În judeţul Timiş începe vaccinarea antigripală. Pentru cine este gratuită

vaccin 5

Prima tranșă de vaccin antigripal a ajuns în farmacia Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș. Ministerul Sănătății a distribuit 730 de doze din cele 21.310 repartizate județului nostru. Restul cantității alocate Timișului vor fi trimise eșalonat în trei tranșe.

”Vaccinul antigripal achiziționat de către MS este de tip tetravalent, conținând patru tulpini de virus gripal, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății pentru sezonul de vaccinare 2019 -2020. Cele 730 de doze vor fi distribuite unităților spitalicești, pentru vaccinarea personalului medical din unitățile sau compartimentele de primiri urgențe, din secțiile de terapie intensivă și boli infecțioase, precum și angajaților Serviciului Județean de Ambulanță Timiș.

Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite medicilor de familie în vederea administrării vaccinului grupelor de pacienți considerate la risc, personalului asistat din unitățile de îngrijire și personalului medical”, au precizat reprezentanții DSP Timiș.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind compoziția vaccinului antigripal pentru sezonul 2019–2020 în emisfera nordică fac referire la patru tulpini virale: virus similar cu A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09; tulpina de virus A(H3N2); virus similar cu B/Colorado/06/2017 (filiație B/Victoria/2/87); virus similar cu B/Phuket/3073/2013 (filiație B/Yamagata/16/88). De asemenea, experții recomandă vaccinurile tetravalente obținute din culturi pe ouă de găină.

Campania de vaccinare antigripală gratuită derulată anual de Ministerul Sănătății se adresează personalului medical, vârstnicilor de peste 65 de ani – una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii -, pacienților cu afecțiuni cronice (în special respiratorii, cardiovasculare și metabolice), copiilor și bătrânilor instituționalizați, precum și femeilor însărcinate.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă, medicii recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor cel puțin 20 de secunde, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse) și respectarea unui regim de viaţă sănătos (alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *