Hipermarketurile Auchan, Carrefour, Cora, amendate drastic în România pentru înţelegeri care conduceau la preţuri mai mari

Ministrul Agriculturii: Din punctul meu de vedere aș scoate marca proprie definitiv din comerț / Mărcile proprii sunt printre cele mai ieftine

Consiliul Concurenţei a sancţionat şapte companii active pe piaţa comercializării produselor alimentare din România (3 retaileri şi 4 furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 87.713.336 lei (aprox. 18,8 milioane euro), informează autoritatea pentru concurenţă.

Companiile sancţionate sunt: Auchan Romania SA – 36.563.004 lei (7,84 milioane euro); Carrefour România SA – 26.995.645 lei (5,79 milioane euro); Romania Hypermarche (Cora) SA – 12.410.834 lei (2,66 milioane euro); Quadrant-Amroq Beverages SRL – 5.984.053 lei (1,28 milioane euro); Star Foods EM SRL – 3.930.920 lei (843.599 euro); Strauss România SRL – 1.785.767 lei (383.236 euro); Nelson Prod SRL – 3.113 lei (9.252 euro).

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind fixarea preţurilor între retailerii Auchan, Cora şi Carrefour şi furnizorii acestora, în perioada 2010-2016. În urma investigaţiei a fost sancţionată atât încălcarea regulilor naţionale, cât şi a regulilor europene de concurenţă, pentru fixarea preţurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoţiilor desfăşurate de retaileri.

Consiliul Concurenţei a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

Carrefour România SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii, precizează comunicatul instituţiei de control.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei se virează integral către bugetul de stat.

Companiile sancţionate pot ataca decizia autorităţii de concurenţă la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 30 de zile de la publicarea deciziei.

Aceasta este a doua investigaţie derulată de autoritatea de concurenţă, finalizată cu sancţiuni, pe piaţa comercializării de produse alimentare. Reamintim că, în anul 2015, autoritatea de concurenţă a sancţionat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora cu amenzi în valoare totală de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea preţurilor, în perioada 2005-2009.

Amenzile au fost încasate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Unele companii sancţionate au contestat sancţiunile Autorităţii de Concurenţă, procesele aflându-se pe rolul instanţelor.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă.

Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, scrie mediafax.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Hipermarketurile Auchan, Carrefour, Cora, amendate drastic în România pentru înţelegeri care conduceau la preţuri mai mari

  1. Ca si cetatean care platesc mai mult, din cauza intelegerilor acestora , sunt de acord.
    Amendati ca si societati, dar si raspundere penala pt persoanele fizice !
    Sa vedem atunci daca ne mai fura !

  2. Cand vreau sa cumpar ceva ieftin si de calitate buna ma duc la Auchan sau Carrefour (mancare, bere, vin, bauturi racoritoare, rechizite, detergenti, etc). Si totusi pe ei i-ati amendat. Deci ceilalti care lucreaza „fara intelegere” au preturi mai mari si sunt ok? Lipsa de amanunte din aceasta afacere pare ca e un atac al mafiei locale impotriva firmelor internationale cu ajutorul statului, in buna traditie romaneasca. Daca-mi dati mai multe amanunte poate imi schimb parerea.

  3. Astfel de amenzi se dau in baza unor dovezi clare.
    Care se pare ca exista -a se vedea referirile la prevederile din contracte la „pretul minim”.
    Nu am nimic impotriva sa obtina mandat si sa le asculte telefoanele si emailurile.
    Interesul cetateanului roman primeaza in Romania.
    Iar profitul – in Romania, ca si in vest !
    Nu…afara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *