Meditațiile contra cost cu elevii de la clasă, sancționate disciplinar

Meditațiile contra cost cu elevii de la clasă, sancționate disciplinar

Meditațiile contra cost cu elevii de la clasă, sancționate disciplinar.

Începând de luna viitoare (februarie 2024), profesorilor le este interzis să ofere meditații contra cost elevilor din clasele în care predau. Măsura este cuprinsă în Ordinul de ministru nr. 3.051/2024, publicată în Monitorul Oficial pe 19 ianuarie.

Conform dispozițiilor legale, toate cadrele didactice sunt obligate să completeze o declarație de interese, în format standard, prin care declară că nu desfășoară activități de pregătire suplimentară pentru elevii de la clasele în care predau.

CITEȘTE ȘI: Sală de sport nouă, ridicată într-o comună periurbană a Timișoarei (foto)

Declarația de interese trebuie completată până la data de 31 decembrie a fiecărui an. Profesorii care predau în mai multe unități de învățământ completează o singură declarație de interese și depun câte un exemplar completat la fiecare unitate de învățământ.

”Formularul privind declarația de interese este pus la dispoziția personalului didactic de predare, în format electronic, pe pagina de internet a unității de învățământ preuniversitar sau, la cerere, în format letric, de către responsabilul pentru declarațiile de interese.” (art. 5, alin 6)

Potrivit prevederilor ordinului menționat, la nivelul fiecărei unități de învățământ va fi numit un responsabil care care se va ocupa de întreg procesul de completare, colectare și înregistrare a declarațiilor de interese.

Încălcarea prevederilor legale cuprinse în actul normativ de către profesori, responsabili și directori constituie abatere disciplinară, iar falsul în declarații se pedepsește conform Codului penal.

Măsura interzicerii acordării meditațiilor contra cost de către profesori elevilor cărora le predau la școală a fost adoptată pe fondul presiunilor exercitate de unii părinți care au invocat subiectivism în acordarea notelor și o slabă calitate a actului educațional.

Pe de altă parte, această interdicție comportă câteva aspecte care nu pot fi eludate:

– încalcă dreptul altor părinți de a alege profesorul meditator pentru copiii lor;

– încalcă dreptul copiilor la educație după școală cu dascălul dorit;

– îngrădește posibilitatea copiilor din mediul rural de a beneficia de meditații, în contextul în care în această zonă nu sunt suficienți profesori  calificați la toate disciplinele;

– contravine programului complementar educațional ”Școala după școală” (”After school”) organizat la nivelul școlilor cu învățătorul de la clasă, prin contribuția părinților.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Meditațiile contra cost cu elevii de la clasă, sancționate disciplinar

  1. „pe fondul presiunilor exercitate de unii părinți care au invocat subiectivism în acordarea notelor și o slabă calitate a actului educațional.”

    interesant cum „stiu” parintii cum noteaza profesorul raspunsurile la clasa sau ce barem de corectare foloseste la lucrarile de control😂 mai un pic si urmeaza sa faca parintele „sedinte cu profesorii” sa le zica ce si cum trebuie sa faca.

    Oare n-ar fi mai bine sa fie profesorii sa fie suficient de bine platiti astfel incat sa dispara fenomenul asta al meditatiilor?(parintii ce parere au despre salariile in invatamant, ca-s prea mari, nu? nu j-am vazut sa se solidarizeze cu ei la greva, dimpotriva, ii interesa doar „cu cine-si lasa copilul”, „incheierea anului”)
    Intr-o „tara ca afara” se fac meditatii de-astea ca la noi sau se fac in cadru organizat? Asta nu-i intereseaza pe parinti, nu? si se pare ca nici pe tanti experta in nave pusa mot peste minister

    #romania educaaaataaaaa!😂🤣😂🤪

    #🤪

  2. Din punctul meu de vedere este o lege buna deoarece in ultimii ani profesorii prea profitau de aceste meditatii. Cunosc elevi care erau tinuti in note mici doar pentru ca nu faceau meditatii cu profesorul, si cei care faceau meditatii erau ca la clasa, nu invatau mai nimic la meditatii desi notele lor erau mai mari. Motivul notelor marite era doar pentru ca „faceau meditatii cu profesoara” deci note pe bani mai pe romaneste. Sunt profesori care stau la catedra desi nu stiu nici corect limba romana dar ei stiu sa se comporte ca niste mici dictatori la orele lor. Caz real, Am intrebat profesoara de limba romana ce inseamna cuvantul „Fortuit” preluat din https://dexonline.net/ dar ce sa vezi, nu a stiut sa imi explice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *