Se pare că prin noua lege a salarizării nu se vor mări salariile medicilor şi ale rezidenţilor. Cine susţine asta

medici3

Platforma România 100, condusă de fostul premier Dacian Cioloș, solicită lămuriri și clarificări din partea Guvernului, pentru că, arată ei, prin noua lege a salarizării nu se vor mări salariile medicilor și rezidenților. În replică, cei de la Ministerul Muncii arată că salariile din sistemul sanitar nu sunt în pericol.

“Platforma România 100 cere lămuriri şi clarificări ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi care au fost anunţaţi că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. În acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse.

Platforma România 100 suştine că PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea Salarizării, articolul 18 din OUG nr. 103/2013 care prevedea că ”medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal delucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei”.

Articolul 38 din Legea salarizării reglementează menţinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, însă, bursa rezidenţilor nu este venit asimilat salariului, potrivit sursei citate.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că dacă este o eroare aceasta “trebuie corectată de urgenţă”, iar dacă nu, atunci “este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice”.

“PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija faţă de medici şi cu faptul că aceştia trebuie să rămână în ţară dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate şi pentru România”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii şi membru fondator al Platformei România 100, potrivit comunicatului de presă.

În replică la acuațiile lansate de Platforma România 100, reprezentanţii Ministerului Muncii au declarat că bursele medicilor rezidenţi se vor plăti în continuare, potrivit prevederilor din două ordonanţe de urgenţă emise de Guvern, respectiv 2 şi 9 pe 2017, prin care acest lucru este stipulat, reiterând ideea potrivit căreia de la 1 ianuarie 2018, salariile medicilor vor fi majorate, iar rezidenţii vor câştiga 1.200 de euro, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii, pentru Mediafax.

Sursa: stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *