Mii de timișeni plâng zilnic în această perioadă

ambrozie

Foarte mulți locuitori ai județului Timiș pot fi văzuți în această perioadă cu ochii în lacrimi, strănutând de mama focului, curgându-le nasul și frecându-se precipitat la ochii înroșiți ca după admirarea în direct a unei operațiuni de sudură.

Nu, nu au pierdut cu toții o persoană dragă, cum ar putea părea la prima vedere, ci le-a fost grav afectată sănătatea. Medicii au depistat cauza însă, pentru moment, nu există un leac-minune. Potrivit specialiștilor, suferința lor este cauzată de nepăsarea semenilor și a autorităților, care nu pun mâna pe coase să stârpească ambrozia, planta care face cele mai multe victime în această perioadă.

CITEŞTE ŞI: Petrecere mare într-o comună din Timiş

”Spre deosebire de anii precedenți, în acest sezon aproape fiecare pacient prezintă simptome oculare, respectiv conjunctivite. Pe lângă acestea, oamenii acuză rinoree (curgerea nasului) sau obstrucție nazală, iar în cazurile mai vechi, depistate în urmă cu mai bine de cinci ani, apar și crize de astm bronșic. În ultimele două săptămâni, aproape toți pacienții care ni s-au adresat au fost alergici la ambrozie. Patologia va fi prezentă din august și până în septembrie, iar dacă vremea se menține frumoasă, chiar și în luna octombrie”, a declarat prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic primar alergolog la Spitalul Județean Timișoara.

Reșița a fost ocupată

Dacă în anii precedenți, cei mai mulți bolnavi erau localizați în Timișoara și în zonele limitrofe, unde sunt și în prezent suprafețe întinse de ambrozie, iar gradul de poluare este mai ridicat, în prezent pacienții vin din toate colțurile Banatului. Sunt victimele unui alergen foarte puternic, aflat în cantitate excesiv de mare, care poate îmbolnăvi pe oricine, mai ales în combinație cu poluarea.

Potrivit medicilor, în cazul ambroziei, nu mai poate fi vorba de teren alergic, pentru că această boală nu iartă pe nimeni. La noi, există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu alte țări, iar când bate vântul, toată zona de câmpie este infestată. Astfel, ambrozia, ”planta-otravă”, cucerește noi teritorii. ”Avem pacienți și din zona Lugojului și chiar din județul Caraș-Severin, iar pentru prima dată, au fost depistate câteva cazuri de alergie la ambrozie și în Reșița”, susține prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Văliug, ultima redută

carmen bunu panaitescu 1Pentru a provoca simptomele alergice este nevoie de 30 de grăuncioare de polen pe metru cub de aer în 24 de ore. Acestea sunt valorile convenționale. Potrivit specialiștilor, în zona noastră, sunt peste… 200 (!) de grăuncioare de polen pe metru cub de aer în 24 de ore. ”În Banat, singurul loc unde se refugiază pacienții cu ambrozie pentru a mai stopa simptomele este localitatea Văliug, unde concentrația de polen în aer este mai scăzută. Alte locuri din țară asemănătoare sunt în zona Sibiului”, afirmă prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.

Primele victime în rândul copiilor

Sfârșitul acestei veri aduce o premieră negativă în ceea ce privește agresivitatea ambroziei. ”A scăzut vârsta pacienților care prezintă alergie la ambrozie. Pentru prima dată avem pacienți în rândul copiilor de cinci-șase ani, contravenind astfel studiilor de până acum, conform cărora rinoconjunctivita la polen apare la vârste mai mari. Acest fapt este cauzat de faptul că vorbim de un alergen foarte agresiv”, completează medicul timișorean.

Doar un sfert dintre pacienți găsesc alinare

Oamenii sensibili la polenul de ambrozie sunt, practic, scoși din funcțiune pe perioada în care prezintă simptomele bolii. Cei care fac prima dată alergie prezintă simptome de răceală, mâncărimi în zona ochilor și a nasului și frisoane. Cei care sunt suferinzi de mai bine de cinci ani ajung la lipsă de aer, prezentând simptome similare cu cele ale astmului bronșic.

Acești oameni sunt nevoiți să lipsească de la serviciu, întrucât unii cad la pat, cu dureri groaznice de cap, capacitatea de concentrare fiind grav afectată. În plus, au și cheltuieli materiale serioase.

În perioada acută, tratamentul este simptomatic: antihistaminice și antiinflamatoare, iar pentru pacienții vechi, terapia clasică pentru astm bronșic. Nu toate medicamentele sunt compensate. ”Tratamentul constă în corticoizi intranazali, picături pentru nas, dar și pentru ochi. În unele cazuri este necesară și corticoterapia orală. Însă doar 25-30 la sută, statistici valabile în întreaga Europă, se simt mai bine după tratament.
ambrozie1

Terapia, dacă nu este foarte agresivă și dacă nu se instituie de la debutul bolii, nu dă rezultatele scontate”, recunoaște prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu. Cea mai mare problemă o pun însă pacienții cu boli cronice, în cazul cărora medicația uzuală intră în contradicție cu tratamentul pentru alergie, gravidele și copiii. Din ce în ce mai mulți pacienți apelează la remedii homeopate, care nu au efecte secundare și ajută la ameliorarea stării de sănătate.

Din septembrie, ambrozia intră în studiu

”Pentru pacienții alergici la ambrozie se recomandă imunoterapia specifică, adică un vaccin care se administrează sub piele, durata tratamentului fiind de trei ani. Acesta însă nu se găsește pe piața românească”, spune prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu. În prezent, o echipă de specialiști intenționează să producă un vaccin. ”Ar fi vorba de un tratament care să presupună doar patru injecții. În acest sens, suntem parteneri alături de specialiști din Viena în cadrul unui proiect. De luna viitoare, începem studiul ambroziei pentru a determina fragmentele importante pentru om”, spune medicul timișorean.
ambrozie2

”Nu se iau măsuri serioase”

Potrivit specialiștilor, cea mai bună metodă pentru stârpirea ambroziei constă în smulgerea plantei din rădăcină, practică efectuată în alte țări europene. ”La noi nu se iau măsuri serioase.

Ar trebui ca zonele periferice, terenurile nelucrate, râpele și porțiunile vegetale de pe marginea drumurilor să fie mai des cosite, pentru ca planta să nu ajungă la polenizare”, a adăugat prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *