Medicamentele pentru slăbit – bune sau rele? Explicațiile medicului timișorean Emilian Popovici

Medicamentele pentru slăbit - bune sau rele? Explicațiile medicului timișorean Emilian Popovici

Medicamentele pentru slăbit – bune sau rele? Explicațiile medicului timișorean Emilian Popovici.

Medicamentele pentru scăderea greutății corpului au devenit din ce în ce mai cunoscute și accesate în ultimii ani, deoarece mulți oameni și-ar dori să slăbească doar luând niște pastile dar fără să țină dietă sau să facă exerciții fizice.

Ce se știe despre aceste medicamente și care sunt efectele lor pe termen lung asupra sănătății noastre, ne explică prof. dr. Emilian Popovici de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara.

„Odată cu creșterea epidemiei sau chiar putem spune a pandemiei de obezitate, multe persoane apelează la medicamente pentru slăbit ca o soluție la luptele lor de scădere a greutății corporale.

Există o varietate de medicamente pentru pierderea în greutate disponibile pe piață, fiecare cu propriul său set de beneficii și potențiale efecte secundare nedorite.

Unele dintre cele mai comune medicamente pentru slăbit includ : orlistat, fentermină, lorcaserin și liraglutida.

Aceste medicamente acționează în moduri diferite pentru a ajuta pe cei care le iau să piardă în greutate, fie prin suprimarea poftei de mâncare, fie prin blocarea absorbției grăsimilor sau creșterea metabolismului.

Deși aceste medicamente pot părea o soluție rapidă pentru pierderea în greutate, este important să se ia în considerare riscurile potențiale și efectele secundare asociate cu ele.

Multe medicamente pentru pierderea în greutate vin cu o serie de efecte secundare care includ greața, diareea, constipația și durerile de cap.

În unele cazuri, aceste medicamente pot duce, de asemenea, la reacții adverse mai grave, cum ar fi tahicardia (creșterea frecvenței cardiace), hipertensiunea arterială, leziunile hepatice, etc.

În plus, efectele ulterioare ale acestor medicamente asupra stării generale de sănătate nu sunt încă pe deplin cunoscute și înțelese.

Multe medicamente pentru pierderea în greutate nu au fost studiate aprofundat  pentru efectele lor pe termen lung și astfel cunoștințele despre impactul potențial al acestora asupra organismului nostru sunt limitate.

În plus, utilizarea medicamentelor pentru slăbire poate duce, de asemenea, la dependență și la posibilitatea de a crește din nou în greutate odată ce medicamentul este oprit.

De asemenea, este important de reținut că medicamentele pentru pierderea în greutate nu sunt o soluție pentru toți.

Aceste medicamente sunt de obicei recomandate persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, sau pentru cei cu un IMC de 27 sau mai mare și cu probleme de sănătate legate de obezitate și în general pentru cei care din varii motive nu pot apela la exercițiile fizice și la dietă.

Ele nu sunt destinate utilizării de către persoanele care doresc să slăbească câteva kilograme din motive estetice”, spune prof. dr. Emilian Popovici.

Potrivit acestuia, în timp ce medicamentele pentru slăbit pot oferi unele beneficii persoanelor care luptă să slăbească, există încă multe aspecte pe care nu le cunoaștem despre efectele lor secundare pe termen lung și riscurile potențiale.

Este important ca persoanele care iau în considerare aceste medicamente să cântărească beneficiile potențiale față de riscurile potențiale și întotdeauna să se consulte cu un medic de specialitate  înainte de a începe orice tratament de acest fel.

„În cele din urmă, cel mai eficient și durabil mod de a pierde în greutate este printr-o combinație între o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și modificări ale stilului de viață.

Practic rețeta sănătoasă și de succes este să scazi aportul și să crești consumul de calorii!

Dincolo de această rețetă, toate celelalte metode fie că sunt bazate pe medicație sau chirurgie, prezintă contraindicații și potențiale riscuri legate de sănătate”, a concluzionat medicul timișorean.

CITEȘTE ȘI: Construirea Campusului ”Lenau” bate pasul pe loc, lucrările fiind sistate de un an (renasterea.ro)

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *