„Muncim afară, dar vrem înapoi în ţară”… Ce se întâmplă în comunele timişene

varias 11

Numărul celor care preferă să muncească în străinătate a depăşit orice aşteptări. În mediul rural, îndeosebi, aproape că nu se mai găseşte forţă de muncă tânără, cu care s-ar mai putea face unele lucrări prin sate.

În acelaşi timp, se remarcă un alt fenomen interesant: mulţi dintre cei plecaţi încep să se întoarcă în ţară, după o perioadă în care au strâns ceva bani, pentru a-şi ridica o gospădărie în satele din care au plecat.

La Variaş, de pildă, aproximativ 10-15 la sută din populaţia comunei a plecat să lucreze în străinătate. Cu toate acestea, o mare parte dintre ei încep să revină în localitate, munca în Occident fiind una cu caracter temporar.

Majoritatea au pus un ban deoparte, iar acum vor să-şi ridice o casă, pentru a rămâne în locul în care au copilărit. Fenomenul se resimte şi în numărul tot mai mare al cererilor pentru terenuri, depuse la primărie.

„Pentru noi, este un lucru îmbucurător. Ideal ar fi ca aceşti tineri să nu plece deloc, dar e bine, totuşi, că se întorc şi că doresc să se stabilească în ţară. Noi îi primim cu braţele deschise şi am vrea ca ei să fie mândri de ţara lor şi să nu uite că aici sunt mereu bine-veniţi.

Nicăieri nu e ca acasă, chiar dacă nu toate sunt aşa cum ar trebui. În acelaşi timp, şi noi, liderii din administraţie, suntem obligaţi să facem tot posibilul pentru a le crea acestora condiţii cât mai apropiate de cele din ţările prin care au trecut.

E foarte important ca ei să nu simtă diferenţa de confort, măcar până la o anumită limită, pentru că doar aşa vor veni cu drag acasă”, spune Nicolae Birău, primarul comunei Variaş.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *