Gunoaiele sufocă localitățile timișene

gunoi 23

Primarii din zona Deta au din nou un motiv de supărare. Și de această dată sunt afectați locuitorii zonei. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Deșeuri (ADID) Timiș i-a înștiințat pe edilii localităților din zonă că din cauza neînțelegerilor între cei doi operatori, a unui blocaj finaciar, respectiv între Polaris MHolding și Brai- Cata și Libro-Events, gunoiul menajer nu va mai fi ridicat din data de 8 martie din data de 8 martie.

Teodor Marinescu, primarul comunei Voiteg, e supărat și îngrijorat în același timp. El nu știe cum va rezolva situația pentru cei 800 de abonați. La Deta, primarul Petru Roman, a convocat ieri comitetul pentru situații de urgență. Până astăzi se vor întâlni toți primarii din zona Deta pentru a lua o decizie.

Situația e la fel de complicată în tot județul, iar Dănuț Groza, primarul din Sânnicolau Mare, cel care a preconizat că se va ivi o asemenea situație, ne-a relatat că nu se aștepta ca acest lucru să se întâmple atât de repede. Și în cel mai vestic oraș s-a reunit comitetul pentru situații de urgență, în vederea rezolvării problemei. Conform lui Dănuț Groza, șapte dintre primarii din zonă au votat pentru renunțarea la contractul cu ADID Timiș.

Sunt încălcate drepturile cetățenilor

Consiliul Județean Timiș, ca parte a Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, solicită tuturor celor implicați în activitatea de colectare a gunoaielor din zonele Jimbolia, Deta, Făget să își respecte angajamentele față de populație.

„Serviciile de colectare a gunoaielor funcționează defectuos în cele trei zone de ceva vreme, lucru inacceptabil pentru noi și deja de nesuportat pentru populație. De aceea, solicit tuturor consiliilor locale să pună în aplicare decizia ADID de reziliere a contractelor cu SC Brai Cata SRL, care colectează deșeurile de la populație din 2017, pentru că serviciile oferite nu mai respectă angajamentele luate la data semnării contractului, în urma desfășurării unei licitații publice.

Populația nu are nici o vină că societatea și-a asumat angajamente nesustenabile, iar primăriile trebuie să înțeleagă, la rândul lor, că trebuie să se solidarizeze și să ia măsuri de urgență pentru a ieși din acest impas.

La rândul său, societatea care operează stațiile de transfer nu se poate deroba de responsabilitate și să refuze să mai primească deșeurile în stații, deoarece are obligație contractuală de a asigura exploatarea în regim de continuitate și permanență a activității serviciului.

Atrag atenția tuturor celor implicați că cetățenii județului au ajuns la capătul răbdării și baricadarea în spatele unor hârtii și chichițe avocățești nu îi va scăpa de furia oamenilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Pentru rezilierea unui contract cu un operator, decizia trebuie luată în Adunarea Generală a ADI Deșeuri, după care trebuie aprobată în toate consiliile locale din zona respectivă.

SIMONA VASI
DANIELA DAMIAN


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *