Managerul „Județeanului” se laudă cu studii la Yale, dar a făcut primii doi ani la o universitate anonimă. Video

raul patrascu

Devenit manager interimar al celui mai mare spital din vestul țării la doar 30 de ani, tânărul cercetător Raul Pătrașcu a reintrat brusc în atenția presei. Spunem “a reintrat”, pentru că majoritatea jurnaliștilor timișoreni făcuseră prima oară cunoștință cu domnul Pătrașcu în 1 aprilie 2019.

În ziua respectivă, primarul Nicolae Robu, mare amator de fotbal, l-a prezentat pe Raul în conferință de presă ca fiind o super-achiziție a liberalilor, “transferat” de la Plus-ul lui Dacian Cioloș. Domnul Robu a rostit atunci o veritabilă “laudatio” la adresa proaspătului încorporat, dar nimeni nu a observat – fiindcă nici nu avea cum să observe – că în discursul primarului s-a strecurat și o informație falsă.

Ziua păcălelilor

Are o diplomă de licență în medicină generală și este doctorand în științe medicale la Facultatea de Medicină a UMFT”, citea primarul de pe o foaie primită de la noua achiziție. Doar că, la momentul respectiv, domnul Raul Pătrașcu nu avea încă nici o diplomă de licență în medicină generală, era încă student în anul VI și urma să susțină examenul de licență peste trei luni, în iulie.

De 1 aprilie, domnul Robu le servise jurnaliștilor o minciunică. Nimeni n-a știut, așa că nimeni n-a ripostat. Luni, când l-am întrebat despre informația falsă citită de primar, domnul Pătrașcu s-a arătat surprins – “Sper că nu a spus așa, pentru că eu nu i-am spus așa, era scris clar că termin în 2019, aia e greșeala lui”. Cum n-avem foaia de pe care citea domnul primar, nu avem cum să știm cine a greșit. Știm doar că din înregistrarea video a fazei respective se vede că Raul Pătrașcu urmărește cu atenție cum povestește primarul despre diploma lui de licență în medicină, fără să intervină și să-i atragă atenția că nu este așa. Deși putea să o facă, a preferat să lase lucrurile așa. Notați această primă informație eronată, va veni și momentul bilanțului.

Plecăciuni și osanale

Mergem mai departe. Atât în conferința de presă din 1 aprilie, cât și în scurtele prezentări postate pe două-trei site-uri în limbile română și engleză sau în materialele elogioase apărute anterior în mass-media scrisă și TV, principalul reper repetat obsesiv al carierei lui Raul Pătrașcu este că și-a luat diploma de licență în chimie la celebra universitate americană Yale.

Știm ce înseamnă Yale, toată lumea știe ce înseamnă această universitate…”, rostea cu venerație primarul Robu la conferința de presă din 1 aprilie. Iar în auto-prezentarea pe care și-a făcut-o atunci în fața jurnaliștilor, Raul Pătrașcu spunea: “Muncind foarte mult, având activități extra-curriculare pe lângă, am reușit să îi impresionez pe cei de la Yale, astfel încât să îmi acorde o bursă, o bursă care conținea și biletele de avion dus-întors ca să pot să mă întorc o dată pe an acasă, căci altfel nici pe-acelea nu mi le-aș fi putut permite ușor”.

Ce pricepe toată lumea de-aici? Păi pricepe că tânărul Raul a făcut patru ani de facultate la Yale University și și-a luat diploma de licență în chimie. Da și nu. O nouă jumătate de adevăr era strecurată cu abilitate în biografia romanțată a junelui cercetător.

Surpriză de proporții

Vă explicăm imediat. După ce, într-un articol publicat săptămâna trecută, remarcam faptul că, în profilul său de pe site-ul www.linkedin.com, Raul a menționat că a făcut doar doi ani de facultate la Yale, în perioada 2010-2012, în condițiile în care studiile de licență durează în Statele Unite patru ani, noul manager al “Județeanului” ne-a sunat pentru a ne lămuri cum stau lucrurile. A rezultat un dialog din care am aflat o informație în premieră absolută:

– Apar doi ani pe Linkedin pentru că așa am considerat normal având în vedere că primii doi ani de facultate, pe care i-am făcut tot în Statele Unite, au fost la Hamilton College. Dar diploma de licență de patru ani este de la Yale.

Domnule manager, mă scuzați, dar n-ați pronunțat niciodată numele acesta, Hamilton, tot timpul ați spus că ați făcut facultatea la Yale!

Pentru că e irelevant.

Cum să fie irelevant?! Toată lumea trăia cu senzația că ați făcut patru ani de facultate de chimie la Yale.

Nu, toată lumea trăia cu senzia că am terminat cu diplomă de licență în chimie de la Yale (…) Diploma de licență pentru toți cei patru ani este emisă de Yale, pentru că studiile din primii doi ani au fost recunoscute (…) Diploma pentru cei patru ani este recunoscută de centrul de echivalare din cadrul Ministerului Educației, pentru că altfel nu aș fi putut să mă înscriu la master”.

Dialogul acesta a avut loc marțea trecută, zi în care am convenit cu domnul Pătrașcu să purtăm o discuție mai amplă, față în față, peste câteva zile. Aceasta a avut loc luni dimineață, în biroul dânsului de la Spitalul Județean, iar concluziile vi le prezentăm în continuare.

O conjuncție inventată

La întrebarea noastră – “De ce ați spus în conferința de presă că i-ați impresionat pe cei de la Yale cu activitățile extracurriculare, astfel încât v-au acordat bursă de studiu, din moment ce nu cei de la Yale v-au acordat, de fapt, bursa de studiu, ci cei de la Hamilton College?” -, domnul Pătrașcu a dat-o la întors, invocând conjuncția și: “Am spus că i-am impresionat și pe cei de la Yale”.

De data asta, nu mai e vorba de o jumătate de adevăr, ci de o minciună sută la sută. Înregistrarea postată de domnul primar Robu pe pagina sa de Facebook e clară, nu există nici un șiînainte de “pe cei de la Yale”. La întrebarea următoare – “De ce n-ați spus de bursa de la Hamilton?” –, răspunsul a fost dezarmant: “Pentru că n-are nici o legătură”…

Recomandări mai tari decât olimpiadele internaționale

În fine, am trecut peste moment și am ascultat explicațiile domnului Pătrașcu cu privire la diferențele între Hamilton College și Yale University:

Eu la Hamilton am terminat cursurile pe partea de licență în doi ani, pe chimie și pe matematică. La ei am aplicat prima oară pentru că erau în top 15 pe colegiile din America și mi-au oferit bursă întreagă. Apoi, în anul 2, când am văzut că termin toate cursurile, am aplicat la mai multe facultăți, care aveau și studiile de ciclu 2, cum ar veni, studiile masterale, doctorale. Colegiile nu au decât studii de licență, nu au studii masterale și de doctorat (…)

Când eram încă la Hamilton am aplicat la Harvard, la Yale și la alte câteva. Eu am terminat cursurile în doi ani la Hamilton, puteam să fac patru ani, dar ar fi trebuit să iau cursuri de filosofie, de științe sociale etc (…) La Hamilton am început direct cu cursuri de chimie pentru avansați, pentru că aveam o pregătire bună de-aici (n.r. – din România).

Pentru că ajunsesem la capitolul pregătire școlară autohtonă, l-am întrebat pe Raul Pătrașcu dacă în liceu – a absolvit Colegiul Național Pedagogic “Carmen Sylva” – a fost olimpic internațional la vreuna din disciplinele chimie, fizică, biologie sau matematică. Răspunsul a fost negativ, maximul atins l-a reprezentat, în clasa a X-a, participarea la faza națională a olimpiadei de științele pământului.

Întrebarea următoare a venit în mod firesc: “Bun, dar de obicei premiile luate la olimpiadele internaționale sunt motive care atârnă foarte greu în momentul în care o universitate de top acordă burse de studiu”. Iată și răspunsul: “Eu am făcut un an de liceu (clasa a XI-a – n.r.) acolo, în Statele Unite, și acelea sunt motive care atârnă la fel de greu, pentru că am avut recomandări de la profesori americani”.

Așadar, pentru Hamilton College, recomandările de la profesorii americani au fost suficiente, iar lipsa oricăror participări la olimpiadele internaționale ale liceanului Raul Pătrașcu n-a mai avut nici un fel de importanță.

Am așteptat interviul…

Revenim la transferul la Yale: “Procedura de transfer la Yale a fost așa: aplicau din toată lumea ca să se transfere, am fost aproape 1.100 și am intrat 24, dintre care unul am fost eu, care am avut nevoie și de bursă. Pentru continuarea studiilor de licență, cu recunoașterea materiilor făcute la Hamilton și cu opțiunea de a lua cursuri mai avansate, dar diploma tot de licență fiind, pentru că altfel ar fi trebuit să continui cu doctoratul. Pe diploma de licență primită de la Yale scrie că îmi conferă toate drepturile ca și cum aș fi făcut și primii ani acolo”.

Am insistat să aflăm de la domnul Pătrașcu de ce n-a spus, totuși, nimic în conferința de presă din aprilie despre primii doi ani de facultate la Hamilton:

Am așteptat interviul…

Ce interviu ați așteptat?!

mă întrebe oamenii Cum să explic în conferința de presă toată viața mea?”.

Niciodată, nicăieri

Să anunți, în două vorbe, că ai făcut primii doi ani de facultate la Hamilton College și că apoi te-ai transferat la Yale University nu înseamnă că îți povestești viața, e chestie de câteva minute. Trebuie doar să vrei să spui tot adevărul, nu doar jumătate din el. Și explicația cu “am așteptat interviul” e de-a dreptul hazlie: domnul Raul trașcu mai are apariții în presa timișoreană, atât în mass-media scrisă, cât și la TV, din 2015 încoace – cine nu crede să caute pe internet – dar nici în acele ocazii nu a spus absolut nimic despre primii doi ani de facultate petrecuți la Hamilton College.

Mai mult, nici în scurtele prezentări ale lui Raul Pătrașcu, în română și în engleză, postate pe câteva site-uri, inclusiv pe pagina sa de LinkedIn, când avea tot timpul din lume să menționeze și legătura sa cu Hamilton College, nu apare nimic pe acest subiect. Iar un CV clasic al domnului Pătrașcu, în care anii de studiu trebuie să apară în mod explicit, nici nu poate fi găsit pe internet, ca atâtea alte CV-uri, nici nu ne-a fost trimis pe mail, așa cum ni se promisese de către noul manager al Spitalului Județean.

Un colegiu anonim

Toată această camuflare a adevărului gol-goluț are o explicație: nu dădea bine să anunți că ai plecat cu bursă de studii în America la o instituție de învățământ care nu există în topul celor mai bune 1.000 de universități din lume. Da, este exact cum ați citit: Hamilton College nu figurează în nici unul dintre cele mai cunoscute trei clasamente ale celor mai bune 1.000 de universități din întreaga lume.

Nu apare nici pe site-ul www.shanghairanking.com (sunt luate în calcul 1.000 de universități, iar Yale e pe locul 11, dar Hamilton College nu figurează), nici pe www.topuniversities.com (1.002 universități, Yale – pe 17, Hamilton – nicăieri) și nici pe www.timeshighereducation.com (1.397 universități, Yale pe 8, lipsă Hamilton).

Un detaliu semnificativ: găsim în aceste clasamente, pe poziții între 800 și 1.000, inclusiv universități românești, din Cluj-Napoca (Babeș-Bolyai) și din București (Universitatea și Academia de Studii Economice). Ba chiar, în clasamentul în care apar 1.397 de universități, regăsim mai multe instituții de învățământ superior din țara noastră (Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara).

Radio Erevan se întoarce

Evident, unul dintre principalele motive pentru care Hamilton College nu apare în aceste clasamente este faptul că, deși oferă studii de licență întinse pe patru ani, nu organizează studii masterale și doctorale. Ca atare, nici nu are cum concura cu universități precum Harvard, Yale ori Stanford și nici măcar cu Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ori cu celelalte universități românești din top. E altă gâscă-n altă traistă.

Imediat după ce ne-a precizat că a făcut primii doi ani de facultate la Hamilton College, Raul Pătrașcu a ținut să menționeze: “Hamilton este tot în top 15 în SUA”, afirmație pe care a încercat să ne-o și probeze în timpul întâlnirii de luni dimineață. Atunci ne-a arătat pe telefon și apoi ne-a trimis o captude ecran și pe WhatsApp pentru a demonstra ceea ce susține.

Doar în print-screen-ul de pe site-ul respectiv (www.usnews.com) Hamilton College apărea ca ocupantă a locului 14 nu în clasamentul celor mai bune universități/colegii din SUA, ci în topul celor mai bune colegii de arte liberale, ceea ce era, iarăși, altceva. Era o nouă jumătate de adevăr, nu știm dacă mai țineți socoteala

PR-ul nu poate înlocui adevărul

Fiindcă domnul Pătrașcu susținea că nu are încredere în veridicitatea clasamentelor invocate de noi, am căutat colegiul respectiv și pe site-ul american menționat de managerul Spitalului Județean. Dar nu în topul celor mai bune colegii de arte liberale, ci în topul celor mai bune colegii/universități din Statele Unite, „National University Rankings”, în care figurează 399 de instituții de învățământ superior. Nici urmă de Hamilton College! În schimb, Yale University ocupă în acel clasament poziția a treia.

Mai mult, observând că acest site oferă și un clasament al primelor 1.500 de universități din lume, „Best Global Universities Rankings”, am dat un „search” și acolo. Rezultatul a fost identic: colegiul la care a studiat Raul Pătrașcu în primii doi ani nu se regăsește nici în primele 1.500 de universități din lume, în timp ce Yale se clasează pe locul 12.

Ăsta e adevărul, restul e “public relations”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

17 thoughts on “Managerul „Județeanului” se laudă cu studii la Yale, dar a făcut primii doi ani la o universitate anonimă. Video

  1. De mult nu am mai ras atât de bine! Un farsor, ca mulți atâția altii! Va rog sa sesizați ca nu am folosit titulatura de impostor, nu ca l-as fi jignit cu ceva, ci pur și simplu…e de ras acest individ. Nici nu te poți supăra pe el, la cum o da din colț in colț cu atâta nonșalantă. Personal, cred ca a ajuns sa și creadă ca a fost apreciat peste tot.
    Va felicit pentru documentare.

    1. Stimata redactie,
      Articolul Dvs, este profesionist, documentat, obiectiv.
      In lumina si stilul abonatilor, cititorilor Dvs. Tinand cont de inaltele standarde profesionale de jurnalism profesionist din Europa, secolului Dvs.
      Da asa ar fi fost comentariul meu daca, Dvs nu ati fi inca in mijlocul secolului XX, in plin proletcultism.
      Stilul articolului seamana cu crapata revista munca de partid. Asa mergea probabil la institutiile de foarte mare rusine organizatiile pcr si uascr, de tip securisto comuniste. Nu sunteti departe de drapelul rosu. Dar stiti unde va calificati din primul tur, la presa penibila de foarte slaba factura revansarda comunista si de manipulatori si provocatori ordinari de politruci mapn si de tip securistoid. Penibili si sa va fie rusine.
      Aceasi rusine o poarta si asa zisul primar al Timisoarei care a expus un om la mizeria Dvs.
      Suntei rusinea acestui oras pentru presa de cea mai josnica speta pe care o promovati.

      1. Sper ca v-ati racorit, grija mare sa nu va plesneasca vreo vena! 🙂 Si cat curaj aveti sa ne jigniti din spatele unui pseudonim… Jos palaria!

        1. De mult nu am mai vazut pe cineva atat de turat, cu un limbaj atat de “elvat”. Un ins cu apucături de neofanariot si un sadic sofisticat. Mai puțin și ne bate, ne da foc și ne baga la beci. Ca de certat, văd ca știe…ca pe vremuri!

  2. Ce bine seamana CV-ul acestui traseist cu cele ale altor tinerilor promovati in functii grele de catre Robu. Ce-i drept, e singurul cu studii americane, fie ele la Yale sau la Kookooyetzee-from-the Hill.

  3. Ar fi hazliu, dacă n-ar fi tragic. Batjocurile la adresa timișorenilor chiar nu pot fi stăvilite? Am fost Palmișoara, suntem Semaforișoara, foarte recent, am devenit, Otrăvișoara și – iată! – Incompetentișoara. Este aberant a înlătura un medic reputat cu merite profesionale recunoscute, cu rezultate universitare și manageriale admirabile cu o față palidă, având competențe personale chiar mai palide!!!

  4. Ce stie sa faca concret …. un mecanic auto care lucreaza cu computerul probabil ca lucreaza cu mult mai multe notiuni logice …si apoi nu inteleg ce inseamna de fapt facultati de management,marketing etc macar la politehnica 1+1=2

  5. Il cunosc bine pe acest tanar.Va informez ca din generatia lui (timisoreni) 30 de elevi au facut clasa XI in SUA.Toti cei 30 au studiat la diverse universitati din lume si aproape toti s-au intors in tara.
    Ne plangem ca nu se intorc tinerii acasa.Iata ca s-au intors si ce fecem cu ei?Dati-le credit si lasati-i sa ne arate ce stiu sa faca.Acuma este vremea tinerilor .In 1989 a fost vremea noastra.

  6. De acord sa dam credit tuturor oamenilor, nu numai tinerilor, dar celor care au competente clare! Nu povesti! A lasa astfel de “apreciați”, înseamnă a accepta sa fim cobai, părtași la experimente de management sanitar. Pe bune, chiar asta vrem? Chiar asta ne trebuie? Nu ne-am saturat de 30 de ani de experimente? Asta cu sa lăsam tinerii sa demonstreze funcționează doar in România! Un om demonstrează ca e pregătit, când are in spate un bagaj solid de cunoștințe și practica in domeniul de activitate! Da, peste 10 ani – ca acum își da rezidențiatul – putem sta de vorba. Pana atunci, concret, avem in fata un CV coafat, umflat cu pompa, unde sunt aruncate cu obstinație cuvinte gen Yale, John Hopkins etc. De ce nu scrieți la cele doua instituții ca sa puneți întrebări? Sa vedem dacă a fost atât de apreciat de către “cercetători de renume mondial” pe cât se lauda? Răspunsul o sa fie clar: nimeni nu il cunoaște și nici nu ar avea cum dacă la Hopkins, conform CV, a stat 4 luni, iar prin alte părți câte 2, 3 sau maxim 6 luni. Dacă e atât de bun pe cât se crede și se prezintă, de ce nu a rămas in lume, ca sa demonstreze și pe urma sa vina sa ne explice cum sta coada la cireasa? Altii, care au terminat universități de profil românești, ce sa creadă? Ca sunt inferiori ca nu au terminat la Yale sau ca nu au făcut vreun stagiu la John Hopkins? Logica de gloata! Nu mai spun ca peste tot – dar peste tot – se prezintă cu absolvent de Yale. Rasul curcilor!

  7. Stimate Domnule Brindescu,

    Cu toata stima si consideratia pe care o port profesiei Dvs, va rog sa acceptati scuzele mele, dar nu v-am jignit. Este punctul meu de vedere vis-a-vis de calitatea articolului. Si stiti bine ca am dreptate. Este linsaj mediatic impitriva unui om. Probabil ca are defecte dar are si calitati. In cea ce priveste ce am scris despre istoria si trecutul acestui ziar stiti bine ca am dreptate. Poate ca a venit vremea sa intelegem cu totii ca timpurile s-au schimbat, ca traim cu totii intr-o lume moderna si ca avem nevoie cu totii sa devenim mult mai profesionisti, sa ne bucuram de tot ce s-a realizat in acesti 30 de ani sa respectam Revolutia din 1989 si sa respectam sacrificiul acelor Oameni. Aceasta lupta si ura surda si neproductiva pe considerente de apartenente profezionale, sociale, etnice si culturale nu isi mai are rostul intr-o democratie europeana moderna. Asta am vrut sa va transmit.
    Meditati la ce v-am trimis. Acum poate ca m-am racorit, dar am fost revoltat de articol.
    Si sa stiti ca nu venele pleznesc ci arterele. Si este grav sa dorim cuiva sa-i plezneasca un vas de sange. Nu este frumos.
    Si nu ma ascund, ci folosesc un pseudonim de care sunt mandru. Caci asta sunt, Un timisorean.
    Domnule Brindescu, din partea mea, va doresc tot binele, si sper sa intelegeti ca exista si oameni care tin la Timisoara si la Banat, pentru ca este orasul si regiunea lor.
    Sarbatori Fericite !

    1. Nu, nu aveti dreptate. Acesta este punctul meu de vedere si, dupa cum vedeti, vi-l comunic fara sa va jignesc. Spuneti ca suntem penibili, dar nu considerati asta o jignire, probabil e un compliment. Aveam 15 ani la Revolutie, nu citeam Drapelul Rosu, aveam alte lecturi 🙂 Chiar nu cred ca a devoala minciunile si jumatatile de adevar inseamna linsaj mediatic, dar nu intentionez sa va schimb parerea, dumneavoastra puteti crede ce doriti. Spre deosebire de protagonistul articolului, eu pot proba tot ce sustin.

  8. Da ,obiectiv vorbind subiectul articolului nu poate fii acuzat de prea puțină școală.. Omul si -a dat licență la Yale,adevarat dupa ce a facut primii doi ani la alta facultate,dar nu omiteti faptul că a fost admis la Yale pe merit ,din 1000 de candidați el s-a aflat printre cei 24 admiși.. Deci eu spun ca e bine,mai are si o facultate terminată în Ro cea de medicina plus un master în fizică.. Discutabil e cum a acces la functia de manager,cum a trecut de la Plus la Pnl..Cei de la Plus tocmai asta condamnau traseismul si numirile politice,asta e de dicutat.. de ce cineva scolit in Occident intra in astfel de jocuri.Fostul manager 2 ani a stat numit de minister tocmai pt a evita un concurs pe bune,deci nici el nu e usa de biserica..Eu personal as fii acceptat aceasta functie doar in urma unui concurs pe bune..

  9. Interesanta prima parte, transformati ceva complet normal in sistemul de invatamant superior american in ceva „malefic”. Efectuarea cursurilor generale 1-2 ani la un colegiu si apoi mutarea la o universitate este un lucru obisnuit. Un student economiseste sume enorme cu aceasta metoda. Plus ca scade concurenta, in loc de cateva sute/mii de studenti straini pe un loc cu bursa, se bate cu cat a zis, 40/loc. Singura problema e ca tot trebuie sa se califice pentru a fi acceptat pentru continuarea studiilor la o Universitate si nu poate face ceea ce fac multi studenti … party party.

    Diploma este de la Yale, daca nu era capabil, nu si-o lua. Chiar daca a avut primele cursuri la un colegiu.

    Tocmai pentru ca nu avea rezultate de bursa la Universitati probabil ca a ales aceasta cale. Cursurile la un colegiu sunt cateva mii pe an, la Yale probabil bate spre suta de mii.

    Fie nu v-ati documentat cum trebuie, fie ati ales sa uitati de ceea ce am scris mai sus. Face articolul sa para tendentios.

    1. La ce anume va referiti cand spuneti ca nu m-am documentat cum trebuie? Raul Patrascu a mintit cand a spus ca i-a impresionat pe cei de la Yale, care i-au acordat bursa si asa a plecat in SUA. I-a impresionat pe cei de la Hamilton College, eventual, ceea ce e cu totul altceva. Daca va faceti ca nu intelegeti, nu-mi reprosati mie ca nu m-am documentat. Nu am pus sub semnul intrebarii diploma eliberata de Yale, ci am demonstrat ca omul a mintit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *