Invazia de căpușe din Timișoara, la mila… lui Dumnezeu!

capusa 1

Le-a cântat la chitară, le-a recitat poezii din creația proprie, le-a arătat că dudele prăfuite de pe marginea drumului sunt delicioase, le-a adus palmieri, le-a promis fântână cântătoare și plimbări cu vaporașele, dar s-a împotmolit când a fost vorba să rezolve unele probleme stringente.

De doi ani, timișorenii sunt disperați de invazia de căpușe din oraș, dar primarul lor nu a găsit nici o rezolvare pentru această situație dramatică.

Din cauza firmei Romprest, care a ținut blocată acțiunea de dezinsecție de pe raza orașului timp de patru ani, a lipsei de profesionalism a juriștilor primăriei, dar și a altor funcționari și aleși locali care au refuzat să se implice, Timișoara a ajuns acum raiul micilor prădători.

CITEȘTE ȘI: Mare sărbătoare într-o comună timișeană. Sunt invitați Dragan Kojic Keba, Mircea Baniciu, Compact și Weekend Bandits

Primarul Nicolae Robu ne-a declarat că a auzit despre problema căpușelor, dar că nu poate oferi prea multe informații, pentru că de acest palier se ocupă viceprimarul Imre Farkaș.

Contactat telefonic, acesta a afirmat că recent s-a reușit contractarea unei firme arădene care poate efectua acțiuni de dezinsecție însă doar în limita unui plafon de aproximativ 130.000 de lei, pentru că așa prevede legislația actuală.

Societatea respectivă a acționat până acum de două ori pe raza municipiului. Între timp, a fost inițiată o nouă licitație pentru atribuirea unui contract mai mare unei societăți de profil, dar că această procedură a fost din nou blocată de una dintre firmele participante.

Pericol pentru sănătate

În momentul de față, primăria așteaptă verdictul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor. Nu este exclus însă ca și această licitație să ajungă din nou în instanță, așa cum s-a întâmplat în cazul firmei Romprest, iar „distracția” să dureze iarăși o perioadă lungă de timp.

Din păcate, dacă s-ar ajunge în această situație, în Timișoara s-ar putea înregistra mai multe epidemii severe, din cauza neefectuării dezinsecției de atâția ani. Căci potrivit aceleiași legi scrise doar din vârful pixului, primăriile au voie să facă achiziții directe (așa cum a procedat în cazul firmei arădene cu limită de plafon) doar o dată pe an, chiar dacă e cauză de utilitate publică.

În ultimele luni, mai multe persoane mușcate de căpușe, în diferite locuri din oraș, au fost infestate cu Borellia, bacteria care provoacă boala Lyme.

În intervalul 1-12 iunie, 117 pacienți aflați în această situație s-au prezentat la spitalul de boli infecțioase din Timișoara.

Afecțiunea este extrem de periculoasă în toate cazurile, cu efecte grave atât în plan cardiologic, cât și la nivel neuronal. În cazul în care a fost extrasă căpușa în mai puțin de 24 de ore de la contact, riscurile de infecție cu Borellia sunt minime. Dacă pacientului nu i s-a efectuat intervenția în acest interval, riscurile de infestare sunt foarte mari, chiar dacă i se administrează un tratament profilactic cu antibiotic.

În toate situațiile, însă, pentru a fi siguri că nu este infestat, la două-trei săptămâni de la mușcătură, pacientul trebuie să își facă teste specifice de laborator.

În 20-30 la sută dintre cazuri, chiar și cu tratament, boala Lyme evoluează.

În România, nu există centre pentru determinări imunologice. Prin urmare, pacienții detectați cu boala Lyme sunt direcționați spre alte centre medicale din Europa, pentru a beneficia de un tratament adecvat, cel mai cunoscut fiind cel din Augsburg (Germania). Evident, costurile nu sunt la îndemâna oricui.

Cazuri concrete

Timișorenii sunt disperați și neputincioși în fața acestui inamic care, numai în ultima lună, a infestat sute de copii și adulți.

Mai multe mame, membre ale unui grup de pe Facebook, au fost de acord să dezvăluie momentele în care au fost, ele sau copiii lor, mușcate de căpușe.

Iată câteva dintre cazuri: o fetiță în vârstă de un an, în timp ce se juca în fața blocului din zona Steaua; o femeie care a fost împreună cu copilul la Păurea Verde; un băiețel de un an și șapte luni, în Parcul Copiilor, cu ocazia evenimentului ”Alo! Tata!” și tot acolo un alt băiat în vârstă de șapte ani; o fetiță de aproape patru ani în parcul din Calea Girocului, în timp ce se juca la groapa cu nisip; un băiețel de un an și jumătate, în parcul de lângã uzina de apă o femeie, în parcul pentru copii de pe Strada Boemiei din Calea Aradului.

O parte dintre părinții micuților infestați încearcă acum să adune fondurile necesare pentru ca aceștia să poatã beneficia de un tratament corespunzãtor în străinătate.

Conform spuselor viceprimarului Farkaș, în alte țări e și mai rău.

În Ungaria, de exemplu, unde este epidemie din cauza mușcăturilor de căpușe, autoritățile nu au voie să facă dezinsecție împotriva acestor insecte, pentru cã substanțele folosite afectează mediul înconjurãtor…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Invazia de căpușe din Timișoara, la mila… lui Dumnezeu!

  1. Interesant ca cei de la Primarie aleg sa se acopere de hartii in loc sa rezolve problema capuselor. Poate ar trebui sa participe si ei la costurile aferente spitalizarii si tratamentului in strainatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *