Lecția de la „Babeș”: Oscilometria de impuls, prezentată de medicul timișorean Noemi Suppini

Lecția de la "Babeș": Oscilometria de impuls, prezentată de medicul timișorean Noemi Suppini

Lecția de la „Babeș”: Oscilometria de impuls, prezentată de medicul timișorean Noemi Suppini

Oscilometria de impuls este o metodă non-invazivă care măsoară rezistența și elasticitatea căilor respiratorii folosind o cantitate mică de presiune pulsatorie generate de un micorfon. Cu ajutorul unui dispozitiv specializat, această tehnică monitorizează modificările de presiune și ale fluxului de aer din căile respiratorii în timpul respirației normale. Datele obținute sunt apoi analizate pentru a evalua funcția respiratorie și pentru a identifica eventualele anomalii sau afecțiuni pulmonare.

În timpul testului, pacientul va respira normal printr-un dispozitiv special conectat la un computer. Dispozitivul generează impulsuri de presiune care sunt transmise în plămâni prin intermediul căilor respiratorii. Oscilațiile rezultate sunt înregistrate și analizate pentru a furniza informații despre funcția respiratorie a pacientului.

„Oscilometria de impuls oferă o imagine detaliată a mecanicii respiratorii făcând posibilă detectarea precoce a modificărilor patologice ale plămânilor. În același timp oferă date precise și fiabile într-un mod non-invaziv.

Prin intermediul acestei tehnici avansate, pot fi identificate afecțiuni precum astmul, bronșita cronică, BPOC (bronhopneumopatia cronică obstructivă) sau fibroza pulmonară în stadiile incipiente. Totodată poate ajuta la elaborarea unui plan de tratament personalizat, dar și la monitorizarea eficientă a progresului terapeutic.

CITEȘTE ȘI: Se oprește apa caldă pe mai multe străzi din Timișoara

Tehnica nu este dureroasă, este rapidă și nu necesită manevre respiratorii forțate permițând astfel evaluarea funcției pulmonare într-un mod confortabil și sigur pentru pacient.

Oscilometria de impuls este utilă mai ales în cazul pacienților care nu pot efectua spirometrie (copiii, persoanele în vârstă și indivizii cu rezerve musculare limitate sau deficiențe cognitive)”, a spune asist. univ. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Lecția de la „Babeș”: Oscilometria de impuls, prezentată de medicul timișorean Noemi Suppini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *