Lucrările la cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va fi construit în Arad, încep de anul viitor şi vor costa 800 de milioane de euro. Investiția în parcul din zona Pilu-Grăniceri este doar începutul. Dezvoltatorul mai anunță alte două investiții în fotovoltaice care ridică totalul la 1,4 miliarde de euro. Aradul va ajunge un pol al energiei regenerabile, promite investitorul.
Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va începe anul viitor în zona Pilu – Grăniceri, din judeţul Arad, va costa aproximativ 800 de milioane de euro, au anunţat, marţi, reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului. Aceştia au mai transmis că, pe lângă acest proiect de 1.044 de MW, în judeţ se vor mai construi două parcuri fotovoltaice, ce vor oferi alţi circa 800 MW, relatează Agerpres.
Autorităţile judeţene, alături de reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului, au prezentat, la Consiliul Judeţean (CJ) Arad, proiectul pe care îl au în lucru în zona comunelor Pilu şi Grăniceri, care ar urma să fie finalizat în decembrie 2024, când ar urma să fie livrată în reţea prima cantitate de energie produsă.
Proiectul va avea şi unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă, conform observatornews.ro.
CITEȘTE ȘI: Ruben Lațcău: „Dacă Timișoara va reuși două mandate cu așa un ritm de investiții, vom deveni liderul euroregional pe care îl dorim în viitor”
La începutul lunii noiembrie, Monsson anunţa că a semnat un acord cu Rezolv Energy pentru finalizarea proiectului de la Pilu-Grăniceci. Printr-un comunicat de presă se anunţase că puterea instalată va fi de 1.044 MW şi că este în plan includerea unei soluţii de ultimă generaţie de stocare a energiei. Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste un milion de gospodării.
Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare.