Ministerul Educației a anunțat că a virat banii pentru transportul elevilor, însă în Timiș mai sunt situații neclarificate

Ministerul Educației a anunțat că a virat banii pentru transportul elevilor, însă în Timiș mai sunt situații neclarificate

Ministerul Educației a anunțat că a virat banii pentru transportul elevilor, însă în Timiș mai sunt situații neclarificate.

Ministerul Educației a anunțat că a trimis inspectoratelor școlare banii pentru transportul elevilor navetiști, în conformitate cu datele pe care le-au primit din teritoriu.

CITEȘTE ȘI: Două persoane depistate de polițiștii locali din Timișoara după ce au spart un magazin alimentar și au sustras peste 200 de produse

Suma totală este de 51.993.212 de lei, reprezentând atât plata către operatorii de transport care au eliberat abonamente gratuite de la data începerii cursurilor anului școlar curent până în prezent, cât și plata sumelor forfetare în limitele de cost stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene.

Potrivit Ministerului Educației, suma cuprinde atât restanțele aferente anului 2023, cât și solicitările primite până în 31 ianuarie de la inspectoratele școlare pentru luna ianuarie 2024.

”Începând cu data de 1 februarie 2024, se aplică soluțiile identificate pentru asigurarea transportului elevilor atât prin eliberarea abonamentelor gratuite, cât și prin sume forfetare, iar Ministerul Educației va asigura fluxurile financiare necesare pentru ca fiecărui elev să-i fie asigurat dreptul la educație”, au precizat reprezentanții ministerului.

Pe ultima sută de metri, Consiliul Județean Timiș a stabilit costul per kilometru la nivel de județ, de 0,37 lei, școlile trebuind să calculeze sumele forfetare în funcție de numărul de kilometri de la domiciliul elevilor navetiști până la școală.

”Am colectat de la toate unitățile de învățământ datele privind sumele necesare pentru decontarea transportului elevilor.

Sunt situații care trebuie clarificate, acolo unde distanțele de la școală la domiciliul elevilor sunt foarte mari sau foarte mici, iar suma forfetară fie nu acoperă cheltuiala integrală cu abonamentul, fie este prea mare.

Unele școli au spus că nu vor să solicite toată suma forfetară, ci doar valoarea abonamentului. Noi am transmis către minister sumele pe care le-am primit de la unitățile de învățământ.

Dar mai e o problemă. De exemplu, la Giroc nu este transport public județean, dar există tren care ajunge în Timișoara la ora 7,10.

Noi nu putem să le decontăm elevilor, în acest caz, suma forfetară pentru transport, pentru că ei au la dispoziție trenul pentru deplasarea către școală.

Așa prevede legislația.

Elevii au gratuitate pe tren, dar nu cred că toți vor dori să meargă la școală cu trenul.

Dacă aveam transport public județean era altceva.

În Timiș sunt peste 4.000 de elevi care trebuie să beneficieze de suma forfetară”, a precizat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al ISJ Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *