Perimetru industrial și zonă de agrement într-o comună timişeană. Peste 200 de terenuri pentru case sunt disponibile

Edilii actuali din cea mai mare unitate administrativă locuită de etnici bulgari, Dudeștii Vechi, au contractat elaborarea unui nou Plan urbanistic general (PUG), cel realizat în 1999 și prelungit în 2009 până în 2016 fiind depășit.

Confom primarului Bono Cucalan, în acest document foarte important pentru dezvoltarea viitoare a comunei vor fi prevăzute două zone noi, una industrială și alta pentru agrement. Nu și o nouă zonă rezidențială!

Întreaga filozofie a administrației locale de acum încearcă să țină cont, atât de realitate, cât și de nevoile comunității. În primul rând este vorba de mutațiile produse în ultimele decenii în structura populației. Dacă într-o anumită perioadă istorică, la Dudeștii Vechi trăiau peste 95 la sută bulgari, în prezent aceștia reprezintă undeva între 50-55 de procente.

Un alt fenomen major este îmbătrânirea populației, tinerii stabilindu-se în Timișoara ori în alte orașe sau emigrând. Din punct de vedere economic se dorește promovarea unui mix rezidențial-economic. Mai precis, edilul-șef consideră că intravilanul de 700 de hectare al localității nu ar trebui extins, mai ales că două treimi din pășunea localității reședință de comună a fost desființată și retrocedată unor localnici, reconstituindu-li-se acestora dreptul de proprietate.

Este însă nevoie de crearea de locuri de muncă în activități diferite de cele agricole, comerciale sau bugetare, pentru a stopa plecarea tinerilor din comună și a diminua navetismul.

În privința definirii zonei de agrement, aceasta există și acum, fiind de fapt o baltă de pescuit, ce are nevoie de amenajare. Se intenționează ca în această zonă să se creeze localnicilor posibilitatea de a se recrea, prin delimitarea unor spații pentru plajă și picnic și realizarea unor umbrare.

Cât privește locurile pentru case noi, se consideră că cele peste 200 de plațuri goale de pe străzi sunt suficiente pentru a satisface cererile de terenuri pentru locuințe. Prin urmare, în noul PUG nu vor fi stabilite noi zone rezidențiale, cartiere cum li se mai spune, și nici primăria nu va promova un PUZ pentru construirea de locuințe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Perimetru industrial și zonă de agrement într-o comună timişeană. Peste 200 de terenuri pentru case sunt disponibile

  1. Cine o sa vina in comuna Dudestii??? pe orice stradă ai merge ,se vede doar mizerie,mormane de gunoaie si iarba de 5 metri.Pacat de comuna ca nu se implica nimeni.

Lasă un răspuns