AEM Timișoara a intrat în colaps financiar, 400 de oameni au rămas fără loc de muncă

AEM Timișoara a intrat în colaps financiar, 400 de oameni au rămas fără loc de muncă

Lovitură de teatru! AEM a intrat în colaps financiar, 400 de oameni au rămas fără loc de muncă

Lovitură de teatru vineri, 9 februarie 2024, în procesul dintre proprietarii AEM SA și creditorii care au cerut insolvența fabricii timișorene, pentru o datorie totală ce se ridică, până acum, la cel puțin 30 de milioane de lei și 600 de mii de euro.

După ce au rămas fără bani, utilități și producție, iar din ianuarie 2024 muncitorii nu au mai avut acces în fabrică, actualii proprietari ai falimentarei AEM SA, au mutat sediul social al firmei din Timișoara în București.

AEM „a fugit” la București pentru a încerca să scape de datorii

Pentru că firma este în pragul falimentului, așa cum Renașterea bănățeană a relatat încă din 7 august 2023 (UPDATE. AEM și-ar putea închide definitiv porțile), cei de la AEM au încercat o manevră de păstra controlul asupra societății: au cerut la București deschiderea procedurii de concordat preventiv. Cererea lor a fost însă respinsă de către instanța din Capitală. Prin această manevră, ei au încercat să “fenteze” băncile și firmele cărora le datorează diverse sume, iar acum bătălia se dă pentru deschiderea insolvenței, 28 de creditori fiind deja înscriși și ar mai putea exista și alții care încă nu apelat la acest instrument juridic de recuperare.

La cererea unuia dintre cei mai importanți creditori, WORLD MEDIATRANS SRL, joi, 8 februarie, a avut loc prima înfățișare pentru deschiderea procedurii de insolvență, următorul termen fiind pe 29 februarie.

Astfel, a fost dejucată tentativa celor de la AEM de a păstra controlul asupra societății, aceștia încercând introducerea în instanță a unei cereri de concordat preventiv, chiar pe 30 ianuarie, ziua în care și-au mutat sediul din Timișoara în București. Cererea a fost însă respinsă de instanță, astfel că cei din conducerea AEM nu și-au mai putut numi administratorul judiciar pe care și l-au dorit.

Altfel spus, în ianuarie și februarie 2024, prin încercarea de admitere a unui concordat preventiv și mutarea sediului în București, actualii acționari ai AEM au încercat să eludeze instanțele timișorene cât și creditorii, față de care au datorii de cel puțin 11 milioane de lei si 600 de mii de euro. AEM are însă și credite contractate, iar dacă banca Exim Bank va declara creditele ca fiind scadente anticipat, ceea ce înseamnă că fabrica va datora valoarea integrală a creditului, care se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, se ajunge la o datorie totală cunoscută momentan de peste 30 de milioane de lei și 600 de mii de euro.

Chiar și așa, creditorilor le va fi foarte greu să își recupereze bani, din cauză că toate activele AEM sunt deja gajate sau ipotecate.

Firma de avocatură care reprezintă interesele unuia dintre cei mai mari debitori, WORLD MEDIATRANS SRL, a formulat două concluzii care explică exact starea de fapt a lucrurilor.

“CONCLUZIE 1: cererea debitoarei de deschidere a procedurii concordatului preventiv nu îndeplinește condiţiile de admisibilitate prevăzute de Legea nr. 85/2014 și astfel solicităm admiterea cererii noastre de intervenție și respingerea cererii debitoarei, având în vedere că:

CONCLUZIE 2: chiar și în eventualitatea în care susținerile noastre însoțite de probe la dosar nu ar urma să fie luate în considerare, strict din raportul depus de debitoare (act emanat de ea însăși, în esență), rezultă: (i) datoriile enumerate nu indică scadența, din nou pentru a induce în eroare instanța și a crea aparența contrară adevărului probat cu înscrisuri, anume că nu ar fi în insolvență și (ii) Sumele datorate, recunoscute în acel raport chiar, doar față de furnizori (excluzând deci salariați, bănci etc) sunt de 19.502.508, cu mult peste activele așa-zis sechestrate în dosarul penal, care însă a fost soluționat prin clasare și disjungere în anul 2023 – fapt nedivulgat de reprezentantul debitoarei”, se arată în documentul depus la dosarul cauzei.

Cu privire la aceste sume recunoscute de către debitoare, avocații creditorilor au mai arătat instanței că AEM SA nu menționează dacă acestea sunt în  termenul de plată, dacă sunt scadente ori dacă e depășită scadența lor.

Totodată, nu este evidențiată creanța deținută de creditoarea EXIM BANCA ROMANEASCA în cuantum de 9.152.478,14 lei și 624.844,53 euro.

Impact social: 400 de familii rămase fără venit

Pe lângă cele prezentate mai sus, au mai fost formulate peste alte 28 de cereri de declanșare a procedurii insolvenței în același dosar de către angajații debitoarei, AEM SA.

Încă din noiembrie 2023, angajații au declanșat proteste spontane în fața fabricii, reclamând că nu și-au primit drepturile salariale deloc sau parțial, că nu li se asigură condiții de lucru (curent electric, consumabile) și că au fost trimiși forțat în concediu, fabrica invocând revizii tehnice, care în realitate mascau lipsa oricăror comenzi de lucru, iar după agravarea situației, lipsa pieselor, a materialelor și chiar a curentului electric.

Așa se face că în 8 ianuarie 2024, muncitorii care au venit fie la lucru, fie să își ceară salariile neîncasate la timp și lichidările, pentru a se putea angaja în altă parte, au găsit ușile și porțile fabricii încuiate, iar în incintă nu se mai afla nicio persoană din conducere cu care să lămurească problema, iar diverși șefi nu mai răspundeau nici măcar la telefon.

Vă reamintim că angajații AEM au mai protestat în fața fabricii de mai multe ori în lunile noiembrie și decembrie 2023, tot din cauză că nu li s-au acordat drepturile salariale. (Protest spontan la fabrica AEM din Timișoara). Aceștia nu își primiseră banii aferenți lunii septembrie 2023 și nici pentru lunile următoare. Au avut loc discuții sporadice cu cei din conducerea AEM, dar totul a rămas la nivel de promisiuni neonorate. (Angajații AEM Timișoara au ieșit, din nou, la protest).

În ianuarie 2023, muncitorii nu mai aveau nici măcar acces în fabric să își depună demisia și să își facă lichidarea, cât despre restanțele drepturilor salariale, neachitate încă din septembrie 2023 nici nu se punea problema. Fabrica era goală, nu se mai lucra și furnizarea energiei electrice era sistată.

Situația era exact aceeași și vineri, 9 februarie 2024. Din nou, am încercat să luăm legătura cu mai multe persoane din conducerea societății, pentru un punct de vedere însă nimeni nu ne-a răspuns la apelurile telefonice sau la mesaje. Iar la fabrică nu am găsit pe nimeni, nici măcar un paznic sau un portar.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “AEM Timișoara a intrat în colaps financiar, 400 de oameni au rămas fără loc de muncă

  1. Întrebarea mea ar fii; cine ne eliberează adeverințe cu acordul global, orele suplimentare și primele acordate pe durata lucrată în AEM necesare la casa de pensii în vederea recalculării pensiilor începând cu 01 09 2024?

    1. Ați inebunit cu ad voastre se da 6% ori cu adv ori fara care toata ziua trageti de porțile firmei , ce fac cei care au lucrat in toate firmele din Timișoara si nu mai au arhivele in Timișoara!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *