Mesh-ul cu Dominic Fritz, „taxat” de Poliția Locală Timișoara. Suma și contravenientul sunt însă secrete…

Mesh-ul cu Dominic Fritz, „taxat” de Poliția Locală Timișoara. Suma și contravenientul sunt însă secrete...

Mesh-ul cu Dominic Fritz, „taxat” de Poliția Locală Timișoara. Suma și contravenientul sunt însă secrete…

Primul mare mesh cu USR Timiș și cu poza candidatului partidului la Primăria Timișoara, care a apărut la începutul lunii februarie 2024, pe clădirea Asirom, din Piața Consiliul Europei, numărul 1, a fost amendat conravențional de către Direcția Poliția Locală a Primăriei Timișoara. Impersonal și impopriu spus, așa cum a transmis conducerea poliției locale, printr-un răspuns semnat de Cosmin Strugariu, împuternicit în locul directorului general al Poliției Locale Timișoara.

În acest răspuns la o cerere pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, Poliția Locală Timișoara transmite faptul că “pentru mashul amplasat pe clădirea din Piața Cosiliul Europei, nr. 1, a fost încheiat proces verbal de contravenție, prin aplicarea art. 49, lit. a din Legea 185/2013, privind autorizarea mijloacelor de publicitate”.

În răspuns nu se menționează însă cine este, nominal, persoana, partidul sau societatea comercială amendată și nici valoarea amenzii aplicate. În plus, niciun cuvânt despre faptul că este ilegal să amplasezi mesh-uri pe suprafețele vitrate ale clădirilor.

Legea invocată de polițiștii locali prevede că “Art. 49. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte: a) amplasarea mijloacelor de publicitate fără aviz pentru publicitatea temporară ori cu nerespectarea prevederilor acestuia şi a documentaţiei tehnice care a stat la baza eliberării avizului, precum şi montarea panourilor publicitare cu structură proprie şi elemente de susţinere care necesită fundaţie, fără autorizaţie de construire”, iar pentru această faptă, contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite de persoanele fizice sau juridice, se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei.

Au scăldat-o să fie bine, ca să nu fie rău

Renașterea bănățeană semnala pe 13 februarie 2024 apariția imensului mesh propagandistic. Pe 14 februarie, cotidianul nostru vă informa că USR Timiș și candidatul-primar Dominic Fritz au început o agresivă campanie pre-electorală. S-au împărțit fluturași și broșuri full-color, în jur de 10 ecrane de publicitate stradală au rulat posterul cu Dominic Fritz și echipa, plus reclama “Iubim Timișoara / Iubim Europa / dominicprimar.ro”, iar perla coroanei pre-electorale este un banner imens cu aceeași grafică de propagandă, amplasat pe clădirea de birouri din Piața Consiliul Europei, numărul 1, numită de timișoreni și “clădirea Asirom”. (Imensul mash al primarului Fritz din Piața Consiliul Europei nu are aviz de la Primăria Timișoara (renasterea.ro)).

Mesh-ul cu Dominic Fritz, „taxat” de Poliția Locală Timișoara. Suma și contravenientul sunt însă secrete…

Scriam atunci că surprinzător însă este faptul că pentru bannerul gigant de pe clădirea Asirom, conform serviciului comunicare al Primăriei Timișoara “nu s-a solicitat aviz” tocmai din partea primăriei. Fapt care i-a făcut pe trei dintre jucătorii importanți de pe piața publicității stradale din Timișoara să se revolte.

Problema invocată este că Primăria Timișoara nu mai dă, de mai bine de un an, aviz pentru mesh-uri și bannere pe suprafețele vitrate ale clădirilor. Asta conform legislației în vigoare. Doar că, în cazul mesh-ului USR cu Dominic Fritz s-a putut, deși alții care au cerut aviz de la primărie exact pentru aceeași locație, au primit aviz negativ. Doar că în cazul bannerului cu Fritz… nu s-a cerut la primărie aviz.

Aceștia au semnalat un aspect grav, dacă lucrurile stau așa cum le descriu ei. Sub condiția păstrării anonimatului, redăm poziția patronilor de firme de panotaj stradal.

Orice aviz de publicitate în Timișoara, dacă ai mesh-uri și vrei să pui un mesh, nu ți se mai dă aviz de la comisia de specialitate pe suprafețele vitrate ale clădirilor și primești negație. Articolul 15, aliniat 2, din Legea 185 din 25 iunie 2013, republicată stipulează că se interzice acoperirea cu orice mijloc de publicitate a suprafețelor vitrate ale clădirilor. Se pot amplasa doar firme inscripționate pe vitrine și uși de acces, conform aceleiași legi, la articolul 19, aliniat 3, care se pot amplasa în baza avizului emis de autoritățile locale.

În schimb, orice mesh pe suprafețe vitrate nu primește avizul de la Direcția de Autorizare și Control a Primăriei Timișoara, Compartiment Autorizare Publicitate și Activități Comerciale. Nu se maid au avize din ianuarie 2023. Atunci se apelează la diverse tertipuri: fac mai multe firme, vine poliția și îi amendează, se contest amenzile, dar firmele mari și cu tradiție nu ne permitem să tot schimbăm SRL-urile, ca să jonglăm așa cu piața. Noi am cerut avize exact pe clădirea aceea, pe același amplasament și am primit avize negative exact în baza respectivei legi.

Nu au cum să aibă aviz, pentru că ei invocă la toate autorizările astea, când depui cerere, că e suprafață vitrată. Avem ca dovadă o întreagă corespondență cu primăria pe tema asta. Dacă cei care au pus mesh-ul respectiv pe clădirea aceea, au primit vreo autorizație, e cu atât mai grav. Am mai văzut reclame pe suprafețe vitrate și cineva din primărie ne-a explicat cum procedează unii.

Pun mesh-ul, iau amendă, maxim e 10 mii de lei de la poliția locală, cu obligația s plătești jumătate din minim în 48 de ore, apoi se judecă pe amenda asta doi-trei ani de zile, plătesc 500 de lei, după care închide firma și ia spațiul publicitar pe o altă firmă. De aceea își fac mai multe firme. Dar tu ca primar să îți pui imaginea în buricul târgului când știi că pe nimeni nu lași și la nimeni nu dai aviz, ni se pare de noaptea minții.

Și pentru împărțit fluturași și pliante e nevoie de aviz de la aceeași comisie din primărie. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Pe ai lor, cu tot felul de firme fantomă, tot cei din primărie îi învață cum să fenteze sistemul și legea. Iar cei cu firme serioase și cu tradiție nu putem face astfel de lucruri. E tupeu maxim”, ne-au declarat cei trei patroni de firme de publicitate.

CITEŞTE ŞI: Când visele devin realitate

Rămâne de văzut dacă Poliția Locală Timișoara va răspunde cererii de a se face public numele persoanei sau entității amendate și cuantumul amenzii. Problema semnalată de către agențiile de publicitate, care nu primesc avize pentru afișaj pe supravețe vitrate sau nu, rămâne însă una care afectează munca acestora și care dovedește dubla măsură pe care o aplică Dominic Fritz politicianul versus Dominic Fritz, primarul Timișoarei și direcțiile din subordine.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Mesh-ul cu Dominic Fritz, „taxat” de Poliția Locală Timișoara. Suma și contravenientul sunt însă secrete…

  1. Astia chiar ne cred IDIOTI!
    Cand papagalul ala de la locala il invata pe papagalul ala de pe Loga sa traga cu arma si astfel ajunge sef un pensionar ratat de 45 de primaveri, veniti voi manglitorii sa-mi spuneti ca l-a „ars” pudelii de la locala. ZAU.

  2. ACEASTA INSTITUTIE TREBUIE SA DISPARA. ESTE O SURSA DE BENEFICII SALARIALE PENTRU NISTE INDIVIZI CARE N-AU MUNCIT IN VIATA LOR. NU ESTE DE NICIUN FOLOS ACESTEI COMUNITATI. NISTE RATATI ORDINARI CARE PLEACA CU NISTE SALARII NEMERITATE, PE CARE NOI CETATENII ORASULUI LE DAM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *