Medicii sunt ÎNGROZIŢI! Timişorenii îşi sapă groapa cu dinţii

alimentatie 1

Stilul de viață occidental adoptat de tot mai mulți timișeni face cele mai multe victime în județul nostru, atrag atenția specialiștii. Sunt afectate în special persoanele din mediul urban, unde sedentarismul, fumatul și alimentația nesănătoasă sunt adoptate în mod frecvent.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, principalele cauze de deces în județul nostru sunt bolile cardiovasculare, urmate de tumori și afecțiuni ale aparatului respirator.

Stil de viață occidental

În Timiș, afecțiunile sistemului circulator – legate de hipertensiunea arterială, colesterol, diabet și fumat – sunt cele mai comune cauze de deces, cardiopatiile ischemice și bolile cerebrovasculare fiind cele mai de temut.

”Bolile cardiovasculare sunt favorizate de o alimentație bogată în făinoase, dulciuri, grăsimi și consum ridicat de sare. În plus, vorbim de lipsa activității fizice și un stil de viață occidental în care majoritatea timpului liber este petrecut la televizor sau la computer.

Mai mult, oamenii nu își fac controale periodice – analize de laborator, monitorizarea tensiunii arteriale, un EKG – și se prezintă la specialist abia când apar probleme serioase cum ar fi un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic. Este foarte importantă implicarea medicului de familie în diagnosticarea precoce și instituirea de măsuri preventive pentru profilaxia și tratamentul bolilor cardiovasculare”, a precizat prof. dr. Mirela Tomescu, medic-șef al Clinicii de Cardiologie ASCAR din cadrul Spitalului Municipal Timișoara.

În țara noastră, hipertensiunea arterială este asociată cu 62 la sută din totalul deceselor. Conform celui mai recent studiu epidemiologic privind prevalența hipertensiunii arteriale, capitala Banatului ocupă primul loc, cu 55,6 procente, adică tot al doilea timișorean are tensiunea arterială peste limite, iar în 80 la sută din cazuri, afecțiunea este asimptomatică.

”Sunt cazuri de hipertensiune și în rândul copiilor. Cauza o reprezintă alimentația: mâncarea fast-food, bogată în glucide și grăsimi, băuturile carbogazoase și alimentele foarte sărate de tipul chipsurilor. Vorbim de mâncare ieftină și care este plăcută la gust, însă deosebit de nesănătoasă. Se ajunge la obezitate, ulterior la diabet zaharat de tip II și hipertensiune arterială”, spune prof. dr. Mirela Tomescu.

Boală lungă…

Chiar dacă afecțiunile sistemului circulator fac cele mai multe victime, ele nu ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește vârsta medie de deces. Sunt suferințe cu care adesea ajungi să te bucuri de pensie. ”Potrivit datelor statistice, în cazul bolilor cardiovasculare, vârsta medie de deces este de 73 de ani și jumătate în cazul bărbaților, în timp ce la femei, aceasta este mai mare cu șapte ani”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

Conform acesteia, cea mai mare speranță de viață o au pacienții cu boli ale sistemului nervos, unde în general se atinge pragul de 81 de ani la sexul frumos și 77 de ani, la cel tare. În ceea ce privește diabetul zaharat, vârsta medie de deces este de 71 de ani la bărbați și 79 de ani, la femei.

În cazul afecțiunilor renale, în Timiș, pacienții ajung în general până la 70-75 de ani, în timp ce bolile sistemului digestiv ucid persoane cu o decadă mai tinere. Pentru cancere, vârsta medie de deces este de aproape 67 de ani la bărbați și peste 68 de ani la femei, în timp ce pentru bolile aparatului respirator, aceasta este mai mică cu unu-doi ani.

În ceea ce privește bolile psihice, decesul survine în cazul bărbaților, în medie, la 66 de ani, în timp ce în rândul femeilor, statistica nu a înregistrat nici un caz de mortalitate pus pe seama acestor afecțiuni.

Accidentele scad vârsta medie de deces

România se află printre țările europene cu cea mai ridicată rată a mortalității cauzate de accidentele de transport, înregistrându-se cel puțin zece decese la 100.000 de locuitori. Fatalitatea reduce durata de viață și în județul nostru. ”În cazul accidentelor prin traumatisme, vârsta medie de deces este de 53 de ani în cazul bărbaților și 57 de ani și jumătate în cel al femeilor”, a precizat reprezentanta DSP Timiș.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Medicii sunt ÎNGROZIŢI! Timişorenii îşi sapă groapa cu dinţii

  1. Medicii vor banii noștri. Nici macar analizele medicale nu ai certitudinea că sunt corecte. Important este sa ne indopam cu medicamente.

  2. Sincer nu stiu ce fel de fenomene mai fumează în 2019 sau consumă alcool,zahăr,prăjeli,alimente procesate..etc.. ce fel de om nu aleargă sau merge 2-3 ore pe zi..ce fel de om nu consumă cel puțin 1.5 l apă… doar sinucigaşii care îşi merită soarta.. sincer oamenii graşi sunt săraci 😉 pt că mănâncă ieftin şi confortul pt ei înseamnă să stea în pat la tv …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *