O întâlnire cu autori care care, ca să-l cităm pe Cornel Ungureanu, „se află în întâmplările cele mai înalte ale culturii române” s-a petrecut marţi în sala de cenaclu a revistei „Orizont”, spaţiu care a găzduit festivitatea de decernare a premiilor Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor pentru anul în curs, un moment cu adevărat sărbătoresc pentru literele bănăţene, la care a participat şi Nicolae Robu, primarul municipiului.
În calitate de moderator, dar şi de preşedinte al juriului care a decis laureaţii momentului (compus din Simion Dănilă, Viorel Marineasa, Marian Odangiu şi Robert Şerban), Cornel Ungureanu a început prin a-i acorda distincţia „Opera Omnia” lui Şerban Foarţă, „pentru prezenţa de o viaţă în cultură”.
” Sunt, evident, copleşit de gestul dumneavoastră, al filialei locale a USR şi al Primăriei Timişoara şi sunt, oarecum, uimit, nu pentru că fac acum pe individul care se lasă greu, ci pentru că orice premiu este o surpriză”, a răspuns Foarţă.
Dintr-o listă de nominalizaţi la distincţia anului pentru poezie, listă ce i-a cuprins şi pe Octavian Doclin, Adrian Novac, Titus Suciu, au obţinut, ex-aequo, premiul, Marcel Sămânţă, redactor al cotidianului „Renaşterea bănăţeană” ( pentru volumul de versuri „Bordelul rozelor”, publicat în 2016 la Editura Mirton) şi Gabriel Timoceanu (pentru cartea „Cu mâna streaşină la ochi”, apărută la Editura Diacritic).
Simion Dănilă a remarcat despre cel dintâi laureat că „ne atrage într-un univers prin care ar fi bine ca toţi creatorii să fi trecut”, iar Robert Şerban a salutat demersul poetic al celui de-al doilea, „unul dintre oamenii care au susţinut un brand cultural al Timişoarei, Editura Brumar”.
Radu Pavel Gheo şi al său roman „Disco Titanic”, tipărit la Polirom, a obţinut câştig de cauză în faţa celorlalte nominalizări ale secţiunii „proză”, nominalizări care i-au vizat pe Liliana Ardelean, Tudor Creţu, Constanţa Marcu şi Dumitru Oprişor. Dacă preşedintele juriului s-a referit la volum ca la o „carte cuprinzătoare despre Timişoara şi Banat”, Viorel Marineasa a calificat-o drept „superbă”.
Premiul pentru critică literară şi eseu a revenit Graţielei Benga şi lucrării sale „Rețeaua. Poezia românească a anilor 2000”, publicată la Editura Universității de Vest, aleasă dintr-o listă de nominalizați pe care figurează Radu Cernătescu, Gheorghe Jurma, Alexandru Ruja și Lucian Vasile Szabo. „Ne aflăm în faţa unei cărţi de care va trebui să se ţină cont, prima panoramare a unei generaţii extrem de interesante”, a subliniat Robert Şerban.
Cu Premiul pentru debut a fost recompensată tânăra Alexandra Bodnaru, pentru volumul „Oraşul cu gropi în obraz”, iar tatăl acesteia, poetul timişorean Adrian Bodnaru a afirmat că fiica sa îl lasă în urmă, „ceea ce e bine”.
Alocuţiunile rostite de Şerban Foarţă, Graţiela Benga, Radu Pavel Gheo şi Ştefan Vartiade au prefaţat cuvântul de final, care a aparţinut primarului Nicolae Robu. Acesta i-a felicitat pe scriitori, reiterând promisiunea de a-i sprijini şi pe mai departe, în contextul apropierii anului 2021, când urbea de pe Bega va fi Capitala Europeană a Culturii.