristrocația Romei antice.

Impresionați de puterea tămăduitoare a apelor sacre care izvorăsc în această parte a României, romanii sosiți în Dacia au construit aici o stațiune balneară sub semnul tutelar al lui Hercules. Până în urmă cu circa 150 de ani, era una dintre cele mai renumite din Europa.

După instaurarea capitalismului, stațiunea Băile Herculane s-a izbit de nepăsarea autorităților, acestea refuzând să se implice în conservarea celei mai vechi stațiuni balneare din România. Pe ici, pe colo, au fost reabilitate câteva hoteluri și construite pensiuni, însă din inițiativa unor investitori privați. Colonadele, însă, stau să se prăbușească, deși despre ele se spune că sunt unice.

 

O gară uitată

Un alt element care ar fi putut atrage o mulțime de turiști din toate colțurile lumii este gara din Oravița. La fel, prima din România. De înființarea ei se leagă construirea primului traseu feroviar din ţară, dar și prima legătură de cale ferată cu exteriorul.

oravita

În această gară, au poposit personalități însemnate ale mai multor perioade, printre care și împărăteasa Sissi. Astăzi, a devenit o ruină…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Banatul montan, între glorie și decădere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *