Inamicul nevăzut trimite tot mai mulți timișoreni la medici!

mucegai 1

Din ce în ce mai mulți timișoreni, inclusiv nou-născuți, sunt diagnosticați cu diferite afecțiuni de natură alergologică, precum și în zona căilor respiratorii.

Din datele culese de la medicii specializați pe diferite discipline din urbea de pe Bega, rezultă că multe dintre problemele de sănătate invocate, în ultimii ani, de pacienți au apărut din cauza mucegaiului, care se formează atât în spațiile închise, cât și în aer, acesta din urmă nefiind vizibil cu ochiul liber.

 

Inamicul nevăzut

”Mucegaiul este un inamic nevăzut. Timișoara este așezată într-o zonă mlăștinoasă, umedă, prielnică pentru dezvoltarea mucegaiului. Dacă acesta nu se vede, nu înseamnă cu nu există în aer. Expunerea îndelungată la mucegai dezvoltă rinită alergică și astm bronșic. Există o tehnică de măsurarea a alergenilor din casă, însă este foarte scumpă”, a explicat prof. dr. Carmen Bunu, atrăgând, totodată, atenția că anumite instituții ale statului ar trebui să se implice mai mult în implementarea procedurilor de depistare a factorilor alergeni la care sunt expuși timișorenii.

 

Umiditatea excesivă, izolarea cu probleme

După cum se știe, mucegaiul se formează într-un mediu cu umezeală persistentă, iar primul semn pentru apariția lui este mirosul înțepător. Izolarea defectuoasă a locuinței este una dintre cauzele apariției acestui tip de ciupercă. Aceasta, o dată instalată în pereți, greu mai poate fi eradicată complet.

Când ne referim la izolare, avem în vedere atât zidăria exterioară, cât și tâmplăria. Contrar așteptărior, tâmplăria termoizolantă (PVC sau aluminiu) care îmbracă ferestrele din termopan nu este cea mai prietenoasă alegere pentru un mediu sănătos. Acest sistem reduce infiltraţiile de aer rece de afară, deci nu mai permite schimbul natural al particulelor din încăperi.

De asemenea, placarea pereților pe interior sau exterior cu anumite materiale, cum ar fi polistirenul, împiedică eliminarea vaporilor din încăpere, favorizând, astfel, menținerea umidității. Umiditatea în sine nu este dăunătoare sistemului respirator, dimpotrivă, medicii spun că este preferabil un aer umidificat unuia uscat.

Însă umiditatea excesivă din spațiile închise trebuie ”ajutată” de o ventilație corespunzătoare a aerului, ceea ce nu prea se întâmplă în cazul în care o locuință este prevăzută cu tâmplărie din PVC, de exemplu, și izolată cu materiale prea etanșe. În caz contrar, apare mucegaiul.

 

Afecțiuni alergice

”Mucegaiul este o ciupercă. Apare în locurile cu umiditate ridicată, în pardoseala clădirilor neizolate corespunzător, în zidurile exterioare, în zidurile interioare, în jurul ferestrelor, în baie, în bucătărie, lângă stațiile de călcat, lângă mașina de spălat, în jurul chiuvetei, în zonele unde există tapet, pardoseală etc.

De asemenea, un aspect important este legat de spațiile închise de uscare a rufelor, care trebuiesc evitate. Mucegaiurile pot determina exacerbarea manifestărilor alergice preexistente, cu apariția de rinoree apoasă, strănut, obstrucție nazală bilaterală (nas înfundat), bronhospasm, wheezing, uneori chiar depresie.

Evaluând posibilitățile terapeutice constatăm că prima linie terapeutică este cea de prevenție. Cele mai frecvente simptome sunt cauzate de inhalarea sporilor de mucegai sau chiar de contactul cu suprafețele contaminate.

Gradul, timpul de expunere, sensibilitatea individuală și natura alergenului determină severitatea simptomelor și semnelor fiecărei persoane în parte”, a specificat medicul primar ORL Nicolae Balica.

 

Boli ale căilor respiratorii

” Sunt persoane alergice la mucegai. În cazul lor, ca simptomatologie, apare obstrucția nazală și chiar crize de astm. La persoanele sănătoase care se expun la mucegai pot apărea anumite simptome specifice, precum strănut, rinoree, lăcrimare, congestie nazală, tuse iritativă, rinosinuzită alergică etc.

Probleme mai grave apar atunci când expunerea la mucegai favorizează apariția unor boli ale căilor respiratorii inferioare”, a explicat medicul primar Cristian Moț, specializat, de asemenea, în afecțiuni ORL.

”Și persoanele sănătoase pot dezvolta anumite afecțiuni, precum bronșită de tip mixt sau laringo-traheită. La cele bolnave, boala se agravează și poate degenera în astm sau BPOC (scăderea ireversibilă a capacității respiratorii – n. r. )”, a adăugat medicul primar pneumolog Virginia Mihăescu.

 

Nu uscați rufele în casă

Umiditatea care se creează în încăperile închise este amplificată și prin aburii din bucătării și băi, dar și din uscarea rufelor în casă. Referitor la acest ultim aspect, în urmă cu zece ani, aleșii locali au votat o hotărâre prin care au interzis expunerea rufelor în exteriorul balcoanelor imobilelor din municipiul Timișoara. De atunci, din ce în ce mai mulți localnici ai urbei au început să renunțe la acest obicei în detrimentul propriei sănătăți.

”Duşul fierbinte, gătitul şi călcatul sunt activităţi curente care cresc umiditatea din locuinţe şi implicit riscul de mucegai. De asemenea, uscarea rufelor pe calorifer duce la persistenţa mucegaiurilor”, a atras atenția și Oana Cuzino, care nu este doar realizatorul unei emisiuni pe probleme de sănătate, ci și medic.

În ciuda avertismentelor privind eliminarea umidității excesive din locuințe, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, susține că nu crede că hainele uscate în casă reprezintă un factor de risc pentru sănătatea locuitorilor.

”Cât timp nu e anulată (referitor la acea hotărâre de consiliu local privind sancționarea timișorenilor care își usucă hainele în exteriorul balcoanelor), ea trebuie aplicată. Noi nu dorim să-i sancționăm, însă oamenii trebuie să înțeleagă că trăim într-un oraș cu alte pretenții și la alte standarde”, a specificat edilul-șef lăsând să se înțeleagă că expunerea rufelor în loc vizibil alterează imaginea urbei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *