Nea Vinți, toboșarul uns ”cu de toate”

tobosar

Unul dintre beneficiarii ajutorului social bate toba la Dudeștii Vechi. ”Veștile au fost aduse dintotdeauna la cunoștiința publicului de un toboșar. Eu am 63 de ani și, până acum, am prins trei… ”stagiari”. Când eram mic, mi se părea că toboșarul este un om foarte important. Cine prindea postul era <> pe viață”, spune Vichente Tranculov, nea Vinți cum îi spun localnicii.

Norocul a venit la timp

Nea Vinți a fost fochist la filatura din Sânnicolau Mare, iar apoi, paznic la primăria din localitatea natală. ”Am ajuns să cer ajutor social. Apoi, în urmă cu trei ani, toboșarul satului a decedat. O vreme, instrumentul a amuțit. Apoi, mi s-a propus mie postul și am acceptat. Am deja o vechime de aproape doi ani”, spune omul.

Strigare cu… ciubuc

În fiecare vineri, nea Vinți se prezintă la primărie pentru a lua anunțurile pe care aleșii locali vor să le transmită locuitorilor. ”De la primărie nu iau nici un leu. Mi se consideră muncă în folosul comunității. Iau anunțurile care trebuie aduse la cunoștiința publicului, dar eu îmi compun textul. Pe lângă asta, oamenii din sat care au ceva de vândut îmi spun, ier eu le fac publicitate. Dacă cineva vrea să-și vândă vaca, eu îi fac anunț și primesc cinci lei”, mărturisește toboșarul.

Sâmbătă, o zi plină

Fiecare sâmbătă este ”ziua cea mare” pentru Nea Vinți. Își pune o caschetă pe cap, ia toba și devine… important, așa cum erau și toboșarii copilăriei lui. ”Mă duc în piață. Bat toba două-trei minute ca să se adune oamenii. Apoi scot foaia cu textul și fac anunțurile în bulgară și română. Uneori, când cei de la primărie au ceva de anunțat mă trimit cu toba prin sat chiar și în timpul săptămânii”, spune Vichente Tranculov.

Sanitar pentru micii sportivi

Nea Vinți este chemat la meciurile juniorilor fotbaliști. ”Iau 20-30 de lei pe meci, mai puțin decât ar câștiga medicul sau asistenta. Acord îngrijire medicală jucătorilor în cazul în care se accidentează. Am calificare în domeniu. În armată , la Spitalul Militar, am făcut șase luni de școală sanitară, unde am urmat și cursuri de prim-ajutor. Apoi, an făcut stagiul militar la infirmierie.

Mă pricep și nu apelez decât foarte rar la medic și doar atunci când e vorba de sănătatea mea. În plus, m-am pus la punct cu noile tehnici și produse utilizate în prezent în medicină, având o nepoată angajată la Clinicile Noi. Mi-am achiziționat spray-uri și pansamente și pot spune că am o trusă medicală completă. Din fericire, nu am avut parte de situații deosebite”, spune nea Vinți.

Dacă pentru ”pitici”, omul se ocupă de trup, fotbaliștii de la echipa mare își lasă sufletul în grija lui. ”Mă cheamă după meciuri să le cânt la acordeon. Am talent. Am cântat și la orga bisericii în tinerețe, când am fost ajutor de crâsnic”, mărturisește toboșarul.

Săptămânal, nea Vinți își pune cascheta militară și își atârnă toba de gât, iar ocazional își ia trusa sanitară sau acordeonul. O singură dată pe an, însă, îmbracă straie femeiești la carnavalul de dinaintea postului Paștelui catolic. ”De Farsang, mă costumez în fiecare an în femeie și, împreună cu alți localnici deghizați și ei, colindăm satul cu căruța”, spune nea Vinți, toboșarul de la Dudeștii Vechi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *