Timișorenii din fostul bloc “Comtim” au rămas fără parcare (foto)

Timișorenii din fostul bloc “Comtim” au rămas fără parcare (foto)

Timișorenii din fostul bloc “Comtim” au rămas fără parcare.

Primăria Municipiului Timișoara a demarat marți, 1 august 2023, acțiunea de desființare a “construcțiilor ilegale” amplasate pe domeniul public, pe terenul aferent imobilului de pe Bulevardul Republicii, nr. 10 (colț cu strada Paris), chiar în zona centrală a orașului. În fapt e vorba de un gard și de două porți de acces auto.

De cealaltă parte, locuitorii din bloc sunt nemulțumiți de această decizie. Practic, ei rămân fără locurile de parcare pe care le folosesc de zeci de ani și în care au investit, iar spațiul va deveni cale de acces de pe strada Paris către Spitalul de Copii Louis Țurcanu.

Varianta Primăriei Timișoara

Edilii spun că locatarii imobilului au instalat ilegal un gard împrejmuitor și porți de acces.

“Terenul a făcut și face parte din domeniul public al Municipiului Timișoara. Locuitorii din imobilul aferent au construit, fără drept și autorizație un gard împrejmuitor și porți de acces, transformând ilegal domeniul public în parcare privată.

bloc comtim 1

În anul 2022, a fost emisă Dispoziția Primarului Municipiului Timișoara, prin care se dispune desființarea pe cale administrativă a construcțiilor ilegale, pe cheltuiala Asociației de Proprietari din imobilul de pe str. Republicii, nr. 10. Reprezentanții Asociației nu au pus în aplicare dispoziția și au solicitat în instanță suspendarea dispoziției. Tribunalul Timiș a respins cererea de suspendare formulată de Asociația de Proprietari, în luna iunie 2023.

În consecință, Primăria Municipiului Timișoara a trecut la aplicarea prevederilor dispoziției, de desființare a construcțiilor ilegale de pe terenul menționat, iar cheltuielile vor fi suportate de Asociația de Proprietari.

Acest spațiu va fi predat către TIMPARK, în vederea amenajării unei parcări publice, atât de necesare în zona centrală și în vecinătatea Spitalului de copii”, sună, pe un ton inchizitor, comunicatul Serviciului Comunicare al Primăriei Timișoara.

S-a jucat cu fentă

Demontarea gardului și a porților automate ridică o problemă juridică, de proprietate: ele au fost demontate și luate în custodie prin proces verbal, de către Primăria Timișoara, deși ele sunt proprietatea locatarilor, care au plătit pentru ele și pentru instalarea lor.

bloc comtim 3

Toate acestea, în prezența avocatului asociației de proprietari, care a fost de față. Un abuz și luarea în posesie a unui bun care nu aparține primăriei. Mai pe românește, un furt.

În anul 2006, locatarii din blocul cu numărul 10 de pe Bd. Republicii (în spatele fostului magazin Comtim din centru), au cumpărat gardul și porțile din banii personali. Parcarea a funcționat în regim riveran, pentru cei din bloc, care, conform unei logici de bun simț trebuie să aibă unde să își parcheze mașinile.

Folosirea terenului de către locatari (iniţial chiriaşi, apoi proprietari pe măsură ce fiecare cumpăra apartamentul în care locuia) era prevăzută, de altfel, inclusiv în cartea funciară încă de la construirea blocului şi darea lui în folosinţă, la 15 ianuarie 1962.

bloc comtim 4

Rezumând: fără să fie vreodată proprietari ai curţii interioare a blocului – nu că ar fi pretins, în vreun moment, lucrul ăsta – locatarii de pe Bd. Republicii nr. 10 au folosit, în bună înţelegere şi de comun acord, spaţiul respectiv.

Mai trebuie spus că, inițial, în Cartea Funciară, terenul respectiv apărea ca și “grădină”, ulterior fiind schimbat statutul în “teren”. Mai mult, amenajarea și betonarea parcării a fost realizată tot pe cheltuiala locatarilor.

Metehne vechi

Apoi, pe 3 iunie 2016, la preşedintele asociaţiei de proprietari s-a prezentat un poliţist local care i-a pus în vedere să scoată din funcţiune sistemul de închidere a porţii din telecomandă şi să lase intrarea liberă în curte pentru toţi conducătorii auto, conform polițistului local “la ordinul primarului”, pe atunci Nicolae Robu. Detaliile acestui episod au fost relatate pe larg, la acel moment, de Renașterea bănățeană (Curtea interioară a unui bloc din centrul Timișoarei a devenit parcare Timpark, fără ca angajații de la Drumuri Municipale să tragă nici măcar o dungă pe asfalt (renasterea.ro)).

Mai mult, pentru că asociația de locatari nu s-a conformat ordinului în aceeași zi (a primit somația dimineață iar controlul a venit în după amiaza aceleiași zile), a primit o amendă de 1.500 de lei, care, fiindcă a fost plătită în aceeași zi, a fost redusă la 750 de lei.

În numele asociației, președintele acesteia i-a trimis un memoriu și primarului, în care i se solicita edilului-șef un sprijin în rezolvarea situației, memoriu redirecționat de subalternii lui Robu spre aceeași Poliție Locală. Răspunsul a venit în termenul legal, înștiințând administratorul că situația din cartea funciară s-a schimbat cu ani buni în urmă, bucata de teren în discuție (curtea interioară) fiind trecută, în urma dezmembrării, în domeniul public al municipiului Timișoara, astfel că „orice îngrădire a accesului pe acest teren fără aprobări legale reprezintă o încălcare a legii și poate fi sancționată ca atare”.

În demersurile lor ulterioare către primărie, locatarii au solicitat ca acea curte interioară să rămână, contra-cost, în folosința exclusivă a celor din bloc. Adică proprietarii de pe Bd. Republicii nr. 10 erau și sunt dispuși să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de acele locuri de parcare, care, din data de 25 noiembrie 2015, au fost incluse în zona roșie Timpark, așa cum se făcea tarifarea atunci.

Apoi a venit “investiția” primăriei în parcare, adică doi stâlpi cu tăblițe Timpark pe ele. Atât.

Toate demersurile acestora au fost respinse de primărie, care le-a precizat, pe de o parte, că rezervarea locurilor de parcare pe domeniul public, contra cost, se poate face doar de către instituții, societăți comerciale și fundații, cu avizul Comisiei de Circulație din cadrul primăriei, iar pe de altă parte, concesionarea terenului respectiv nu poate fi pusă în discuție deoarece aceasta se poate face „numai în vederea realizării de construcții sau de obiective de uz și/sau de interes public”.

În mod ciudat, după un timp, s-a renunțat la taxarea în sistem Timpark deoarece pe rol au apărut o serie de procese între asociația de proprietari de pe Republicii nr. 10 și Primăria Timișoara.

Despre demolarea din 1 august 2023 sunt multe de spus și lucrurile sunt foarte complicate. Interesele, așa cum susțin locatarii sunt altele. Cert este că au rămas fără locuri de parcare, fără gardurile și porțile ale căror proprietari de drept sunt. În plus, așa cum ne-au declarat locatarii din imobil, au rămas fără un minim de protecție, ei fiind în marea majoritate bătrâni și au existat mai multe furturi și tentative de furt în parcare dar și în bloc, de-a lungul timpului.

Povestea nu se termină însă aici. Va urma.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Timișorenii din fostul bloc “Comtim” au rămas fără parcare (foto)

  1. Se pare ca transformarea unei intregi strazi in parcare privata(intre Cimitirul Eroilor si centrul bancar,paralel cu Mall-ul din Calea Aradului),nu deranjeaza primaria si nici barierele instalate la capetele si intrarile pe acea strada…acolo nu mai e domeniu public folosit ilegal doar de unii?

  2. Soluția este extrem de simplă: DESFIINȚAREA TIMPARK !!! Cei care vor fi suficient de inteligenți să-și treacă această problemă pe lista temelor de campanie electorală pentru anul viitor vor câștiga Primăria detașat. SE AUDE ACOLO UNDE TREBUIE?

  3. Foarte bine punctat
    .Oare de ce unii pot inchide domeniul public cu bariere dupa bunul plac?
    Intretinerea acelei parcari oare nu tot din banii tuturor celor care platesc impozite se face?
    Plus faptul ca in zona e Timpark…dar acolo nu.Se pare ca stau in zona VIP-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *