Kosovo declară starea de urgenţă energetică. Situație dramatică pentru mii de locuitori

Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte cu 6% de la 1 ianuarie

Sistări ale furnizării energiei timp de mai multe ore au început de săptămâna trecută în Kosovo, dar unele zone au reclamat întreruperea curentului chiar şi 24 de ore. Criza energetică obligă Kosovo să importe mai mult de jumătate din necesarul său de energie, situaţie care conform experţilor s-ar putea prelungi până în aprilie.

CITEȘTE ȘI: Întâlnire de urgență la Guvern din cauza Omicron: Medicii de familie, chemați la discuții

”În această situaţie nicio soluţie nu este bună: fie tăieri (de curent), fie creşteri ale preţului”, a admis premierul Albin Kurti.

Prin această decizie guvernul premierului din Kosovo, Albin Kurti, este autorizat să restricţioneze furnizarea electricităţii şi să impună anumite obligaţii companiilor energetice

Măsurile concrete vor fi stabilite de o comisie tehnică. Starea de urgenţă va avea o durată iniţială de 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii încă 30 de zile.

Ţara balcanică, una dintre cele mai sărace naţiuni din Europa, a introdus de săptămân trecută întreruperi de curent de câte două ore pentru majoritatea consumatorilor, a transmis distribuitorul de energie electrică KEDS, într-un comunicat, citat de Bloomberg. Sistemul de energie din Kosovo este „supraîncărcat”, potrivit companiei KEDS, care a cerut „economii maxime de energie”.

Consumatorii ar trebui să utilizeze electricitatea în cel mai raţional mod, având în vedere „producţia internă insuficientă pentru a acoperi consumul şi criza energetică globală”, a declarat managerul reţelei din Kosovo într-un comunicat.   Criza energetică obligă Kosovo să importe mai mult de jumătate din necesarul său de energie, situaţie care conform experţilor s-ar putea prelungi până în aprilie. ‘

Pe lângă creşterea preţurilor pe piaţa mondială, criza energetică prin care trece această provincie care şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia în 2008 este provocată şi de starea în care se află termocentralele sale învechite, majoritatea pe cărbuni, precum şi de creşterea consumului ca urmare a răcirii vremii, majoritatea kosovarilor având sisteme încălzire cu energie electrică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *