Ministra Ligia Deca, la Timișoara, despre salariile mici ale directorilor de școli și despre situația candidaților cu nota 10 la ”Titularizare” care nu au posturi

Deca: Nu ne dorim să avem burse de merit care să fie acordate pentru medii sub baremul de trecere. Ar putea apărea bursa pentru progres educațional

Ministra Ligia Deca, la Timișoara, despre salariile mici ale directorilor de școli și despre situația candidaților cu nota 10 la ”Titularizare” care nu au posturi

Prezentă la Timișoara, cu ocazia unor evenimente la care a fost invitată, ministrul educației, Ligia Deca, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor ridicate pe marginea unor probleme care privesc învățământul preuniversitar.

Situația remunerării directorilor de școli a fost unul dintre aspectele abordate în cadrul scurtei conferințe de presă care a avut loc la Universitatea de Vest din Timișoara. Directorii unităților de învățământ preuniversitar primesc un salariu mai mic decât cel al unora dintre profesori (cei cu vechime la catedră de peste 25 de ani, grade didactice și gradație de merit), fapt care, corelat cu sarcinile exhaustive, a condus la demisia mai multor manageri de școli în ultimele luni.

”Dacă ne uităm la reglementările din grila de salarizare, această situație datează din anul 2017. Odată ce s-a ajuns la maximum din grilă, în anul 2022, aceste diferențe s-au acutizat, iar în momentul în care au avut loc creșterile salariale în luna iunie a acestui an, ca urmare a protestelor, această diferență s-a făcut și mai mare, pentru că creșterea s-a făcut pentru cadrele didactice care desfășoară doar activități didactice pe salariul de bază la care se adaugă gradațiile de vechime, în cazul directorilor se aplică pe salariul care nu are astfel de gradații de vechime.

Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ. Această grilă este inclusă în Legea salarizării unitare, iar cei care trebuie să o modifice sunt colegii de la Ministerul Muncii. Noi am semnalizat această problemă încă din vară, am transmis și propuneri pentru remedierea ei Ministerului Muncii și primului ministru, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație acum câteva săptămâni și s-a promis o rezolvare a acestei chestiuni.

Știu că există și pe circuitul parlamentar o inițiativă legislativă menită tocmai să rezolve punctual această inechitate. Oricum, noua lege de salarizare în educație care a fost elaborată împreună cu reprezentanții sindicatelor corectează această problemă. Înțeleg foarte bine dificultățile, am mare încredere însă că directorii vor înțelege că este o chestiune tranzitorie și îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită și acum, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție”, a explicat Ligia Deca.

O altă problemă semnalată vizează unul dintre motivele mai puțin discutate în spațiul public, care face ca profesia de cadru didactic să rămână în continuare neatractivă, în pofida majorării salariale pentru personalul din învățământ. Este situația absolvenților de top ai universităților care obțin note mari, multe de 10, și la concursul național de ”titularizare”, dar care nu pot ocupa un post la catedră pe perioadă nedeterminată, pentru că posturile nu sunt titularizabile, fiind nevoiți să susțină acest concurs în fiecare an.

Mai mult, la anumite discipline sunt constrânși în a opta pentru ore fragmentate în mai multe școli pentru a-și putea forma catedra completă. În acest context, mulți dintre ei renunță pe parcurs la învățământ, îndreptându-se către alte profesii care le oferă o mai mare stabilitate în câmpul muncii.

CITEȘTE ȘI: Ministra Ligia Deca, la UVT: aproximativ 60% din numărul de studenți din România studiază în universități parte a alianțelor europene

Ministra Ligia Deca nu a oferit o soluție concretă pentru situația semnalată mai sus, însă a declarat că prin noile acte normative ce urmează a fi elaborate pe marginea noilor legi ale educației se vor avea în vedere propunerile pentru corectarea lucrurilor care nu funcționează bine în sistemul de învățământ:

”Tot ceea ce ține de legislația secundară va fi reanalizată (n.r. – urmează a fi adoptate mai multe acte normative subsecvente noii legi a învățământului preuniversitar), pentru că acum, pe noua bază legală, avem opt luni la dispoziție pentru a pune în practică tot ceea ce ține de implementarea noilor legi, inclusiv lucrurile care țin de licențierea în profesia didactică – fostul definitivat, titularizare, mobilitatea personalului didactic, toate aceste acte normative secundare vor fi revizuite, puse în consultare publică.

Ne dorim să corectăm tot ceea ce nu a mers bine până acum, că vorbim despre modul în care se desfășoară examenul de titularizare – dacă acolo sunt propuneri de îmbunătățire, că vorbim despre timpul pe care un cadru didactic titularizat la o anumită unitate de învățământ îl petrece la aceea unitate de învățământ, pentru că avem cadre didactice care se titularizează, după care, la începutul anului școlar, se transferă, ceea ce vulnerabilizează multe școli. Ne dorim să reparăm din ceea ce nu a mers bine și pe bazele pe care noua lege le oferă să putem să dăm o traiectorie a carierei didactice mult mai atractivă pentru absolvenții de institut superior”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ministra Ligia Deca, la Timișoara, despre salariile mici ale directorilor de școli și despre situația candidaților cu nota 10 la ”Titularizare” care nu au posturi

  1. Am inteles corelarea discrepantelor, ceea ce ce este in Romania un modus vivendi de ”rai” pt. unii beneficiari si alt modus vivendi de ”iad” pentru altii, dar…….Oameni buni ati innebunit cu profesorii astia deja, 7500 lei pe luna e salariu mic pt. un director de liceu in Timisoara de exemplu, inainte de marirea din vara. Nu mai spun de invatamantul primar cu after schooluri, alte smenuri, meditatii si parameditatii pe niste sume considerabile.
    Nimeni nu vorbeste de starpirea flagelului cu meditatiile care e deja un sport national, sa faca cursurile in scoala nu frectie la ore ca apoi sa-i cheme pe copii in particular. Jeguri.Scarba.
    Pai cat vreti fratilor????? haideti atunci in tara asta sa ramana doar bugetarii speciali si medicii, dascalii iar restul muritorilor sa fie sclavi inmagazinati, poftim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *