Topul mitei din sănătate. Pe ce locuri sunt spitalele din Timișoara?

mita medic

Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internațional și cu operațiuni la nivel global specializat în audit, evaluare și certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internațional ISO 37001, a publicat recent topul mitei în spitalele din România, în prima sinteză a pricipalului indicator de monitorizare a performanțelor măsurilor anti-mită în spitalele din România.

În studiu au intrat 352 de spitale publice din toată țara, iar raportul a fost realizat prin tehnici de regrupare şi centralizare a datelor obţinute prin intermediul mecanismului de feedback, realizandu-se în urma prelucrarii de informaţii agregate şi sintetizate. Centralizarea are în vedere date colectate prin răspunsul afirmativ la întrebarea “Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății pentru fiecare lună calendaristică în intervalul ianuarie-iulie 2019.

CITEȘTE ȘI: Incendii de pădure în vestul țării. Intervin avioane și elicoptere, oamenii sunt rugați să fie înțelegători

În țară, poziția fruntașă o ocupă Spitalul Universitar de Urgență București cu 153 de răspunsuri afirmative. Pe locul 16, se situează Spitalul Municipal Timișoara, cu 53 de răspunsuri afirmative, pe 27, Spitalul județean Timișoara cu 39, iar pe poziția 41 este Spitalul Municipal ”Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, cu 30.

Dintre pacienții internați în prima parte a acestui an la Spitalul Județean Reșița, 26 au susținut că au dat mită, în timp ce la Spitalul Județean Arad, 22. La Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, au fost declarate 18 cazuri de mită, cu două mai multe față de Spitalul Municipal Caransebeș.

Datele colectate în cadrul studiului arată că nouă dintre pacienții care au fost internați în perioada ianuarie-iulie 2019 la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara au oferit bani cadrelor medicale.

La Spitalul Municipal Lupeni, șase pacienți au răspuns afirmativ la întrebarea “Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, iar la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara, trei, la fel ca și la Spitalul Orățenesc Moldova Nouă.

În cazul Spitalului Municipal Brad și al Spitalului Orășenesc Ineu, au fost înregistrate câte două răspunsuri afirmative, în timp ce doar un pacient internat în prima parte a acestui an la Spitalul Orășenesc Oțelul Roșu a susținut că a dat mită personalului medical.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *