Locatarii din fostul bloc “Comtim” sunt revoltați de administrația Fritz, care le-a desființat parcarea rezidențială și a lăsat totul în haos

Locatarii din fostul bloc “Comtim” sunt revoltați de administrația Fritz, care le-a desființat parcarea rezidențială și a lăsat totul în haos

Locatarii din fostul bloc “Comtim” sunt revoltați de administrația Fritz, care le-a desființat parcarea rezidențială și a lăsat totul în haos.

Timișorenii din fostul bloc “Comtim” au rămas fără parcare, ca și într-o piesă de teatru absurd, ce pare să nu se mai termine.

După ce a demolat gardul, cu mare tam-tam, în vara trecută, primarul Dominic Fritz a susținut că este un teren public pe care îl redă circulației și a promis că se va amenaja o parcare.

bloc centru 3

De fapt, parcarea exista, doar că urma să fie introdus sistem de taxare Timpark.

Nimic din toate aceste fapte de vitejie promise nu s-au mai întâmplat.

S-a demolat, dar nu s-a pus nimic în loc

Pe 1 august 2023, muncitorii trimiși de Primăria Timișoara a descins în spatele blocului, cu flexuri, scule și utilaje în acțiunea de desființare a “construcțiilor ilegale” amplasate pe domeniul public, pe terenul aferent imobilului de pe Bulevardul Republicii, nr. 10 (colț cu strada Paris), chiar în zona centrală a orașului. În fapt e vorba de un gard și de două porți de acces auto.

De cealaltă parte, locatarii au reacționat imediat, scandalul privind parcarea fiind mai vechi.

CITEȘTE ȘI: Protest al taximetriştilor în Timişoara. Video

Oamenii din bloc s-au arătat nemulțumiți de această decizie.

Practic, ei au rămas fără locurile de parcare pe care le folosesc de zeci de ani și în care au investit, iar spațiul ar fi trebuit să devină cale de acces de pe strada Paris către Spitalul de Copii Louis Țurcanu. Asta conform primarului Dominic Fritz.

Varianta Primăriei Timișoara, conform unui comunicat oficial, remis în august 2023, “terenul a făcut și face parte din domeniul public al Municipiului Timișoara. Locuitorii din imobilul aferent au construit, fără drept și autorizație un gard împrejmuitor și porți de acces, transformând ilegal domeniul public în parcare privată.

În anul 2022, a fost emisă Dispoziția Primarului Municipiului Timișoara, prin care se dispune desființarea pe cale administrativă a construcțiilor ilegale, pe cheltuiala Asociației de Proprietari din imobilul de pe str. Republicii, nr. 10.

Reprezentanții Asociației nu au pus în aplicare dispoziția și au solicitat în instanță suspendarea dispoziției. Tribunalul Timiș a respins cererea de suspendare formulată de Asociația de Proprietari, în luna iunie 2023.

În consecință, Primăria Municipiului Timișoara a trecut la aplicarea prevederilor dispoziției, de desființare a construcțiilor ilegale de pe terenul menționat, iar cheltuielile vor fi suportate de Asociația de Proprietari.

Acest spațiu va fi predat către TIMPARK, în vederea amenajării unei parcări publice, atât de necesare în zona centrală și în vecinătatea Spitalului de copii”.

Demontarea gardului și a porților automate ridică o problemă juridică, de proprietate: ele au fost demontate și luate în custodie prin proces verbal, de către Primăria Timișoara, deși ele sunt proprietatea locatarilor, care au plătit pentru ele și pentru instalarea lor.

bloc comtim 1 1

Toate acestea, în prezența avocatului asociației de proprietari, care a fost de față. Un abuz și luarea în posesie a unui bun care nu aparține primăriei. Mai pe românește, un furt.

În anul 2006, locatarii din blocul cu numărul 10 de pe Bd. Republicii (în spatele fostului magazin Comtim din centru), au cumpărat gardul și porțile din banii personali. Parcarea a funcționat în regim riveran, pentru cei din bloc, care, conform unei logici de bun simț trebuie să aibă unde să își parcheze mașinile.

Folosirea terenului de către locatari (iniţial chiriaşi, apoi proprietari pe măsură ce fiecare cumpăra apartamentul în care locuia) era prevăzută, de altfel, inclusiv în cartea funciară încă de la construirea blocului şi darea lui în folosinţă, la 15 ianuarie 1962.

bloc comtim 3 2

 

Rezumând: fără să fie vreodată proprietari ai curţii interioare a blocului – nu că ar fi pretins, în vreun moment, lucrul ăsta – locatarii de pe Bd. Republicii nr. 10 au folosit, în bună înţelegere şi de comun acord, spaţiul respectiv. Mai trebuie spus că, inițial, în Cartea Funciară, terenul respectiv apărea ca și “grădină”, ulterior fiind schimbat statutul în “teren”. Mai mult, amenajarea și betonarea parcării a fost realizată tot pe cheltuiala locatarilor.

Între timp, asociația de locatari imobilului de pe bulevardul Republicii nr. 10 și-au angajat un avocat care să le reprezinte drepturile în conflictul cu Primăria Timișoara și cu terți, pentru a rezolva un conflict apărut încă din 2015 și reluat în anul 2023. Renașterea bănățeană a relatat pe larg despre acest aspecte dar și despre anumite interese comerciale ale unui om de afaceri, lucruri despre care puteți citi aici Timișorenii din fostul bloc “Comtim” au rămas fără parcare (foto) (renasterea.ro) și aici Primăria a avizat găurirea unui bloc din centrul Timişoarei fără acordul locatarilor, pe o solicitare care prevedea alte lucrări (renasterea.ro).

Locatarii sunt porniți împotriva primarului

Așa cum scriam anul trecut, povestea avea să continue. Astfel, pe 28 februarie 2024, domnul George Schimmerling, locatar în blocul cu parcarea-fantomă a ridicat din nou problema și îl acuză pe edilul urbei, Dominic Fritz că nu s-a ținut de promisiune, nu a făcut parcare iar în curtea respectivă domnește haosul și rezidenții nu mai au unde să își parcheze mașinile.

“Aceasta este o poveste cu o poartă … Nu este o poartă nouă, din aia la care ze zgâiesc proștii, ci e o poartă tare veche , de vreo cincizeci si ceva de ani,  de când s-a ridicat  blocul.

Si in povestea asta mai apare și un balaur care e un om de afaceri și căruia i s-a cășunat pe poartă că tocmai voia să-și deschidă acolo un magazin sau un restaurant, dar nu putea   din pricină că era ingrădit…Si atunci s-a dus și a reclamat poarta la primarul urbei.  Iar primarul, om corect de felul lui, venit din țara lui Till Eulenspiegel , a zis – Construcție ilegală , trebuie să o demontăm. Cand a fost întrebat cui ii va folosi demontarea porții, domnul primar  (or vreun slujbaș al său ) au zis imediat – Urbei !! Vom inmulți locurile de parcare! Suntem deficitari cu parcările în centru…Vom face acolo o parcare cu plată, ceva ce n-a mai văzut Parisul, că tot ne invecinăm cu el.  Nu cu orașul, cu strada…

Zis si făcut. Ein mann, ein wort- cum se spune în țara domnului primar.  Zece zmei mititei au venit intr-o dimineață cu bomfaiere și șperacle și au demontat poarta.  Au și pus poze pe net ca să se vadă.  Vuia internetul de reacții la adresa “infractorilor” care își îngrădiseră terenul în mod ilegal. Nu conta că acesti “infractori” plecaseră demult la Domnul , iar ingrădirea fusese făcută în urmă cu mulți ani,  cu scopul de a-i proteja pe copiii lor in fața circulației camioanelor italienești, de pe vremea când orașul lor  era nu doar grânarul ci și abatorul Europei.

De atunci a trecut o vară, o toamnă si o iarnă. Parcarea cu plată nu s-a mai făcut nici până astăzi. Locatarii doar privesc surprinși cum acum fostul loc de parcare s-a transformat intr-un teren viran in care intră cine vrea, iese cine și cum poate. O fi primarul de import dar harababura e autohtonă.

Inutil să vă spun că intre timp balaurul a renunțat la afacere, in vistieria primăriei nu a intrat nici un leu iar parcarea cu plată așteaptă timpuri mai bune. Cei mai păgubiți sunt locatarii blocului care trebuie să facă acum slalom printre mașinile parcate aiurea ca să poată intra sau ieși din case.

Si uite așa se incheie o poveste adevărată cu o poartă dăramată, o parcare fără plată și o șansă ratată. Si aș incăleca pe o șa dar nu i-am mai găsit parcare calului”, a postat George Schimmerling, pe Facebook, miercuri, 28 februarie 2024.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Locatarii din fostul bloc “Comtim” sunt revoltați de administrația Fritz, care le-a desființat parcarea rezidențială și a lăsat totul în haos

    1. Pai unde sa mai faceți parcare la Renasterea? Nu a „recuperat” Fritz parcarea? Se vede ca habar nu aveți un e redacția.

  1. Între Calea Aradului, cimitirul eroilor și parcarea Iulius mall exista o stradă blocată cu bariere la cele 3 intrări. Ce părere de legalitate are Fritz și de ce nu este predată timpark ului? Dorim și noi să blocam cu bariere strada la bloc, ce demersuri legale trebuie sa facem?

  2. Timpark este un serviciu parazit care a plecat cu promisiuni mari și a ajuns să strângă bani din folosința terenului pavat și închiriat deja de către cetățeni prin accizele la combustibili și impozite pe vehicule și imobile, vopsit și supraînchiriat de o făcătura administrativă care a desenat dungi cu vopsea pe uzufructul altora, o formă de suprataxare sifonată de firme de nimic .În aproape 20 de ani n-au cumpărat teren și n-au construit, efectiv nimic, dar de întins, se întind într-una. Următoarea fază va fi, probabil, să deseneze locuri de parcare cu taxă pentru biciclete în scara blocului.Fritz urăște mașinile și pe proprietarii lor și asta se vede și în starea deplorabilă a drumurilor și măsurile de gâtuire a traficului pe care le-a luat.

  3. Bietii oameni, au primit apartament moca in buricul targului si acum Fritul lasa orice mojic venit de la periferie sa parcheze in fata blocului. Sariti oameni buni, asa ceva nu se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *