Măsuri de prevenire a infecțiilor provocate de țânțari

west nile

La nivelul județului Timiș, în perioada iunie-noiembrie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș instituie sistemul de supraveghere și control pentru infecția cu virusul West Nile, în conformitate cu metodologia elaborată de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

CITEȘTE ȘI: Bate vânt de rocadă pe lista PSD la europarlamentare. Maria Grapini s-ar putea retrage

Este vorba de o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar.

Supravegherea are ca scop identificarea prezenței infecției cu virusul West Nile la om în vederea instituirii, de către autoritățile responsabile, a măsurilor de combatere a țânțarilor, care sunt vectori, și a aplicării măsurilor de securitate a sângelui donat.


liviu dragnea irina tanase nunta olgutaCITEȘTE ȘI: ”Irina nu e cu Dragnea. E departe”

 


Potrivit specialiștilor, este considerată afectată orice persoană cu vârsta mai mare sau egală cu 15 ani care prezintă febră și meningită/meningoencefalită/ encefalită cu lichid clar și criterii de laborator specifice.

Factori favorizanți pentru apariția epidemiilor în Europa, consideră experții, sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente) precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri.

În ultimii ani, pe continent, tot mai multe țări raportează cazuri de infecție cu West Nile.

Țara noastră are o lungă experiență în privința acestei infecții.

În 1996, România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de neuroinfecție West Nile din Europa, când s-au înregistrat 352 de cazuri.

Ca urmare a implementării sistemului de supraveghere a acestei infecții la om, care a funcționat neîntrerupt din anul 1997, au fost înregistrate anual toate cazurile de neuroinfecție cu virus West Nile.

Controlul bolii poate fi realizat prin măsuri de control al vectorilor de către autoritățile publice locale prin dezinsecție, educarea populației în ceea ce privește autoprotecția și cooperarea la programele prevenționale.

Specialiștii recomandă evitarea expunerii la orele de vârf, când țânțarii sunt în plină activitate, și a locurilor preferate de aceștia (parcuri, păduri, lacuri etc.), purtarea de îmbrăcăminte adecvată (cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi, șapcă sau pălarie), utilizarea de substanțe repelente pentru protecția tegumentelor expuse.

Repelenții pot fi aplicați și pe haine, pentru protecție suplimentară.

După folosirea repelenților, îmbrăcămintea va fi spălată înainte de a fi purtată din nou.

Totodată, vor fi spălate mâinile și se va evita contactul cu ochii în cazul acestor substanțe.
abonament renasterea banateana
Măsurile de protecție includ și folosirea plaselor de protecție la ferestre și uși, precum și desecarea bălților de apă din jurul gospodăriilor și îndepărtarea recipientelor cu apă stătută.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *