La o lună de la începerea școlii, s-a trezit și Ministerul Educației să clarifice noile criterii de acordare a burselor școlare

La o lună de la începerea școlii, s-a trezit și Ministerul Educației să clarifice noile criterii de acordare a burselor școlare

La o lună de la începerea școlii, s-a trezit și Ministerul Educației să clarifice noile criterii de acordare a burselor școlare

La mai bine de o lună de la începerea școlii, după depășirea termenului pentru depunerea documentelor în vederea obținerii unor anumite tipuri de burse pe care le pot primi elevii, Ministerul Educației publică o notă informativă privind beneficiarii eligibili, dat fiind faptul că noile reglementări au dat bătăi de cap personalului angajat din școli.

Astfel, bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; acolo unde situația o impune, potrivit metodologiei, lista de beneficiari va fi extinsă pentru a cuprinde toți elevii cu media mai mare sau egală cu 9,50.

În cazul elevilor de clasa a V-a, bursele de merit se vor acorda în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs (în acest caz, bursele se plătesc începând cu luna februarie, inclusiv pentru luna ianuarie, până la finalul anului școlar).

Pentru elevii din clasa a IX-a, bursele de merit se vor acorda pe baza mediilor de admitere în învăţământul liceal sau profesional.

De asemenea, bursele de merit se acordă și pentru premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor școlare, respectiv elevilor din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale, premianților (I) la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educaţiei, premianților (medalii de aur) la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice.

În ceea ce privește bursele sociale, de acestea beneficiază elevii din familii monoparentale, inclusiv pentru elevii cu unul dintre părinți decedați, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.

Cuantumuri:

Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei

Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei

Bursă de merit : 450 lei

Bursă socială: 300 lei

Bursă pentru mame minore: 700 lei

Bursă tehnologică (pentru învățământul profesional): 300 lei

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administraţie a unităţilor de învăţământ în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii.

Bursa de excelenţă olimpică I, la gimnaziu și la liceu, recompensează elevii care obțin premiile I, II, III și mențiune la: olimpiadele școlare internaționale; campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Bursa de excelenţă olimpică II, la gimnaziu și liceu, recompensează elevii care obțin premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Pentru bursele de excelență olimpică, se iau în calcul competițiile menționate în Anexa 1 la OME 3.027/2023. Pentru bursele de merit, se iau în calcul premiile I, II și III obținute la etapele județene ale olimpiadelor din Anexele 2, 7 și 8 ale OME 3.027/2023, precum și premiul I la competițiile din anexele 4, 5, 9, 10 la OME 3.027/2023 și din anexele 1 și 2 la OME 3.612/2023.

Medaliile de aur/argint/bronz obținute la competițiile internaționale cuprinse în anexa nr. 1 la OME 3.027/2023 se echivalează cu premiul I/II/III.

Competițiile sportive școlare naționale subsumate sintagmelor Olimpiada națională a sportului școlar (ONSS) şi Gimnaziada (Olimpiada Gimnaziilor) fac parte din categoria olimpiadelor școlare.

Bursele se acordă și în învățământul profesional/dual, în învățământul special și elevilor din unitățile de învățământ din penitenciare care sunt înscriși la cursuri cu frecvență de zi pot beneficia de burse școlare.

Elevii minori aflați în risc de excluziune socială, neangajaţi pe piaţa muncii şi înscrişi în formele de învăţământ cu frecvenţă redusă sau în programele educaţionale de tip A doua şansă”, indiferent de situația familială, pot primi bursă socială.

Elevii din ciclul primar pot beneficia doar de burse sociale.

Bursele se plătesc lunar, pe perioada cursurilor școlare, iar cele de de excelență pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției.

CITEȘTE ȘI: Ce îndatoriri au elevii și care sunt sancțiunile pentru abateri, potrivit legii

Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, respectiv o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior. Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii sociale. Bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

Bursa socială, bursa tehnologică, bursa pentru mame minore se pot cumula între ele și/sau cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit.

Plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent, se face pe 15 noiembrie, urmând ca plata să se facă, în continuare, la data de 15 a fiecărei luni.

Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost aprobată prin Ordinul de ministru nr. 6.238/08.09.2023, iar instrucțiunile (nr. 31.0270) privind punerea în aplicare a metodologiei au fost publicate pe site-ul ministerului în 26 septembrie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

15 thoughts on “La o lună de la începerea școlii, s-a trezit și Ministerul Educației să clarifice noile criterii de acordare a burselor școlare

  1. Oare cum a gandit Doamna Ministru???
    Bursa de merit la etapa judeteana loc 1,2,3 si la etapa nationala doar loc 1 ????
    Ce logica are Doamna Ministru???
    Care este mai importanta???

    1. Pentru locurile I, II sau III la etapa națională se obține bursa de excelență olimpică II. Pt locul I la concursurile din CAEN se obține bursa de merit.

  2. Din cauza acestei individe fata mea a făcut depresie cu noile reguli luate fără să gândească!
    Copilul meu a terminat clasa a VIII cu media generala cu 9, 86 și nu ia bursă, iar elevi cu medii de 3, 4, 5 care erau im pragul corigenței înainte de examen ia bursă de ,, merit ,,.
    Vai de viata noastră cu aceste specimene care ne conduc tara care în loc sa încurajeze cei care învață, încurajează lenea și nu numai!!!
    Sa va fie rușine stimata doamna a ,,Ministru educatie,,care trebuia sa va numiți incurajarea lenei pentru dezamagirea acestor copiii care le-ati frânt aripile.

  3. Cum este posibil ca acei copii care au câștigat premiile 2,3 la concursurile internaționale să nu primească nici măcar bursă de merit ?Acest ministru s-a gândit o secundă ce impact emoțional va avea asupra acestor copii care au pierdut zile și nopți străduindu-se să fie printre cei mai buni?Sunt complet descurajați copii,eforturile lor și ale părinților au fost în zadar.Vor primi bursă de merit copii cu medii de 4,53 care abia au trecut clasa,iar cei care ar fi trebuit răsplătiți pentru sute de ore de muncă și stres nu!

  4. Sa le fie rusine ca nu se acorda burse de excelenta olimpica copiilor din ciclul primar!! Ei nu pot fi copii buni la fel ca și ceilalti??Desi ar fi trebuit sa se joace au muncit sa obtina premii!!Care este motivul oare?? Rusineee! Descurajati copii domnilor ministrii!!

    1. Cu părere de rău și scuzele de rigoare lăsați copii să își dezvolte talentele (sport ,muzică etc)pentru ca în zilele noastre un elev bun la învățătură sau un student de la științe economice de exemplu are mari șanse să devină un simplu vânzător la un supermarket la fel ca mine care am făcut un curs de lucrător comercial – curs care l-am făcut obligatoriu prin șomaj.Pacat de bieții copii care își doresc să aibă un viitor mai bun și nu pot din cauza celor care ne conduc țara.O țară de hoți!Rusine!!!

  5. Copilul meu a participat la concursul județean,,Cupa văii ” la volei și au luat locul 1
    Era în clasa 8 a și nu i să dă bursa
    Media generala in clasele 5-7 e de9,65 nu i se ie în considerare
    La E N a luat 7,75 dar fiindcă nu a intrat în primele 30 / nu primește bursă
    In clasele paralele.se.iau burse cu not5,6,7
    E bine?

  6. Deci ori mergi la national la informatica , ori faci un copil in vacanta de vara la inghesuiala , tot banii aia ii iei. Adica 700 de ron
    Da de prezervativ nu au auzit ? Daca tot intra in calduri de timpuriu..

  7. Oare de ce elevilor care au terminat clasa a Xll -a cu medie peste 9,50, numai beneficiază de acordarea burselor de merit ? ( De ce este exclusă clasa a Xll ,că nu înțeleg ,nu este tot meritul copilului respectiv pentru efortul depus de el?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *